Šį kartą Živilė siunčia šaltą užkandį, kuriuo galima pavaišinti svečius ir paskanauti patiems.
Prieš tai noriu šiek tiek supažindinti su avokadu, nes pripažinkime, tikrai ne visi apie jį žinote ir retai kada panaudojate savo patiekaluose.
Vaisiai labai vertinami, naudingi sveikatai. Juose yra apie 5 – 32 proc. riebalų, iš kurių nemažai polinesočiųjų riebalų rūgščių. Jos mažina kraujo klampumą, jo krešėjimą, gerina kraujagyslių sienelių elastingumą, tinka širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai.
Vaisiuose gausu lecitino, kuris reguliuoja medžiagų apykaitą, aktyvina smegenų ląstelių veiklą, valo kraujagyslių sieneles, saugo kepenis nuo riebalų kaupimosi. Taip pat vaisiuose yra 0,8-4,4 proc. baltymų, 1,2-10 proc. angliavandenių, maistingame minkštime – vitaminų A,C, riboflavino, niancino ir kt. (http://lt.wikipedia.org/wiki/Avokadas).
Maistui tinkami avokadai, kai nestipriai paspaudus pirštu, atsiranda nedidelis įdubimas, o papurčius girdėti viduje esančio kauliuko braškėjimas. Reikėtų atminti, kad avokadas nelaikomas šaldytuve!
Sudėtis: (2 asmenims)
{pic:avokadai1}
2 avokadai,
1 nedidelė citrina,
salotų prieskoniai,
2 valg.šaukštai grietinės,
balta duona ar batonas.
Paruošimas
I būdas.
{pic:avokadai2}
Avokadą perpjauti išilgai, šiek tiek pasukti, kol atsiskirs puselės ir išimti kauliuką, atsargiai išskobti minkštimą. Supjaustyti griežinėliais ir išspausti ant jų citrinos. Batoną ar baltą duoną supjaustykite norimo dydžio, ant jo užtepkite grietinės ir uždėkite supjaustyto avokado gabaliukus. Pabarstykite salotų prieskoniais.
II būdas.
{pic:avokadai3}
Avokadą perpjauti išilgai, šiek tiek pasukti, kol atsiskirs puselės ir išimti kauliuką, atsargiai išskobti minkštimą ir jį gerai sutrinti šakute. Į sutrintą minkštimą išspausti šiek tiek citrinos sulčių, įdėti 1,5-2 valg. šaukštus grietinės, ir pagal skonį salotų prieskonių. Šį pasigamintą paštetą tepkite ant batono ar baltos duonos.
Skanaus!
Dėmesio! Neapdorotas citrinos rūgštimi minkštimas ruduoja ir praranda daug biologiškai veiklių medžiagų.
Živilė Gibiežaitė – Bagdonienė
O! Koks grazutis! 😀
man asmeniskai nepatiko,grietine cia visai ne i tema ir vyrui nepatiko,bet cia tik mano nuomone,kiekvieno kitas skonis
Reiks pabandyti, nevalgiau dar avokado😀
aš tai niekad nesu va;giusi avokado,paragavau man pasirodė jis riebus ir negaminu su juo,reiktų gal iš naujo avokadą atrasti
taip tai jo as nevartoju o anyta pora tik sumustinuku pagamino vakarieniai 😀 Man sumustinis turi but kaip reikalas ne is vaisiu ir darzoviu 😀 Bet cia tik man,o siaip tai patiko man tavo receptukas sveciam kaip tik nustebint 😉
Avokadas man labai patinka salotose,is ties labai skanu.jei kas bandete: avokadas,krevetes,pekino kopustas ir agurkas dar plius majonezas super salotikes.Siulomus sumustinukus taip pat reikes pabandyti.
ziviliuk tada nereik citrinos
nera uz ka😀 sekmes auginime😀
p.s.jei kauliukas buna sviesios spalvos, nera tos rudos zieves, tai lupti nieko nereikia.
dar galima su citrinpipiriu prieskoniais pabandyt ir niam niam 😉
ir dar zivile, pasiziurek internete avokadu auginimas. ten ir foto buna, zinosi kaip augaliukas atrodo
zivile, kai isimi kauliuka is avokado jis buna padengtas kieta ruda zieve (ne taip ten buvau pavadinusi😀 ), ja ir nulupti. paskui tik ikisti i zeme. avokada uzsiauginti labai jau paprasta, netgi ir tu tai padarytum😀 tik mazdaug reikia laukti to daigelio apie 2men, nereikia isigasti kad ilgai neislenda. tik kai jau pasirodys stiebelis, augs kaip ant mieliu😀
aciu uz recepta.
kaip skaniai atrodo
taip, kambary.visa vasara balkone pralaikiau, isaugo kaip...lb grazus lapai. zodziu, kauliuka nulupti (jei yra tokia kieta odele) bet atsargiai kad nepazeisti pacio kaulo. ikisti i zeme kad smailus galas butu virsuje ir siek tiek islindes liktu (zeme tinka bet kokia, as naudojau kambariniams augalams skirta).uzdengti plevele ir laukti kol islys daigelis😀 augaliukas megsta dregna zeme, tik aisku nepersistengti😀
zinojau si recepta, super sumustiniai😀 o jus pabandykit avokado kauliuka pasodinti, grazus augaliukas isauga. pasodinau pavasary, o jau iki puse lango isstypes😀