Ei, visi - į sodą, daržą!!!

Ei, visi - į sodą, daržą!!!

20. Mar 2022, 21:18 floryte floryte

    Kai tik saulė švysteli ilgiau ir gausiau, pačios kojos tiesiog neša į sodą, daržą. Nes ten - jau daug darbų laukia! Nes ten smagu - kažkokia ypatinga energija užplūsta po žiemos! Ką ten veikiau šaindien?..Štai ką:

Po žiemos dar nebuvo nudengtos mano vijoklinės rožės. 

Ką radau atidengus?...

 

Rožes žiemai prasidėjus nukėliau nuo atramų, stiebus prilenkiau arčiau žemės ir apkroviau eglišakėmis. Vijokinių rožių nei prieš žiemą, nei po žiemos, jei jos tik nenugedę, genėti nereikia. Taigi, mano rožės puikiai peržiemojo, jų apkarpyti praktiškai nereikėjo. Tačiau lapus tai pašalinau visus, nes jie vistiek nukris, o palikti juos pavojinga, nes ten gali būti ligų sukėlėjai, kenkėjai ir pan. Tad palikau tik plikus stiebus.

Pavasarį, kai dar rožių pumpurai "miega" (jei jau paaugę - negalima, nes "nedeginsite"), jas reikia nupurkšti nuo ligų sukėlėjų. Purškiu ne tik pačias rožes, bet ir žemę aplink jas.

Aš purškiau su 1 proc. Bordo preparatu, kuriame yra vario sulfatas + gesintos kalkės. Instrukcijoje yra parašyta, kokiomis proporcijomis maišyti. Bet galima purkšti ir su 1 proc. vario sulfatu(liaudyje vadinamu "mėlynu akmenėliu").

Tuo pačiu Bordo purškiau ir vaismedžius: obelis, kriaušes, slyvas, vyšnias.

Na, dar prieš tai apgenėjau. Ne šiandien, anksčiau. Tad tos šakelės - puikus maistas namų augintiniams - graužikams(triušiams, jūrų kiaulytėms, žiurkėms) ir didesnėms papūgoms. Gyvūnams maitinti šakas genėti reikia prieš purškimus. Nemažą dalį šakų, o ir eglišakes taip pat, pavertėme mulču - susmulkinome su tokiu specialiu aparatu - šakų smulkintuvu. Egišakių mulčą naudosiu mulčuoti augalams, kurie mėgsta rūgščią dirvą, pvz., rododendrams.

Išties, rudenį dažniausiai nespėju pašalinti "atgyvenusių" augalo dalių, tad ankstyvą pavasarį tai padaryti - jau būtina! Pavasarį, taip pat dar galima nukirpti ir remontantines avietes.

Žemuogių "kupsteliai" po žiemos atrodo "nekaip", bet nukarpius senus lapus, kaip mat ims augti nauji.

Šiltnamyje pasėtos salotos prieš keletą savaičių, puikiai sudygo ir auga.

Šiltnamyje yra dar ir praėjusių metų derliaus, kurį jau naudojame maistui. Svogūnėliai. Čia tokie, kur jų visos dalys, tiek stiebai, tiek galvutės - salotinės.

Net ir žliūgės gali būti naudingos pavasarį, kai dar tik prasideda pirmiejji žalumynai. Kažkaip labai jau jos žiltnamyje pas mane įsiviešpatvo. Žliūgės taip pat tiks jūsų augintiniams - graužikams, iguanoms, paukščiams, o ir žmonėms - taip pat, nes jose gausu vitaminų. Pati žliūgių dar nevalgiau, bet kai tokios jos gražuolės, verta pabandyti!

Sparčiai į saulę stiebiasi ir rudenį susodintos svogūninės gėlės: tulpės, hiacintai, narcizai...

Ką jūs savaitgalį veikėte savo sode, darže, kieme?...

floryte floryte 23. Mar 2022, 22:52

Gintare, tai skelbiam iššūkį ir bandom?!

Gintarep Gintarep 22. Mar 2022, 22:13

Hmmm, dar žliugės nevalgiau. Ačiū, reikės pabandyti, tik nedrąsu ?