Jau nuo seno, pirmasis sekmadienis po Velykų, žinomas kaip Atvelykis arba kitaip – vaikų Velykėlės. Senovės lietuviai šią dieną laikė paskutine poilsio ir svečiavimosi diena prieš didžiuosius pavasario darbus laukuose. Šiandien Atvelykio metu labiau atkreipiamas dėmesys į vaikus, kurie vėl turi progą pasmaližiauti šventiniais gardėsiais ir ridenti margučius. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad Atvelykis – puiki proga pasigaminti kasdienių patiekalų iš kiaušinių bei kartu su šeima sėsti prie šventinio pusryčių stalo.
A. Rasmussen teigimu, įvairiai paruošti kiaušiniai – vienas populiariausių patiekalų pusryčiams, nepriklausomai nuo to, ar tai darbo dienos ar šventinio savaitgalio rytas. Anot maisto ekspertės, kiaušiniai yra greitai pagaminami, maistingi ir praturtinti baltymais, todėl ypač tinka mažiesiems.
„Kiaušinius esame įpratę virti, kepti, dėti į salotas ar kitus patiekalus ir net gruzdinti, tačiau jų panaudojimo galimybės – kur kas platesnės. Kiaušiniai yra vienas iš nedaugelio produktų, derančių beveik su viskuo, todėl per Atvelykį galite pasigaminti tiek šaltų užkandžių, tiek sriubų ar net keksiukų“, – sako A. Rasmussen.
Anot maisto ekspertės, vaikų mėgstami kiaušinių deriniai patiekaluose yra patys įvairiausi, todėl jų pateikimas priklauso nuo tėvų fantazijos.
„Vieniems vaikams patinka tik kiaušinio trynys, kiti negali kiaušinio valgyti be šviežių daržovių, Kartais tėvai kiaušinį įsigudrina „įsukti“ net į daržovių košę ar įdėti į mėsos patiekalą bei tokiu būdu įtraukti į vaikų mitybos racioną. Dažniausiai patiekalų gamybai yra naudojami vištų, putpelių ir kalakutų kiaušiniai“, – pasakoja A. Rasmussen ir dalinasi pusryčių iš kiaušinių receptais.
Receptas visai šeimai – paprikoje keptas kiaušinis
Jums reikės:
2 vnt. raudonųjų paprikų
4 vnt. kiaušinių
30 g tarkuoto kietojo sūrio
Druskos
Maltų juodųjų pipirų
Šlakelio alyvuogių aliejaus
Gaminimas:
Paprikas nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išimkite sėklas. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Į kiekvieną paprikos puselę įmuškite po kiaušinį ir pabarstykite mėgstamais prieskoniai. Įdarytas paprikas sudėkite šalia viena šalia kitos į kepimo indą ir dėkite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 20 minučių. Kiaušiniams iškepus, griežinėlius pabarstykite tarkuotu sūriu. Patiekite su šviežiomis daržovėmis ir juoda duona. Skanaus!
Žaismingi įdaryti kiaušiniai – peliukai
Jums reikės:
6 vnt. kiaušinių
150 g virtos dešros
60 g tarkuoto fermentinio sūrio
2 vnt. ridikėlių
20 g tarkuotų morkų
Kelių salotų lapų
Druskos
Maltų juodųjų pipirų
Gaminimas:
Kiaušinius kietai išvirkite, užpilkite šaltu vandeniu ir šiek tiek palaikykite. Vėliau juos nulupkite, perpjaukite pusiau ir išimkite trynius. Baltymų puseles sudėkite į atskirą dubenį. Į kitą indą sukrėskite mažais gabalėliais supjaustytą virtą dešrą, sudėkite tarkuotą fermentinį sūrį, pagardinkite druska ir pipirais bei viską gerai išmaišykite. Paruošta mase įdarykite kiaušinių puseles ir išdėliokite ant lėkštėje patiestų salotų lapų. Iš pjaustytų ridikėlių atskirai pasidarykite peliuko ausytes, iš pipirų – akis, o iš morkos – nosytes. Skanaus!
Orkaitėje kepti kiaušiniai su daržovėmis
Jums reikės:
4 vnt. kiaušinių
8 vnt. pievagrybių
4 riekelių virto kumpio
40 g šviežių špinatų
50 g tarkuoto kietojo sūrio
Kelių gabalėlių brokolio
Svogūnų laiškų
Kelių sviesto kubelių
Druskos
Maltų juodųjų pipirų
Gaminimas:
Kepimo indelių dugną pabarstykite sūriu. Tuomet sudėkite špinatus, brokolio gabalėlius, griežinėliais pjaustytus pievagrybius, smulkiai pjaustytą kumpį, sviesto kubelius ir ant viršaus įmuškite kiaušinį. Užberkite šiek tiek druskos ir maltų juodųjų pipirų. Ingredientus paskirstykite proporcingai pagal norimą pagaminti keptų kiaušinių su daržovėmis kiekį. Indelius su paruoštu mišiniu kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių – priklausomai nuo norimo kiaušinių kietumo. Vėliau ant viršaus užberkite pjaustytus svogūnų laiškus ir patiekite ant stalo. Skanaus!
Sotesnis pusryčių variantas – kumpio ir kiaušinių keksiukai su sūriu
Jums reikės:
4 vnt. kiaušinių
8 riekelių virto kumpio
6 vnt. pievagrybių
1 pomidoro
80 ml pieno
60 g tarkuoto fermentinio sūrio
30 g grietinės
Šiek tiek svogūnų laiškų
Petražolių
Krapų
Druskos
Maltų juodųjų pipirų
Šlakelio aliejaus kepimui
Gaminimas:
Pievagrybius smulkiai supjaustykite ir trumpai apkepkite keptuvėje. Pomidorą, svogūnų laiškus, ir žalumynus taip pat supjaustykite. Kiaušinius išplakite su pienu ir grietine bei į plakinį įdėkite smulkintus žalumynus. Į keksiukų formas sudėkite kumpio riekeles, o į jas sudėkite pievagrybius, pomidorą ir viską užpikite kiaušinio ir žalumynų plakiniu. Ant viršaus užbarstykite sūrio. Keksiukus kepkite 180 C laipsnių orkaitėje apie pusvalandį. Skanaus!
😀