Augustės dienoraštis: namų augintinis - skruzdės!

Augustės dienoraštis: namų augintinis - skruzdės!

03. Jan 2020, 15:41 floryte floryte

      Su Naujais metais visus! Linkiu visiems turėti savo "varikliuką", kuris vestų pirmyn, teiktų džiaugsmą ir padėtų nugalėti sunkumus, jei jie atsiranda jūsų kelyje. Po trumpos pauzės vėl grįžtu į MK su "Augustės dienoraščiu", kuriame dalinuosi, kuo gyvena mano šešiametė dukrytė.

   Augustė nuo pat pirmų savo gyvenimo metų itin domėjosi vabalais. Vos tik išmokusi vaikščioti, pastebėdavo kiekvieną vabalėlį, nebijodavo paimti į rankas. Jau paaugus, atėjus jos pasiimti iš darželio, rasdavau ją su draugu sutūpusius prie krūmo, stebinčius boružes ar blakes kareivėlius.Boružes slapčia nešdavosi namo ir "augindavo". Nupirkau vabalų stebėjimo indą su padidinamuoju stiklu, tad jį nešdavosi į darželį, ir su vaikais stebėdavo vabalus. 

   Kažkada kažkur užmačiau informaciją apie skruzdėlių fermas, kuriose namų sąlygomis auginamos skruzdėlės. Pasvajojau, kaip būtų nuostabu turėti tai savo namuose. Kaip sakoma, ne veltui, viskas prasideda nuo minties ir ištikimybės savo svajonei. Įvykiai susiklostė taip, kad sužinojau apie žmogų, kuris plėtoja skruzdėlių fermų idėją. Ir štai - skruzdėlės mūsų namuose! Tikriausiai visiems pažįstamas jausmas, kai išsipildo svajonė. Euforija! Dalinamės savo patirtimi su jumis!

Skruzdžių ferma pas mus atkeliavo iš https://www.skruzdis.lt/ Čia rasite daug įdomių faktų apie skruzdes, ir jei dar neradote priežasties žavėtis jomis, manau, rasite :-). Čia pateikiama fermų pavyzdžiai bei visa informacija apie skruzdžių priežiūrą fermose.Skruzdžių fermų savininkas  mielai dalinosi patirtimi ir suteikė visą reikiamą informaciją.

Viskas buvo gražiai supakuota dėžutėje, kur radome štai ką:

skruzdėlių fermą (plastikinę dėžutę iš 2-jų dalių), skruzdėles (mėgintuvėlyje), smėliuką, mėgintuvėlį savaiminiam drėkinimui, pipetę, maisto skruzdėms, atsarginę gipso plokštelę drėkinimui, instrukciją, kaip prižiūrėti skruzdžių fermą.

   Jau tą patį vakarą paleidome skruzdėles iš mėgintuvėlio į fermą. Žinoma, prieš tai perskaitėme instrukciją, įpylėme smėliuko, maisto, uždarėme išorinius takelius, mėgintuvėlį pripildėme virinto vandens. Skruzdėlytės buvo labai nedrąsios, vangiai ėjo iš mėgintuvėlio. Bet mes jų neskubinome, ir viskas pavyko! Motinėlė - kelis kart didesnė už kitas skruzdėles. Jai suteikėme, mūsų manymu, labiausiai tinkantį vardą -  Petronija! 

   Jau keletą savaičių skruzdės gyvena mūsų namuose. Be galo įdomu jas stebėti. Atrodo, pamiršti apie laiką, kai subedi nosis į skruzdėlyną. Stebėdamas jau turi šiek tiek informacijos apie skruzdėles, pasiskaitęs internete, tad tai dar labiau intriguoja. "Va, arenoje budi skruzdėlė sargybinis. O motinėle rūpinasi skruzdės darbininkės: prausia ją, maitina, gal - ir masažuoja...Hmmmm....kaip skruzdėlės prausiasi! Visai kaip žmonės! O va šita mėgsta praustis atsisėdus! Motinėlė tokia nerangi. O kur jai skubėti, kai ja rūpinasi kitos? O gal vis tik motinėlė nulips iki arenos? Ne! Nenulipo? Gal kitą kartą." Įdedame maisto - virtos vištienos gabalėlį. Stebime. "Greit susiorientuoja, kad naujas įvykis skruzdėlyne. Hmmm....kažkokiu būdu atplešia mėsos gabalėlius ir neša motinėlei..." . Eina sau, kiek daug įvykių pamatai bežiūrėdamas. Augustė klausinėja kas ir kaip. Tiek jai, tiek man atrodo toks kerintis skruzdžių gyvenimas!

   Pastebėjome skruzdėlių fermos auginimo pliusų ir nelabai pliusų.Taigi, pliusai: 1. Augintines lengva prižiūrėti, mažos išlaidos, galima net keletai dienų palikti išvykstant iš namų. Be to, nedrasko tapetų, nesibraižo, nereikia vedžioti į lauką; 2. Skruzdėlių fermos stebėjimas - geras pakaitalas televizoriaus ir kompiuterio gerbėjams; 3. Skruzdėlynas ant savo stalo -  itin patogu stebėti vabzdžių gyvenimą. Juk prie jokio skruzdėlyno lauke negalėsi sau leisti sėdėti tiek laiko. Be to, žiemos metu miške skruzdėlyno gyvenimą stebėti būtų sudėtinga. 4. Stebėdamas skrudėles bent jau tai akimirkai pamiršti visas savo problemas. Tikras relaksas - čia ir dabar! 5. Vaikai- "spyruoklės" (itin judrūs) nurimsta, kad galėtų stebėti skruzdes. Šlovė namų ramybei! 6. Skruzdėlyno priežiūra ugdo žmonių atsakomybę (teisingai maitinti, drėkinti, rinkti šiukšles, nestuksenti, nevartyti fermos ir t.t.). 7. Namų svečiai, besilankantys jūsų namuose, apžiūrėję skruzdėlių fermą sako "vauuuu! tai bent!". Vakaro tema - skruzdės. Namų šeimininkai - išmanantys, todėl daug pasakoja, o svečiai - nieko nežinantys smalsautojai, todėl klausosi išpūtę akis ir ausis.

    "Nelabai pliusus" radome du: 1. Stebėtojus, palinkusius prie skruzdėlių fermos, kartais sudėtinga prisišaukti valgyti ar praustis. 2. Iš kur tiek kantrybės paimti, belaukiant, kada skruzdėlės sudės kiaušinius ir skruzdėlynas plėsis?...Vaikams dažniausiai norisi greito rezultato. Bet šį minusą galima paversti pliusu, teigiant, kad tai ugdo kantrybę ir ištvermę :-).

    Per tas kelias savaites, kai auginame skruzdes, tiek daug pamatėme, o dar daugiau norime sužinoti apie jų gyvenimą jas stebėdami. Esame net nusimatę keletą darbų, kuriuos turime atlikti, kad ir mums, ir skruzdėlėms būtų gera ir įdomu. Bet gi čia tikrai dar ne paskutinis mūsų blog'as apie skruzdes. Pasakosime ir ateityje, jei, žinoma, jums įdomu. Gal ir jūsų namuose kada apsigyvens skruzdės?...Tuomet steigsime skruzdžių gerbėjų klubą :-).

Būtinai užsukite į https://www.skruzdis.lt/

Nustebsite, koks įdomus skruzdžių gyvenimas!

floryte floryte 05. Jan 2020, 13:47

Raudonas balionėli! Jei ima ir atsibosta, manau, atsakingas žmogus turėtų ieškoti kito atsakingo žmogaus, kuris jas augintų. Kai skruzdžių padaugėja, yra galimybė prijungti papildomas fermos sekcijas, tokiu būdu praplečiant teritoriją. Tranai gyvena trumpai- iki kelių savaičių, nes jų funkcija - tik apvaisinimas. Į gamtoje rastą skruzdėlyną skruzdžių paleisti negalima, nes tai būtų skirtingos kolonijos ir kovotų iki paskutinio. Nežinau, ar šiaip paleidus visą fermą į gamtą šiltuoju metu, jos sugebėtų gyventi. Šios galimybės nesvarsčiau, juk auginu skruzdėlyną tik kelias savaites. Manau, kad interneto platybėse galima sutikti žmonių, kurie augina skruzdes ne vienus metus, ir tikrai pasidalins patirtimi?.

Raudonas balionėlis Raudonas balionėlis 04. Jan 2020, 20:50

Floryte, o man toks klausimas, o jei va ima ir atsibosta? Jos juk iš esmės be paliovos daugintis turėtų ir viena kitą keisti. Ar yra koks aprašymas kaip jas į laisvę išleisti arba bent ka daryt kai tranus norės išvaryti?

floryte floryte 04. Jan 2020, 15:42

Raudonas balionėli, Jaldija - tikrai verta ir teisinga - skruzdėles! Tai - išskirtiniai vabzdžiai, kaip ir bitės. Man jų pasaulis toks panašus į žmonių - su tam tikra santvarka, hierarchija ir pan. O skruzdėlių fermoje jų gyvenimas - kaip ant delno - viską gali stebėti kada tik panorėjęs. Nesiliauju stebėjusis, kaip mažytėse skruzdėlėse suprogramuoti tokie dideli svarbūs dalykai.

jaldija jaldija 04. Jan 2020, 14:21

nu tikrai, VAU....
Jau kaip sudominot, ačiū už pasidalinimą.
mes jau gundomės

Raudonas balionėlis Raudonas balionėlis 03. Jan 2020, 19:16

Floryte, na...jai ryškiai 3 metų krizė ir dabar būtų sunkoka sulaikyti, kad pati nenueitų ir neišverstų netyčiom. Manau dar koks pusmerukas ir bus jau prisibandžius kas tas mėtymas ir kokios yra mėtymo ribos. Va tada va jau ir galvosim rimčiau 😀 nors labai mąstėm apie gyvalazdes, bet skruzdės gal įdomiau 😀

floryte floryte 03. Jan 2020, 18:19

Raudonas balionėli, jūsų mažoji kol kas gali stebėti skruzdes su jūsų priežiūra! O va vyresnėlis - jau būtų atsakingas rimtas stebėtojas ir net prižiūrėtojas skruzdžių.

Raudonas balionėlis Raudonas balionėlis 03. Jan 2020, 17:20

Geras, kaip faina!!!!! Tik bijau, kad mūsų vidurinėlė kai sviestų ant žemės, tai jau būtų ne kruopos, kurias susiurbi 😃 Bet atminty laikysim tą idėją, žiauriai smagu 😀