Cheminiai valikliai namuose – ligų šaltinis?

Cheminiai valikliai namuose – ligų šaltinis?

07. Aug 2014, 13:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Šiandien švara pasirūpinti itin paprasta – kiekvienuose namuose apstu įvairių skalbimo ir valymo priemonių: ploviklių, šveitiklių, purškiklių ir kitos buitinės chemijos.

Nors šie „pagalbininkai“ leidžia turėti švarius namus, dažnai užmirštama, kad buitinė chemija turi ir neigiamą pusę – joje esančios medžiagos gali sukelti rimtas sveikatos problemas. Gydytojų prognozės taip pat nežada nieko gero – sakoma, kad jau kitąmet alergiškas bus kas antras europietis.

„Kvėpavimo sistemai kenkiantys valikliai savo sudėtyje įprastai turi bent 10 proc. ūminiu poveikiu pasižyminčių medžiagų, kurios alergizuoja. Buitinės chemijos kvapai, dirgindami nosies gleivinę, gali sukelti slogą, migreninius galvos skausmus ar net astmos priepuolius, o įvairių buitinių cheminių medžiagų „kokteilis“ namų aplinkoje gali ne tik kartą nugraužti rankas, bet ir sukelti ilgalaikę alergiją ar kitus sveikatos sutrikimus. Šie sutrikimai, nors ir retai, gali būti perduodami iš kartos į kartą“, – sako Lietuvos mokslų akademijos Alergologijos komisijos pirmininkė prof. Rūta Dubakienė.

Pasak profesorės, ypatingai kenksmingi yra sintetinių cheminių medžiagų pagrindu pagaminti valikliai langams, griliams ir orkaitėms, kadangi juose toksiškų medžiagų koncentracija dažniausiai būna labai didelė.

„Labiausiai sunerimti turėtų asmenys, kurių oda yra sausa – tai potencialios aukos alergijoms. Jiems gali užtekti vos porą kartų panaudoti buitinį cheminį valiklį tam, kad susidarytų antikūniai ir įvyktų alerginė reakcija. Gali atsirasti niežulys, dilgėlinė, parausti oda, o alerginis kontaktinis dermatitas – dažniausiai pasitaikanti alerginė liga, kuri pasireiškia niežuliu, šašais, oda pleiskanoja ir atsiranda pūslės“, – pastebi prof. R. Dubakienė.

Žinoma, renkantis skalbimo ir valymo priemones, kurių sudėtyje pavojingų cheminių medžiagų yra mažiau, riziką galima sumažinti, tačiau visiškai išvengti – vargu, ar pavyks. Norint „išgelbėti“ save ir aplinką, kurioje gyvenama, nuo cheminių medžiagų padarinių, derėtų visiškai atsisakyti buitinės chemijos.

Tai šiuo metu yra jau iš dalies  įmanoma –  vietoje indų ploviklio derėtų investuoti į indaplovę ar pasirinkti šiuo metu vieną naujesnių technologinių sprendimų virtuvėje – viryklę su pirolitinio valymo sistema. Koncentruotis į virtuvėje naudojamą chemiją yra svarbiausia, kadangi čia vyksta pagrindinis kontaktas su maistu, t.y. laikomi maisto produktai, gaminamas maistas, o cheminės medžiagos ore ar ant paviršių išlieka ilgiau nei atrodo iš pirmo žvilgsnio.

Atsakingi gamintojai, remdamiesi sveikatos specialistų rekomendacijomis, buitinės technikos gamybos procesuose naudoja naujas technologijas, kurios padeda apsaugoti žmogaus sveikatą. Dažniausiai prietaisuose integruojamos sistemos, kurios sumažina papildomą cheminių medžiagų naudojimą.