Avinėlis Velykų stalui

Avinėlis Velykų stalui

04. Apr 18:59 Mamatest Mamatest

Jau po truputį dairausi receptų Velykų stalui, nors ir žinau, kad šiemet Velykos nebus tokios, kaip įprastai. 

Visgi, norisi kažko skanaus ir originalaus. Atradau gan smagų receptą, kuriuo noriu pasidalinti.

Kol kas išsikepiau bandomąją versiją iš to, kas buvo šaldytuve ir tikrai gavosi skaniai ir gan įspūdingai.  Nors ne viskas pavyko.

Pradėsiu nuo įdaro. Jį galite daryti bet kokį: saldų:su uogiene, uogomis, uoboliais ar tiesiog cukrumi ir cinamonu; ar sūrų: su žuvimi, mėsa, daržovėmis ar sūriu.

Tradiciškai avinėlis yra nekaltumo ir aukos simbolis, tad tikrai tokia idėja tinka Velykų šventei ir labai gražiai atrodys ant stalo. 

Originaliame recepte įdaras buvo žuvies filė, tačiau pas mus žuvies nebuvo, tad įdarą pasigaminau pakepinusi svogūnus, morkas ir grybus. Įdarą pasūdžiau, papipirinau ir tiek.

Tešla mielinė, tad darbelio buvo. Nes reikėjo gan ilgokai minkyti. Be to, tešlai reikėjo leisti pakilti bent du kartus.

Recepte nebuvo jokių tikslių skaičių.

Miltai - du puodeliai ( maždaug 500g)

Šaukštelis druskos

Pakelis sausų mielių

Šaukštelis cukraus

Pusė puodelio pieno

Apie 100 ml aliejaus.

Gaminimo eiga:

Mieles brinkiname šiltame vandenyje (apie 50ml) su šaukšteliu cukraus ir pora šauktelių miltų. Brinkiname tol, kol mielės pabus ir pakils - atsiras puta. 

štai tiek tebuvo mielių masės

o va štai tiek ji užaugo!

Man pakilo taip, kad vos tilpo į puodelį, tad šiltą pieną ir aliejų pyliau ne į mieles, o maišiau atskirai. Ir jau kartu su mielėm supyliau į išsijotus su druska miltus.

čia, jei ką, pienas su aliejumi 🧐

Minkome tešlą. Jei ji gavosi per sausa, ir dar liko sausų miltų, galima įpilti dar lašelį pieno, jei gavosi skystoka, įberkite dar miltų.

Užminkius tešlą ją reikia gerokai pamyluoti, paspaudyti, paminkyti, vis sutepant indo dugną aliejumi, kad tešla jį sugertų. 

Paminkome, pilame aliejaus, vėl minkome, tada vėl pilame šlakelį aliejaus ir vėl minkome. Kol tešla bus blizgi ir tąsi. Tai užtruks apie 10 minučių. Reikės maždaug 3 šaukštų aliejaus.

Tada formuojame iš tešlos rutulį ir uždengus paliekame šiltai maždaug 30-čiai minučių.

pirmasis rutuliukas :)

jį padedame šiltai ir uždengiame

Pakilusią tešlą vėl suminkome į naują rutulį ir paliekame dar pusvalandžiui pakilti. 

 čia jau antrą sykį suformuotas rutulys. Paliekame kilti dar kartelį

 

tešla pakilo antrą sykį

Dabar jau galime kočioti. Maždaug ketvirtadalį dešlos atsidedame į šalį. Jos prireiks formuoti kojytėms, uodegai ir avinėlio galvai.

tikrai galima palikti galūnėms mažiau tešlos, nei čia nuotraukoje. 

Iš likusios tešlos formuojame  ploną stačiakampį. Ant jo išdedame įdarą.

Jei įdaras labai drėgnas, patariama pabarstyti tešlą džiūvėsėliais ar miltais. 

Įdarą paskirstome ne po visą stačiakampį, paliekame šiek tiek laisvos vietos suvyniojimui ir prispaudimui.

Susukame vyniotinį ir jį supjaustome nelabai storais vienodo dydžio žiedeliais.

Iš jų formuojame avinėlio kūną. Mano klaida buvo, matyt, ta, kad per daug tas "garbanas" tarpusavyje prispaudžiau. Jos neišsiputė taip, kaip turėjo.

Iš atidėtos tešlos formuojame kojytes, uodegytę ir snukelį su ausyte. Nedarykite jų storų, pakočiokite, paploninkite, nes kepant pakils.

Ant snukelio uždedame plonai iškočiotą ausytę, jos kraštelį gerai užlenkiame už galvos, kad neatsiskirtų  kepant. Įpjauname burnytę, įdedame akytę - tai gali būti pipiras ar gvazdikėlis.

Kojytes irgi šiek tiek paplokštiname ir įpjauname "kanopėles".

Visas detales prie avinėlio "vilnos" tvirtiname šiek tiek sudrėkinę vandeniu. Kad priliptų.

va toks va gavosi avinukas

Dedame kepti į 180°C orkaitę ir kepame kol gražiai apskrus. Maždaug 20-30 minučių.

Ir štai turime avinėlį! Jį galima valgyti tiek šiltą, tiek šaltą.

Skanaus!

 

Mamatest Mamatest 05. Apr 14:22

Ačiū, Egle ❤

Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt 05. Apr 13:00

Nieko sau avinėlis gavosi 😀 Puikiai!