Augustės dienoraštis: apie gebėjimą dalintis

Augustės dienoraštis: apie gebėjimą dalintis

27. Mar 2018, 21:26 floryte floryte

   Ateina laikas, kai vaikas suvokia turįs savo nuosavybę - žaislus, saldumynus, rūbus ir pan. Augustei tai turbūt buvo 1 -1,5 metų laikotarpyje. Tuomet vaikui atrodo, kad  visi, kas nori imti jos nuosavybę - tarsi konkurentai, norintys atimti, nuskriausti ir pan. Vaikas ima savo "nuosavybę" ginti, saugoti nuo kitų, nenori dalintis. Šis laikotarpis Augustei truko pakankamai ilgai. Ji tik dabar, būdama 4,5 metų ima savanoriškai, be kitų žmonių įsikišimo dalintis savo "nuosavybe" su kitais. Ir tai taip žavu! 

  Štai su geriausiu savo draugu - katinu išmoko dalintis savo plaukų gumutėmis. Katinui itin patinka žaisti su plaukų gumutėmis, tad jis dažnai jas pavagia, jei jos padėtos atviroje vietoje. Anksčiau Augustė, pamačiusi, kad katinas nusineša jos gumutę, tiesiog rėkdavo ir vydavosi atimti. Net žandikaulis man atvipo, kai vaikas jau kurį laiką neša katinui savo plaukų gumutes ir specialiai jam padeda prie guolio, kad jis turėtų su kuo žaisti. 

20180327212104-33289.jpg

   Katinas, kaip katinas, manau, bet kaip gi su vaikais darželyje pavyksta dalybos?...Paskutinis įvykis parodė, kad - puikiai! Augustė viename iš prekybos centrų gavo pora lipdukų - tatuiruočių. Net nepastebėjau, kaip ji jas pasiėmė ir nusinešė į darželį. Pasirodo, vieną užsiklijavo sau, kitą - draugei. Ir pasiguodė, kad norėjo ir kitus vaikus apdovanoti, tik ...tatuiruotės tebuvo dvi...

20180327210636-74422.jpg

    Vieną rytą matau, kad prieš einant į darželį, Augustė nutvėrė pora savo šokoladukų. "Kam juos nešiesi, jei šiandien ne saldumynų diena?" - klausiu. "Auklėtojai ir šeimininkutei". Mačiau savo akimis, kaip šokoladus atidavė :-).  Kitą rytą paprašė manęs, kad lauke paieškočiau ir nuskinčiau auklėtojai gėlių. Na, suprantama, kovo pradžioje lauke gėlių nerasi...Nuskyniau orchidėjos šakelę nuo  palangės. Laiminga Augustė nunešė ją auklėtojai. 

  Bet labiausiai nustebino paskutinis įvykis. Augustė atsinešė savo sutaupytus pinigėlius, dalį jų sudėjo į "kinder kiaušinio" dėkliuką ir sako: "šituos duosiu Laimai (kaimynei, kurią labai myli), kad jai nereikėtų dirbti". Ir čia pat papasakojo planą, kaip ją reikia pasikviesti, tuomet ji slapčia įdės į jos striukės kišenę. Man prisakė neišduoti. Vauuuuu....Tai bent poelgis! Didžiuojuosi savo vaiku! Jau moka dalintis!!!!

O Jūsų vaikai noriai dalinasi su kitais?..

floryte floryte 28. Mar 2018, 21:10 Deivės Mama

Na tokio amžiaus vaikams, matyt, reta būna kitaip. Matyt, dalinimuisi vaikas turi užaugti, subręsti😀

floryte floryte 28. Mar 2018, 21:07 Vytulka

Oi, geras apie mažylį- įpratęs, kad atima, tai ir atiduoda... Net pagailo mažiuko...Ateis laikas, kai mažylis nebeleis, kad didysis atimtų😃

Vytulka Vytulka 28. Mar 2018, 13:57

Kaip gražiai dalinasi 👍😀 Mano vyresnėlis nemėgsta dalintis, nuolat atiminėja iš mažylio žaislus. O mažylis, įpratęs, kad iš jo atims, ir pats atiduoda. Gal mažylis labiau dalinsis.

Deivės Mama Deivės Mama 28. Mar 2018, 07:14

❤ Labai aktuali tema. Mano 1 m. 10 mėn. mergaitė savo dalintis nenori (tik kartais nori), o iš kitų imti visada nori!!!