Esate gera ar tobula mama?

Esate gera ar tobula mama?

28. Jan 2016, 06:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Tobula mama ar tobulas tėtis, kas nesvajoja tokiu būti savo vaikams? Tačiau šiame troškime gali slypėti keletas didelių pavojų. Specialistai tikina, jog mūsų uždavinys - būti pakankamai gerais tėvais. Kodėl?

Du berniukus auginanti Sandra pasakoja, jog kiek save prisimena ji visuomet svajojo būti mama.

„Svajojau dar mokyklos laikais. Visi galvojo, kad aš vaikų susilauksiu anksčiausiai ir turėsiu daugiausiai. Aišku, būna visko, man irgi pritrūksta kantrybės, bet elgiuosi, kaip sako širdis. Vaikai sako, jog esu gera mama", - šypsosi Danieliaus ir Karolio mama Sandra.

Gera mama – yra bene didžiausias komplimentas, kokį vaikas gali pasakyti savo mamai. O kas tai yra specialistų požiūriu?

„Tai tiesiog mylinti mama ar mylintis tėtis. Jeigu mes tikrai mylime savo vaiką, kaip žmogų, o ne kaip nuosavybę, daiktą ar puošmeną, tai ir stengsimės suteikti jam tai, kas geriausia. Mylintis asmnuo, tas, kuris rūpinasi, jaučia pagarbą, atidumą, nori, kad vaikas išskleistų geriausias savybes. Tiesa, reikia nepamiršti, kad visi tėčiai ir mamos yra tik žmonės, kurie gali klysti. Svarbu suprasti savo klaidą, pripažinti ir jeigu išeina - ištaisyti. Tame nėra nieko baisaus,“ - teigė psichologė  Rūta Bačiulytė.

Jai pritaria ir Sandra: „Man nesunku atsiprašyti vaiko, jei būdama blogos nuotaikos aprėkiau, ne taip kažką pasakiau. O jie irgi to mokosi iš manęs, atsiprašo."

20160127151735-79007.jpg

Taigi, po sąvoka gera mama ar geras tėtis, „slepiasi“ mylintys savo vaiką žmonės, kurie irgi daro klaidų. O štai apibūdinimas tobuli tėvai teigia apie jausmus, mažai ką bendro turinčius su meile vaikui.

„Tokie tėvai kraustosi iš proto bandydami pritaikyti savo vaikams visi progresyviausias mtodikas, siūlydami būdus gerinti vaikus. Tie vaikai jaučiasi pavargę, nes jie neša didžiulę tėvų noro būti tobulais tėvais naštą. Tokiuose santykiuose nėra ryšio tarp vaiko ir tėvo. Vaikas yra tik, kaip projektas, idėja ar įrankis padedantis siekti tobulo tėvo įvaizdžio“, - pabrėžė psichologė.

Taigi, pagrindinis klausimas toks, ko sau ir savo vaikams linkite jūs - savo įvaizdžiui besirūpinančio žmogaus ar žmogaus besirūpinančio savo vaikais?

„Svarbiausia užmegzti kuo glaudesnį, kuo nuoširdesnį ryšį su vaiku. Pakankamai geras tėvas ar mama tas, kuris turi šiltą ryšį su savo vaiku, tada pastebimos savo klaidos, galima jas ištaisyti. Jeigu tėvai siekia tobulybės, jie gali net nepastebėti vaiko reakcijų ir negirdėti tikrųjų poreikių,“ - patarė R.Bačiulytė.

Pasak dviejų judrių berniukų mamos, į vaikų poreikius atliepti tikrai nėra labai lengva užduotis. Jos jaunėlis Karolis – tiesiog dievina gaminti. Kaip atrodo virtuvė ir jo rūbai, po tokio proceso  - žino kieviena mama, o ir patiekalai taip pat gaunasi nebūtinai tobuli. Tačiau laikas praleistas kartu juokiantis, džiaugiantis, improvizuojant –neįkainojamas.

„Vasarą į daržą kartu sodiname, vaikui be galo įdomu žiūrėti kaip dygsta ir auga jo augaliukai. Kartu siūnam, darom darbelius. Stengiuosi savo laiką atiduoti, nes savo pliusus aš čia matau būtent čia,” - šypteli mama.

Spėkite, kada užmezgamas ypatingasis ryšys mylinčių tėvų su vaiku?

Psichologė atsako: „Mes anksčiau įsivaizdavome, kad vaiko asmenybė formuojasi apie trečiuosius metus, tad iki to laiko galime daug ką keisti, formuoti, o iš tiesų tai įvyksta nuo pirmos akimirkos, kai mama pažvelgia kūdikiui į akis, užsimezga ryšys ir tada ryšys turi būti vystomas“

Kaip ten bebūtų, ryšį megzti niekada nevėlu. Svarbiausia nuspręsti, kokio jo norite - pagrįsto meile ir empatija, ar įvaizdžiu, kuris pavers jus tobulu?