Be priežiūros negalėsime palikti vaikų iki 14 m. amžiaus?

Be priežiūros negalėsime palikti vaikų iki 14 m. amžiaus?

30. Nov 2012, 00:00

 

Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga Seimui teiks įstatymą, kuriuo tėvams bus draudžiama palikti be suaugusiųjų priežiūros vaiką iki 7, o jei politikai pritars - iki 10 metų amžiaus. Jeigu įstatymui bus pritarta, mažesnius galės prižiūrėti tik 14 metų amžiaus sulaukę jų broliai ar seserys.

 

Kaip Delfi teigė Vaiko teisių apsaugos kontrolierės patarėjas Egidijus Meilus, nuo 22 iki 6 valandos be priežiūros siūloma neleisti palikti ir paauglių, jei jiems nėra 14 metų.

 

E.Meilaus teigimu, šiuo metu įstatymas yra derinamas suinteresuotose institucijose. Jei įstatymo projektui bus pritarta, už jo nesilaikymą tėvams grės administracinė arba baudžiamoji atsakomybė.

 

„Reglamentuoti, iki kokio amžiaus vaikai negali būti palikti namuose vieni - teisinga, tačiau jei bus akcentuojamos tik baudos už vaikų nepriežiūrą, niekas nesikeis. Tvarkingų tėvų vaikai balose neskęsta, o asocialiems tėvams, kurie nesirūpina vaikais – dėk kiek nori baudų, niekas nepasikeis, be to jie neturi iš ko tų baudų susimokėti“, - DELFI teigė Tėvų forumo pirmininkas Audrius Murauskas.

 

Jo nuomone, mokyklinio amžiaus vaikas jau yra pakankamai savarankiškas pabūti vienas.

 

„Prisimenu savo dukrą, kurios mokykla visai šalia namų. Pirmoje klasėje ji savarankiškai pareidavo namo, atsirakindavo duris, sulaukdavo vyresnių brolių, o dar už poros valandų sulaukdavo mamos ir tikrai nebuvo jokios bėdos. Tačiau, formaliai žiūrint, (jei būtų pritarta nuostatai nepalikti vaikų iki 10 metų vienų-DELFI) aš būčiau tikras nusikaltėlis, kad mano vaikas buvo likęs be suaugusiųjų", - sakė pašnekovas.

 

A.Murauskas atkreipė dėmesį į konkretaus vaiko savarankiškumą, o neturintiems kur palikti mažų vaikų siūlė kooperuotis: „ Galima prašyti kaimynų, senelių ar draugų pagalbos, jei esi privestas vaikus palikti vėliau vakare. Jei yra problema, ieškai jos sprendimų“.

 

Didžiojoje Britanijoje ir JAV be priežiūros negalima palikti vaikų iki 12 metų amžiaus. Latvijoje pasirinkta 7 metų amžiaus riba. Kitose šalyse tikslus amžiaus cenzas nenustatytas, tačiau reikalaujama pakankamos vieno palikto vaiko brandos.

 

Ar pritartumėte įstatymui, kuris draustų net paauglius palikti be suaugusių priežiūros?

 

01. Dec 2012, 07:35

mano sunus vienas likdavo nuo sesiu metu,nes mire musu mociute,o man reikejo dirbti,ir nieko-susitvarkem,nereikia cia su uzsieniu lygint,kur algos ne tokios,galima aukles samdyt,o jei zmogus minimuma gauna...kaimyne irgi uz aciu neziures,taip kad problemu tures vel gi normalios seimos,o geriantiem tevam,kaip buvo nusispjaut,taip ir bus,deja...

jaldija jaldija 30. Nov 2012, 18:47

Tėvai kurie rūpinasi vaikais, tai ir be įstatymų rūpinasi, o alkoholikų, kurie tik išmokas ima ir 10 įstatymų nepaveiks.

30. Nov 2012, 11:57

tokius bausk nebaudęs, nepasimokys, bus tas pats

30. Nov 2012, 11:53

Čia labiau prevencija, tiems, kurie palieka vaikus dėl kitų priežasčių, pvz išeina gerti ir pan. Žinau tokių, kur vyriausia 8metė prižiūri dvejų neturinčią sesę ir dar tris mažesnius brolius, kai mamos nėra visą dieną, eina per kiemą valgyt prašo . . .tokiem va tikrai reikia uždrausti palikti vaikus, maža kas

Krisliukas Krisliukas 30. Nov 2012, 11:19

mes vakar irgi palikom Faustą su Benu daugiau kaip valandą namie, nes reikalus tvarkėmės, o Fausta miegojo..gerai, kad viskas tvarkoj, nes dar į kamščius pakliuvom..grįžom, o mažė dar miegojo sau

30. Nov 2012, 11:19

Maniškė pirmą kartą pasiliko viena tik kokių 7m, nes gyvenam name, o jame jai nejauku. Dabar su broliu jau dažnai išleidžia mane iki parduotuvės.

30. Nov 2012, 10:40

aš supratau kad pauaglių, o mažesnių negali bus palikti ir dieną kaip užsienyje

30. Nov 2012, 10:32

kalba eina nuo 22 iki 6 val., kad negalima palikti vienų iki 14 m.

30. Nov 2012, 10:30

o ka daryt tėvams jei abu dirba, senelių aplink nėra, vaikas grįžta apie 2 val ir priverstas iki 5-6 laukti tėvų, tai gal reiks tėvams trumpinti darbo valandas 😃

30. Nov 2012, 09:52

Stengiuos ilgam nepalikt vienu namie ,dazniause buna seneliu prieziuroj,jei manes ner namie ,o tai nutinka labai retai 😀