Dėl žinomų moterų Vilniaus senamiestyje susidarė automobilių kamštis

Dėl žinomų moterų Vilniaus senamiestyje susidarė automobilių kamštis

30. Oct 2014, 15:56 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Baigiantis Rožiniam spaliui (taip tituluojamas kovos prieš krūties vėžį mėnuo), Vilniaus senamiestyje Agnės Zuokienės suburtos žymios moterys vairuotojoms dalijo simbolinius rožinio kaspino magnetukus, skirtus automobiliui.

Pasak A. Zuokienės, šios socialinės akcijos įgyvendinimui spalio pabaiga pasirinkta neatsitiktinai: dovanojamas magnetukas – solidarumo ir priminimo ženklas – turėtų paskatinti moteris prevenciškai savo sveikata rūpintis visus metus.

„Šiandien rožiniu kaspinu apjuosta visa Lietuva ir, skirtingai nei prieš dešimt metų, apie krūties vėžį kalbėti nėra tabu. Per tą laiką dvigubai išaugo I-os stadijos diagnozuojamų krūties vėžio atvejų skaičius. Tai rodo, kad Lietuvos moterys vis daugiau dėmesio skiria sau ir savo sveikatai, – sakė projekto iniciatorė A. Zuokienė. – Šiandienine švente moterims norime dar kartą priminti, kad pasirūpinti savo sveikata reikėtų ne tik spalį“.

20141030155805-80003.jpg

Restorane „Amatininkų užeiga“ prasidėjusiai šventinei popietei persikėlus prie Vilniaus Rotušės ir į Vokiečių gatvę, magnetukus vairuojančioms moterims dalijo Asta Valentaitė, Danguolė Stachura, Vaida Grikštaitė-Česniauskienė, Jurga Šeduikytė, Eglė Kernagytė-Dambrauskė ir kitos žymios moterys. Kviesdamos vairuotojas palaikyti kovą prieš krūties vėžį, moterys išdalijo daugiau nei 300 specialių magnetukų automobiliams.

Pasak akcijos iniciatorės, rožiniais kaspinėliais planuojama papuošti 1500 automobilių – tai bus dar vienas mažas priminimas apie vykstančią kovą ir pergalę prieš klastingą ligą. „Popietės metu su moterų pagalba senamiestyje išdalijome kiek daugiau nei 300 magnetukų, o kitos vairuotojos magnetukus dovanų gali gauti parduotuvėse „Drogas“.

Ten apsilankiusios moterys galės ne tik simboliniais magnetėliais papuošti savo automobilį, bet ir gauti naudingos informacijos, kur ir kaip galima pasitikrinti krūtis“, – priminė A. Zuokienė.

Senamiestyje vykusi akcija – ne vienintelis kovos prieš krūties vėžį priminimas vilniečiams. Prekybos ir pramogų centre „Akropolis“ šiandien 16 val. specialiuose muliažuose Studentų medikų asociacija mokys krūtų savityros. Kaunietės savityros išmokti galės taip pat šiandien, 15 val., prekybos ir laisvalaikio centre „Mega“.

Krūties vėžys – dažniausiai tarp moterų pasitaikanti onkologinė liga. Kasmet Lietuvoje diagnozuojama apie 1300 naujų krūties vėžio atvejų. Liga, nesukeldama jokio skausmo ir išorinių požymių, organizme gali slėptis ir iki 10 metų, tačiau laiku neaptiktas navikas skverbiasi į limfmazgius, plinta į kitus organus. Pasak A. Zuokienės, dar visai neseniai akcentuojami pirmieji krūties vėžio požymiai – pakitusi spenelio forma ar nelygumai pažastyse – šiandien jau gali reikšti, kad liga yra pažengusi.

„Mūsų visų bendras tikslas – aptikti vėžį, kurio neįmanoma apčiuopti – 1-3 mm, todėl sveikatos draudimą turinčios 50-69 metų moterys kas 2 metus kviečiamos nemokamai atlikti mamografijos tyrimą“, – sakė projekto iniciatorė.

Projekto „Nedelsk“ tikslas – siekti, kad moterys būtų sąmoningos, daugiau dėmesio skirtų savo sveikatai, turėtų žinių apie ligų prevenciją, sveikos gyvensenos svarbą ir reguliariai krūtis tikrintųsi pačios bei pas gydytojus. 2002–2014 metais sveikatinimo projektas „Nedelsk“ nemokamai dėl krūties vėžio patikrino beveik 100 tūkstančių moterų, 880 iš jų buvo rasti krūties vėžio ženklai ir pradėtas gydymas.