Būk savanoris – keisk pasaulį!

Būk savanoris – keisk pasaulį!

13. Jul 2011, 09:00


 Šie metai Europoje – savanoriškos veiklos metai, o jų šūkis – „Būk savanoris- keisk pasaulį“.

 

Kaip parodė Lietuvoje atliktas tyrimas, tik 34  procentai šalies gyventojų teigia dalyvavę savanoriškoje veikloje. Lyginant su šalimis, turinčiomis senesnes demokratijos tradicijas, tai labai kuklus skaičius.

Džiugina bent tai, kad savanoryste labiau domisi jaunesnio amžiaus žmonės (tarp apklaustųjų iki 29 m. savanoriavę yra 45 proc.), aukštąjį išsilavinimą įgiję dirbantys specialistai (48 proc.) bei aukštesnes pajamas gaunantys gyventojai.

 

Dirba šeimų labui

 

Savanoriauti galima ne tik senelių, vaikų globos namuose ar įvairiuose kultūros renginiuose. Paskutiniu metu populiarėja mamų ar šeimų klubai, kur laisvalaikį leidžia bei daug naudingų žinių semiasi jaunos šeimos su vaikais.

Vienas iš pavyzdžių - Prieraišiosios tėvystės centras Vilniuje. Jis gimė ir iki šiol tebeveikia beveik vien tik dėl savanoriškų mamų pastangų. Tik dėl mamų savanorių  centre vyksta Vystyklystės pradžiamokslio, Pasidainavimų, Pirmųjų dantukų priežiūros, Vilnonių kelnyčių ir Vystyklų dirbtuvėlės.

„Mamyčių klube“ jau pristatytas „Šeimų universitetas“ taip pat gyvuoja tik entuziastų savanorių dėka. Po visą Lietuvą išsibarstę savanoriai buria šeimas, organizuoja jų diskusijas aktualiais vaikų auginimo klausimais.

 

O ką jūs manote apie savanorišką veiklą?

Kokį neatlygintiną darbą galėtumėte ir norėtumėte dirbti? O gal jau turite savanorystės patirties?