Augustės dienoraštis: nepaprasta trauka paprastiems akmenims

Augustės dienoraštis: nepaprasta trauka paprastiems akmenims

28. Apr 2020, 13:27 floryte floryte

   Esu pastebėjusi vieną tendenciją, kuria noriu pasidalinti su jumis.

   Augustei labai patinka lauko akmenukai. Aš nuolat jos kišenėse ar kuprinėje randu lauko akmenų. Vaikščiodama lauke, ji juos renka, parsineša namo ir su jais žaidžia, juos liečia, grožisi. Va ir dabar, prisirinko akmenėlių, parnešė namo, ir sako: "mama, pažiūrėk, kokie jie gražūs". Tiesą sakant, lauke juk pilna gamtinės medžiagos: šakelių, kankorėžių, augalėlių. Tačiau pirmenybė teikiama akmenims. Nori nenori, į galvą ateina mintys: "kuo akmenys ypatingi, kad taip traukia vaiką?" Pabandžiau paieškoti informacijos interneto platybėse, kad sau priminčiau, kas tai yra akmuo, o gal net ką nauja sužinočiau ir atsakyčiau į rūpimą klausimą.  

1. Akmuo - negyvosios gamtos sudėtinė dalis, materialus gamtos kūnas;

2. Geologai seniai įrodė, kad pasibaigus kontinentinio apledėjimo epochai ir ištirpus paskutiniams ledynams, Lietuvos laukus nusėjo iš Skandinavijos kalnų kaip buldozeriu atstumti įvairaus dydžio rieduliai - akmenys.

3. Akmenys skleidžia tam tikrą energetiką. Istorija byloja, jog senovės egiptiečiai, majai, inkai ir kitų tautų atstovai įvairiems skausmams malšinti, nuotaikai gerinti ar nuo blogos akies apsisaugoti naudojo įvairius brangakmenius ir pusbrangius akmenis. Pagoniškojoje Lietuvoje nuo visų negandų daugiausia buvo saugomasi gintaru. Tų laikų žmonėms nė nekildavo klausimų, tikėti akmenų galia ar ne. Tai buvo savaime suprantamas dalykas.

4. Liečiant akmenį, jo spinduliuojama energija perduodama žmogui.

5. Žmonės nuo senų senovės naudojo akmenis buityje (pastatų pamatams, prietaisams, pvz., girnapusė), ritualams (aukuras, paminklinis akmuo), ginklams, papuošalams;

6. Man didžiausia mįslė akmenų pasaulyje - dolmenai...Dolmenai - akmenų statiniai, dėl kurių paskirties yra keletas hipotezių: altoriai, šventyklos; laidojimo vietos; astronominiai įrenginiai;

7. Daug legendų sukurta apie akmenis - nuo senų senovės vieni akmenys laikyti prakeiktais, kiti - šventais. Žmonės nuo senų laikų gerbė akmenį. Įdomu tai, kad ta pagarba iki šiol išliko- retai kur rasime sodybą, kiemą be akmens, kaip aplinkos papuošimo.

   Pastebėjau, kad vaiką akmenys ypatingai traukia pavasarį. Pavyzdžiui, aš, po žiemos, būnu ypatingai įsielektrinusi, kažkur prisiliečiu ir gaunu per piršus elektros. Bet kai pavasarį pradedu darbuotis lauke prie gėlių, darže, tas įsielektrinimas dingsta. Gal ir vaikui akmenų lietimas nuimą tą įsielektrinimą, suteikia kažkokios energijos?...Jei ta energija akmenyje kaupta ne vienus milijardus metų, tai gal ji išties stipri ir veiksminga?..

   Aš manau, kad akmenys vaikui išties gali būti puiki medžiaga ugdymui. Šįkart, parsinešusi akmenukus, Augustė juos "įžmogino", nupiešdama jiems veidus. 

   Aš, šiuos akmenėlius lauke paslėpiau pagal nubraižytą orientacinį žemėlapį. Na, ir - startas! Žiūrėdama į žemėlapį, Augustė kieme ieško akmenukų. Patikėkite, naudos iš tokio žaidimo daug: azartas, gebėjimas orientuotis aplinkoje pagal žemėlapį, pastabumo, kantrybės, skaičiavimo, skaitymo lavinimas. Ir, žinoma, daug džiaugsmo, pasididžiavimo savimi, suradus visus akmenukus.

   Ar jūsų vaikams patinka žaisti su akmenimis?...

Gintarep Gintarep 30. Apr 2020, 08:42

Oi, tie akmenukai ... Renkame nesvarbu kur: ar miške, ar prie jūros. Kažkada net oro uoste atėmė, tik tada sužinojome, kad reikia atsargiai su gamtos ištekliais elgtis, nes galima net baudas gauti.

jaldija jaldija 29. Apr 2020, 10:53

Kokia įdomi surinkta informacija. Ačiū, Floryte.
O akmenys, visada jie mums patiko Dar ir dabar, mano paaugliukui jie patinka. Dažnai namo parneša "gražų" akmenuką. ?