Ar tikrai viską žinome apie hormoninę kontracepciją?

Ar tikrai viską žinome apie hormoninę kontracepciją?

05. Apr 2012, 00:00

Skeptikai, perskaitę šio straipsnio pavadinimą, greičiausiai purkštaus: „Ir vėl apie tą patį...“. Jiems galime atsikirsti – apie kontracepcijos būdus, metodus, priemones kalbėti galima tegu ir tūkstantį kartų. Ši tema neišsemiama.

 

Kontracepcija vakar ir šiandien


Prieš pusšimtį metų išrasta pirmoji hormoninė piliulė toli gražu skiriasi nuo šiuolaikinių. Jei anksčiau ji sukeldavo daugybę šalutinių reiškinių, tokių kaip galvos skausmas, pykinimas, kūno tinimas ir pan., šiandieniniai preparatai be pagrindinio kontraceptinio poveikio, papildomai padeda spręsti ir įvairias odos, padidėjusio plaukuotumo bei kitas problemas, sureguliuoja ir palengvina ilgas ir gausias mėnesines, neturi neigiamos įtakos moters emocinei būklei.

 

Kaip teigia medicinos mokslų daktarė, medicinos centro „Maxmeda“ gydytoja ginekologė Žaneta Kasilovskienė, pastaruoju metu moterims vis labiau rūpi ne tik, kaip efektyviai apsisaugoti lytinių santykiu metu, bet ir kokia yra pasirinkto hormoninio preparato sudėtis – ieškoma kuo natūralesnių.

 

„Prieš kelerius metus visame pasaulyje buvo apklausta daugiau nei 21 tūkstantis moterų. Teirautasi, kas joms svarbiausia renkantis hormoninės kontracepcijos priemonę. Net 80 respondenčių įvardijo, kad joms aktualiausia yra tai, ar preparato sudėtinės dalys yra tapačios natūraliai moters kiaušidėse besigaminantiems hormonams, ar kontracepcijos poveikis atkartoja natūralias organizmo funkcijas“ – pasakoja Ž. Kasilovskienė.

 

Kuo ypatingi naujieji kontraceptikai?


„Pastoti nenorinčios moterys šiandien gali rinktis vis naujesnių preparatų, tai yra, kontraceptinių tablečių su natūraliu estrogenu ir progestinu, kurie yra identiški natūraliems moteriškiems lytiniams hormonams. Naujosios tabletės tiek sudėtimi, tiek vartojimo būdu skiriasi nuo ankstesniųjų“, - pasakoja Ž. Kasilovskienė.

 

„Maxmeda“ ginekologė pastebi, kad šiuolaikinėje įtampos ir nuolatinio skubėjimo kupinoje kasdienybėje moterims nepaprastai svarbu, kad jų gyvenimo būdas būtų kiek įmanoma sveikesnis, jos siekia vartoti kuo ekologiškesnius, natūralesnius produktus. „Šiandien moterys savo sveikatai skiria ypatingą dėmesį: sportuoja, derina mitybą, renkasi ekologišką kosmetiką.

 

Reprodukcinės sveikatos ir kontracepcijos klausimai taip pat turėtų būti tarp šių sveikos gyvensenos prioritetų, ypač įvertinus tai, jog moteriai apsauga nuo neplanuoto nėštumo aktuali maždaug 30 jos gyvenimo metų. Dėvimas natūralaus pluošto drabužis ar mažai cheminių medžiagų turintis kremas yra svarbu, bet didesnį dėmesį reikėtų teikti tam, ką valgome ir geriame, kokius preparatus vartojame.

 

Naujųjų kontraceptinių tablečių privalumas tas, kad jos neturi įtakos medžiagų apykaitai, nesutrikdo kepenų sistemos veiklos, neišprovokuoja metabolinių pokyčių. Tablečių pakuotėje būna 28, jos vartojamos be jokios pertraukos, kasdien po vieną. 24 dienas geriamos veikliosios ir 4 dienas – neveikliosios tabletės.

 

Mėnesinės būna trumpos ir lengvos. Priešmenstruaciniai simptomai taip pat būna labai lengvi arba išnyksta visai, nes dėl trumpesnės pertraukos, kai negeriamos veikliosios tabletės, moters organizme nevyksta staigių hormoninių pokyčių“, - pasakoja gydytoja.

 

Anot Ž. Kasilovoskienės, neseniai mamomis tapusioms ir pametinukų auginti nenorinčioms moterims taip pat pravartu galvoti apie kontracepciją.

 

„Toms pacientėms, kurios šimtu procentu nepasitiki natūralia organizmo apsauga kol maitinamas kūdikis bei nutrauktu lytiniu aktu, siūlyčiau išbandyti kontraceptines tabletes tik su progesteronu arba hormoninę spiralę. Tabletės nekeičia nei pieno kokybės, nei kiekybės, neturi jokio šalutinio poveikio mažylio sveikatai. Jas drąsiai gali vartoti ir tos moterys, kurioms negalima vartoti estrogenų.

 

Tuo tarpu spiralė patogi  tuo, kad ją įsidėjus ramiai jaustis galima net kelerius metus. Nereikia baimintis, jog tabletė bus išgerta ne laiku ar pamiršta apskritai, taip pat išvengiama pirminio vaistų skilimo kepenyse“, - pasakoja ginekologė.

 

 Ar vartojant kontraceptikus iš tiesų sumažėja noras mylėtis?


Nesvarbu, kokią hormoninės kontracepcijos priemonę, o jų šiandien yra išties daug ir įvairių – tai tabletės, žiedas, pleistras, spiralė – pasirinktų pora, kai kurios jų tvirtina susiduriančios su problema – sumažėjusiu lytiniu potraukiu. „Visoms tuo besiskundžiančioms savo pacientėms ir jas atlydėjusiems vyrams sakau, jog dėl sumažėjusio moters noro mylėtis lengviausia apkaltinti kontraceptikus. Tačiau labai daugeliu atvejų juk egzistuoja daugybė objektyvių priežasčių, kurių nei moteris, nei vyras nenori sau pripažinti.

 

Pavyzdžiui, vyras natūraliai gali pradėti norėti dažniau mylėtis, kai jo draugė ar žmona pradeda vartoti veiksmingas kontracepcijos priemones. Lytinių santykių dažnumui įtakos gali turėti ir nuovargis, stresas, įtampa. Žinoma, kartais kai kurie hormoniniai preparatai iš tiesų sumažina lytinį potraukį, dėl to kuriamos vis naujos tabletės, siekiama, kad jos sukeltų kuo mažiau pašalinių reiškinių“, - pastebi Ž. Kasilovskienė.

 

Anot gydytojos, dažniausiai tikrųjų nenoro mylėtis priežasčių pirmiausia reikėtų ieškoti poros tarpusavio santykiuose, būtina apie tai kalbėtis su gydytoju, nebijoti klausti, tartis, ieškoti tinkamiausios kontraceptinės priemonės.

 

Kontracepcija – tai moterų reikalas?


„Per daugybę darbo metų susidariau nuomonę, jog dauguma vyrų yra įsitikinę, kad saugumas lytinio akto metu – tai merginos, moters reikalas. Ypač ši tendencija populiari tarp vyresnio amžiaus vyriškių bei dar visiškai „žalio“ jaunimėlio. Taip būti neturėtų. Atsakomybę dėl santykių saugumo turėtų dalintis du žmonės. Nepaprastai džiugu, jog paskutiniuoju metu daugėja jaunų vyrų, kurie į konsultaciją atlydi savo partneres, kartu domisi kontraceptinių priemonių privalumais ir trūkumais, kartu renkasi“, - pasakoja „Maxmeda“ gydytoja.

 

Pasak Ž. Kasilovskienės, šmaikštesni ir drąsesni šio straipsnio skaitytojai greičiausiai atsikirstų – vyrai gal ir labiau rūpintųsi, kaip savo partnerę apsaugoti nuo nepageidaujamo nėštumo, jei turėtų iš ko rinktis. Kol kas kontracepcijos priemonių, skirtų tik vyrams, pasiūla nėra didelė: prezervatyvai bei nutrauktas lytinis aktas. Žinoma, galima dar paminėti ir chirurginę sterilizaciją. Tačiau retas vyras ryžtąsi tokiai procedūrai“, - šypteli ginekologė.