Šį savaitgalį ruoštos daržovės. Visas daržoves ruošiau savo nuožiūra, paprasčiausiai sugalvojau ekspromtu :)
Paprika su cukinija
1 kg paprikų (naudojau raudonas)
1 kg morkų
1 didelė cukinija
0.5 kg svogūnų
0.5 l pomidorų padažo (naudojau Spilva)
2 šaukštai stambios druskos
1 šaukštas cukraus
100 ml acto 9%
150 ml aliejaus
pipirai kelių rūšių pagal skonį
imbieras
kadangi neturėjau čili pipiro, naudojau čili prieskoninius miltelius
petražolės
5 skiltelės česnako
Pasiruošiau daržoves:
Svogūnus supjausčiau smulkiai, morkas sutarkavau burokine tarka, o paprikas ir cukinijas supjausčiau kubeliais.
Svogūnus pakepinau, kad jie suminkštėtų. Į puodą sudėjau morkas, kepintus svogūnus, cukinijas, prieskonius, druską, cukrų, aliejų. Troškinau apie 15 min.
Po to sudėjau paprikas, smulkintą česnaką, čili miltelių (ketvirtadalį mažo šaukštelio) ir dar pakaitinau 20 min. Pabaigai pomidorų padažą, actą, pakaitinau, kad skonis išsimaišytų. Supilsčiau i paruoštus stiklainius. Iš šito kiekio man gavosi 5 - 750 ml stiklainiai.
Saldžiarūgščiai kopūsčiukai su krapais
Neplanavau daryti kopūstų žiemai, bet taip gavosi, kad penktadienį savo dideliai šeimynai dariau balandėlius ir liko nemaža pusgalvė kopūst , tai ir sumąsčiau juos užvakuoti.
Naudojau:
1,5 l supjaustytų šiaudeliais kopūstų
krapų
Marinatui:
1 l -
2 šaukštai druskos
3 šaukštai cukraus
100 ml acto 9%
Kadangi mano kopūstas buvo šiek tiek apvirtas, man jį bereikėjo supjaustyti, sudėti į paruoštus stiklainius kartu su smulkintais krapais. Išviriau marinatą ir du kartus juo perpyliau ir užsukau dangtelius.
Moliūgų tyrė su persikais
1 moliūgas
1 kg persikų
3 vnt. citrinų
0.5 kg cukraus.
Moliūgą supjausčiau mažais kubeliais (gavosi 3 ltr.), persikus nulupau ir supjausčiau panašiais kubeliais. Sudėjau į puodą ir užpyliau 250 ml verdančio vandens, kaitinau 20 min. ant silpnos ugnies.
Per ta laiką pasiruošiau citrinas, nutarkavau žieveles ir atskyriau citrinas nuo baltos luobelės. Puodą nukėliau nuo viryklės, kad atvėstų. Smulkintuvu susmulkinau nesukritusią masę. Paskui supyliau cukr , citrinas, ir tarkuotą žievelę, tyrelę pakaitinau ir supilsčiau į stiklainius.
Pirmą kartą dariau su persikais. Tyrelė pasakiškai švelni gavosi. Labai tiktų užpilti ant ką tik iškepto pyrago, varškės apkepo, ledų. O mažiesiems smaližiams verdant šią tyrelę siūlyčiau cukrų pakeisti fruktoze, tik jos reikia dėti mažiau.
Idora
kokia sumanuole tu,tikrai tyre darysiuos,nes siemet moliugu kaip niekada daug😀
aciu , tetukas issiveze i komandiruote kopusciukus , sake skonis liuksiskas😀 ir mazius tyre ragavo su kose 😀
super,kopusciukus darysiuos kaip gerai po kokio baliuko 😃 ir seip sriubikei