Gėrybės mano sandėliuke

Gėrybės mano sandėliuke

29. Aug 2010, 09:00

 

Moteris ir virtuvė - du neatsiejami dalykai. Savo virtuvėje šeimininkauju šiek tiek daugiau nei metai. Todėl galiu sakyti, kad aš čia naujokė.

 

Kartais, genialumas slypi paprastume. Mėgstu „tinginio“ receptus, kurie paprasti, lengvai gaminami ir labai skanūs. Taigi aš, „žalia“ virtuvės šeimininkė, pasidalinsiu savo sandėliuko paslaptimis.

 

Gal ir iš manęs bus ką pasimokinti :) O sandėliuke jau daugiau nei 100 vnt. įvairios talpos (nuo 0.5l iki 1l) konservuotų ir žiemai paruoštų gėrybių.

 

Gaila, kad vasarėlė nepadovanojo mums vyšnių, todėl kompotų kol kas neturiu. Tačiau už lango prikritę slyvos tiesiog prašyte prašosi surenkamos. Gal iš jūsų išmoksiu kaip pasigaminti skanų kompotuką?

 

 Nors ir ne visai aiškiai, sunumeravau savo gėrybes. Taigi, pradedame :)

 

Nr.1 Burokėliai obuolių sultyse.

1 kg burokėlių

juodųjų ir kvapiųjų pipirų žirnelių

cinamono

gavzdikėlių

obuolių (arba 500ml obuolių sulčių)

Nuplautus burokėlius viriau apie 1h. Nusunkusis juos ir apipylusi šaltu vandeniu, laukiau, kol jie atvės ir bus nekaršta juos nusilupti. Tuomet, nuluptus burokėlius sutarkavau burokine tarka ir sudėjau į puodą.

 

Įmečiau pipirų žirnelių, cinamono, gvazdikėlių, įpyliau obuolių sulčių ir viską pakaitinau puode iki užvirimo. Tuomet sudėjau viską į stiklainius ir uždariau žiemai. Obuolių sultis dariausi taip pat pati. Nulupusi obuolius juos sutarkavau bulvių tarkavimo mašina. Po to išsunkiiau juos per marlę. 

 

Nr. 2 Saldžiarūgštės cukinijos.

 

3 kg cukinijos

1 kg morkų

0.5 kg svogūnų

0.5l aliejaus

0.5l pomidorų padažo

1 st. cukraus

200ml acto

3 škšt. druskos

1 galva česnako

Maltų juodųjų pipirų

 

Viską supjausčiau ir subėriau  į puodą troškintis, išskyrus česnakus. Troškinau apie 40 min. o baigiant troškintis, subėriau smulkintus česnakus. Permaišius supyliau į stiklainius. Beje, šiuo nuostabiu receptu cukinijas ruošiau jau 3 kartus šiais žiemai ir kas kart vis kitaip.

 

Pirmąjį kartą viskas įvyko be improvizacijos. Antrąjį - pridėjau svogūno, o jau trečiąjį, nepagailėjau nei svogūno, nei morkų nei glėbio petražolių, o dar ir šaukštelio kario. Improvizacija nenusivyliau, nes daržovės tarpusavyje labai skaniai derėjo. Ačių Juditux už tokį šaunų receptėlį.

 

 

Nr. 3 Agurkai.

Kaip vakuoti agurkus, man buvo amžina mįslė, nes pernai, kai laukiausi savo mažylio, nesugebėjau gerai suvakuoti. Man viskas nušaudė. Gal senolių išmintis neklydo sakydama, kad neščiai nedera vakuoti. Taigi, šie agurkai ruošiami labai paprastai. Sudedami maži agurkeliai į puodą ir kaitinami. Po to sudedami į puodą ant ten jau buvusių česnako skiltelių, kmynų ir serbentų lapų. Į 1l stiklainius dedu:

1 šaukštas druskos

1 šaukštas cukraus

1 arbatinis šaukštelis citrinos rūgšties.


Nr. 4 ir Nr. 6 ruošiami vienodai. Geltoni ir raudoni pomidorai želėje.

 

Į stiklainius sudedu pomidorus ir svogūnus. Jei pomidorai nedideli, jie nepjaustomi. Didesnius galima supjaustyti.

 

Pomidorai ir svogūnai sluoksniuojami, o viršutinis sluoksnis paliekamas svogūnų.

 

4 l daržovių reikia 1 l marinato.

5 arbatiniai šaukšteliai želatinos išbrinkinami 1 stiklinėje vandens.

1 l marinato reikia:

            1 šaukštas druskos

            3 šaukštai cukraus

            9 lauro lapai

            10 pipirų

            2 gvazdikėliai

            0.5 arbatinio šaukštelio cinamono

            0.5 stiklinės acto arba 1 arbatinis šaukštelis citrinos rūgšties.

 

Į vandenį sudedu produktus, vanduo užverdamas ir paverdama 5 min. Dedu ištirpintą želatiną ir pilu į stiklainius su paruoštais pomidorais. Uždengiu dangteliais ir sudėjus į puodą pakaitinu. Želatinos derėtų dėti daugiau. O prieš išnešant į rūsį, stiklainius reiktų palaikyti šaldytuve. Labai skanu.

 

 

 

 

 

Nr.5 Agurkų salotos.

 

Jas darau labai paprastai. Susipjaustau agurkus riekelėmis. Naudoju tokią britvinę tarkutę, todėl darbas sparčiai vyksta. Taip pat supjastau svogūnus pusžiedžiais. Pasidarau visko apie 3 kg.  Sudedu viską į puodą ir dedu 3 šaukštus cukraus, 2 šaukštus druskos ir 1 arb. šaukštelį citrinos rūgšties. Dar įmetu pipirų žirnelių, krapų, petražolių ir viską pavirus sudedu į stiklainiukus. 

 

Nr. 7 Alyvinių obuolių košė bei Nr. 8 alyvinių obuolių ir moliūgų košė.

 

Jos daromos labai panašiai. Susilupame ir susipjaustome obuolius ir susidedame į puodą. Moliūgą sutarkuoju bulvių tarkavimo mašinėle. Viską išverdu ir pridedu daug cinamono, cunkraus, o išvirus košę ją supilu į stiklainiukus ir uždarau žiemai.

 

Nr. 9 Aviečių ir Nr.10 Mėlynių uogienės labai lengvai gaminamos. Uogos supilamos ir užpilamos cukrumi. Paverdamos, supilamos į stiklainiukus ir uždaromos.

 

Štai toks mano derlius šį rudenėlį. Nepaisant to, kas užšaldyta kameroje.


Jeigu kils kokių klausimų, klauskite, padėsiu.

 

 

 

31. Aug 2010, 21:25

Man labai čia viskas aiškiai aprašyta.Kokią gi čia fotoeigą geresnę padarysi.Yra receptas, išsamus aprašymas ir rezultatas.Labai ačiū.Įsidedu pas save į receptų knygą...

31. Aug 2010, 10:49

O tau vertetu praplatinti apelsinu uogiene 😀 va ten jauciu skanuma 😀

29. Aug 2010, 18:55

O Kristina saunuole 😉 Daug lengvu receptuku pasufleriavo 😀 Dekui 😉

29. Aug 2010, 18:54

Zinoma, kad per velai toks konkursas, kad ir tos uogienes braskes melynes ar avietes, jau seniai suvakuotos, tai is kur dabar ta eiga ispest? As ir daug turiu prisiruosus ziemai, bet nekelsiu, mano visi receptai "tinginio" Kaip Kristina raso 😀 Niekada nekaitinu stiklainiu, niekada nesterizuoju produktu, man tai laiko svaistymas ir niekas neisssaudo ir nesupelyja.
Bet, kad nereiktu aiskintis kodel nera eigos, tai visai nedalyvausiu konkurse :p Nors jis tikrai geras, nes dauguma mamyciu yra jaunos seimininkes ir dar nezino visu smulkmeneliu 😀

29. Aug 2010, 18:41

Aj, jus cia fotoeigos norit? Rodos eiga parasiau... Na, kita kart, kai ka gaminsiu reiks tureti omeny. O siaip tai konkursas kiek velokas, butu buve geriau kiek anksciau, bet man tai tinka kaip kas parase. Svarbu receptai, nes pvz pernai pasimeciau tarp agurku marinavimo receptu gausos... kas ant 3l deda 3cukr 3 drusk 3 citrinos rugsties, kiti 3-2-1 nu zodziu... manau,. cia visos rasim sau tinkamu patarimu.

29. Aug 2010, 17:23

Aš taip pat nusiminiau, kai pagalvojau, kad tiek daug jau padaryta, o juk eigos reikia, bet pamačiau pirmuosius atsiųstus receptus, be eigos, tad ir aš nutariau atsiųsti tai kas jau yra gatava padaryta, jei galima, vadinas galima 😉 iš tiesų tai ne pačiame konkurse esmė, visos šaunuolės, o tame, kad dalintis savo receptais, kurie pravers kitoms mamoms, tad kad ir be eigos, tačiau galima atsiųst receptą nufotkinus. O ką toliau darau - eigą fiksuoju. Nors tarkim slyvų šnd nenufotkinau, kai užviriau tada tik pagalvojau, tad fotkinau tada 😃

sun sun 29. Aug 2010, 13:40

saunuole seimininke 😀

29. Aug 2010, 13:18

ot tai saunuole 😉

29. Aug 2010, 12:57

regina,gal prieš kokį mėn pasiūliau tokį konkursiuką forume,bet paskelbė tik dabar kai jau nemaža dalis pūpso lentynose,tai kas belieka tik nufotkint ir receptūras parašyti,jei aš ką kelsiu tai būtinai su eiga😀

29. Aug 2010, 12:43

taigi super daug butu rasymo su visom eigom 😀 mielai dabar sukirsc ta saldziarugscia sukinija😃

29. Aug 2010, 12:41

O kad Kristina saunuole tai faktas kaip blynas... cukinijos salotu receptuku ir as pasinaudosiu 😀 beja bent seniau ir redaktore akcentuodavo, kad ''gatavo'' rezultato foto neuztenks... reikia ir darbo eigos. Ir cia tik mano nuomone. prasau neisizeisti

29. Aug 2010, 12:35

ne, mano nuomone kitokia, todel ir pasakiau... nuejus i rusi ir as galiu nueiti ir prifotkinti. labai jau paprasta... idomiau jei butu fotkinta ir darbo eiga. jei dalyvausiu siame konkurse, butinai atsiusiu ir darbo eiga, Nenoriu eiti lengvesniu keliu

29. Aug 2010, 11:42

regina,kam tos eigos ir taip viskas aiškiai surašyta.Kristina,šaunu,kad taip imiesi žiemai ruoštis i dar tiek daug visokių gėrybių. O kas dėl mėlynų slyvų,tai kompotui geriau skintinės slyvos,aš ir rinktų nerižikuoju nes gali išaudyti,kaip tik šiandien vakuosiu slyvų kompotą ,tai gal ir MK.

29. Aug 2010, 11:24

gardumelis😉... bet noretusi ir darbo eigos

29. Aug 2010, 11:12

Na, pas mus vysniu visai nebuvo. Bandysiu slyvu kompota ir galvoju gal cukinijos imsti. Gal kuri isbandziusi? nes geltonos slyvukes su cukinija tai suuuper, o tos melynos... dar nezinau 😀

29. Aug 2010, 11:00

Oho... Naujokė... 😀
Šaunuolė!

29. Aug 2010, 09:20

Liux atsargos, sakyčiau kaip naujokei labai puiku 😉 pas mus tik puskibiris vyšnių tebuvo, bet kompoto išėjo 😀