Fotografijos patarimai: fotografavimas mieste (I dalis)

Fotografijos patarimai: fotografavimas mieste (I dalis)

16. Jun 2014, 14:15 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt


Atostogaudami svetur nufotografuojame daug įžymių vietų bei kraštovaizdžių, žavimės mus supančia architektūra. O ar mėginote pabūti turistais savo mieste ir pasigrožėti juo iš naujo? Nuolat skubėdami, nejučia nebepastebime dalykų, kurie supa mus kasdien. Pamėginkite įamžinti pažįstamas gatves ir pastatus naujai, o svarbiausia – savo pačių akimis. ZOOMBOOK dalinasi keletu patarimų, padėsiančių fotografuoti mieste.

Susipažinkite su miestu

Įdėmiai apžiūrėkite aplinką, kurioje fotografuosite: atraskite įdomius kampus, apšvietimą, pamėginkite nuspėti, kaip viskas keisis dienos bėgyje. Skirtingą nuotaiką sukurs tylus ankstyvas rytas, triukšmingos piko valandos bei vakaras, kai linksmai nusiteikę žmonės pripildys gatves.

Fotografuokite įvairiuose rajonuose, juk miesto centras atrodys kitaip nei ramesni priemiesčiai. Nebijokite išsukti iš kelio ir patyrinėti labiau apleistas vietas – kas žino, kokias istorijas rasite atokesnėse gatvelėse. Tačiau nepamirškite, kad miestuose gali tykoti ir pavojai, todėl stenkitės neiti vieni ir įsitikinkite, kad nežengiate į

Išsirinkite konkretų objektą

Fotografuoti atsitiktinius dalykus yra pravartu mokantis ir norint vėliau atsirinkti tinkamas nuotraukas redagavimui. Tačiau jei būsite kantrūs, tikrai sulauksite išskirtinio kadro. Palaukite, kol tinkamas žmogus žengs priešais jūsų objektyvą, pagalvokite, kas padėtų iliustruoti jūsų numatytą idėją. Taip galėsite suteikti savo fotografijai charakterio ar net perduoti tam tikrą žinutę. Jei nepavyksta išvengti kadrui trukdančių elementų, pamėginkite juos patamsinti sumažindami fotoaparato ekspoziciją.

Judrios gatvės, pilnos pirmyn ir atgal skubančių žmonių, puikiai tiks dinamiškoms nuotraukoms. Pamėginkite fotografuoti iš aukščiau, įsitaisykite netoliese šviesoforų ar pėsčiųjų perėjų. Sumažinkite fotoaparato užrakto greitį norėdami perteikti praeivių ar automobilių judesius.

Kita vertus, jei norite fotografuoti ištuštėjusį miestą, stenkitės tai daryti auštant. Dėl bundančio miesto nuotraukų verta išlipti iš lovos kiek anksčiau.

Atkreipkite dėmesį ir į smulkmenas

Nuotraukose įamžinti miesto vaizdai būna įspūdingi, tačiau paprasti objektai, tokie kaip vitrinos, šiukšliadėžės, žibintai ar reklamos stendai – paįvairins jūsų miesto nuotraukas. Nueikite į turgų ir stambiu planu fotografuokite ant prekystalių esančius produktus (nepamirškite atsiklausti pardavėjų!). Sukurkite seriją panašių nuotraukų, tuo pačiu parodydami ir kitą, labiau kasdienišką savo miesto pusę.

Sukurkite gylį tarp pirmo ir antro plano

Tai ypač aktualu miesto panoramos fone fotografuojant vieną objektą iš arti. Nesutelkite dėmesio tik į toliau esančią architektūrą, bet stenkitės vesti žiūrovo akį nuo vieno objekto prie kito. Raskite atskaitos tašką pirmame plane, pavyzdžiui, gatvinę lempą, ir suteikite savo fotografijai gylio. Atkartoti jau matytas miesto vaizdų  fotografijas gali kiekvienas, tačiau stenkitės išvengti šabloniškumo ir žvelkite į fotografuojamą objektą naujai.

Tai pirmoji dalis iš straipsnių serijos apie ZOOMBOOK patarimus, į ką atkreipti dėmesį fotografuojant mieste.

Šaltinis: www.zoombook.lt