Gardžios Pamario žuvienės receptas

31. Oct 2017, 10:26 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Rusnė – viena seniausių gyvenviečių Nemuno deltoje, vienintelis Lietuvos miestelis, esantis saloje, garsus ne tik savo gamtos grožiu ar pavasariniais potvyniais, bet ir žvejų tradicijomis. Tad kur kitur, jeigu ne čia galime išmokti pačių skaniausių žuvienės receptų. Vieną iš jų atskleis Dainora, kurią aplankė Eglė su Mamyčių klubo filmavimo komanda.

20171031101920-95237.jpg

"Šiandien mes verdame močiutės žuvienę, šiek tiek kitokia nei tradicinė. Aš ją išmokau iš savo močiutės, virė mano mama, dabar ir aš verdu savo šeimos nariams, svečiams. Žuvienė labai panaši, skiriasi tik tiek, kad bulves verdame atskirai", - pasakojo ponia Dainora.

6 „Močiutės žuvienės“ porcijoms reikės: 

Žuvies – geriausia kelių rūšių (kuo daugiau žuvies, tuo skaniau )

Didesnės morkos – supjaustome stambiai 

Dviejų svogūnų – nepjaustyti, tik įpjauti 

Saliero šakelė

Krapų – negailėkime 

Porų – pagal skonį 

Druskos – pagal skonį 

Pipirų – pagal skonį 

Bulvių – verdame atskirai su lupena. 

Žuvienei pirmiausiai reikia išsivirti atskirai sultinį. Šįkart ją virsime ant senovinės krosnies, bet Dainora tikina, kad ne prastesnis skonis bus, jei sriubą gaminsime namuose ant viryklės. Tad pradėkim nuo sultinio.

"Galime paustyti griežinėliais morką, todėl kad ji čia bus skirta sultiniui, galima ir stambesniais, galima ir stambesniais šiaudeliais. Ir tada gražiai svogūniukus įpjauname", - pasakojo pašnekovė.

20171031101901-48838.jpg

Prie morkos ir svogūno pridedame gabalėlį saliero bei porų. Na, o svarbiausia sultinyje -  žuvis. Dainora žuvienę verda iš kelių žuvų. Prieš tai ją pagardina pipirais, druska, citrinos šlakeliu. 

Visi ingredientai keliauja į puodą su verdančiu vandeniu. Sultinį verdame apie 30-40 minučių. Pasak Dainoros, kuo ilgiau – tuo skaniau.

Kokia žuvis pati tinkamiausia vaikams?

Mažiausiai ašakų turi starkis, ešerys, o visur kitur – geriau žuvis su kaulais, negu kaulai be žuvies, kaip sako šeimininkė :)

Kaip atskirti, kad žuvis yra šviežia?

  • pirmiausia, žiaunos turi būti rausvos
  • paspaudus žuvies akį, ji turi atšokti 
  • na ir, be abejo, kvapas išduoda.

Išėmę visus sultinio ingredientus, dedame įvairios rūšies žuvį, pipirus, druską ir pašlakstome citrina, kad neiširtų žuvies gabaliukai.

Jau paruoštame sultinyje žuvį verdame apie 20 minučių. Anot Dainoros, žuvienės skonis ir aromatas bus puikus, jei išvirę sriubą, ją negailėdami pagardinsime krapais. Skanauti žuvienę rekomenduojama su atskirai išvirtomi bulvėmis su lupena.

Skanaus! Arba kaip Pamario krašte sakytų - srėbk sriubą, žuvį ant dugno rasi :)

floryte floryte 31. Oct 2017, 20:10

👍👍👍😍