Ar šeima – tik sutuoktiniai su vaikais?

Ar šeima – tik sutuoktiniai su vaikais?

27. Apr 2011, 10:30

 

Kaip paaiškėjo iš premjero Andrius Kubiliaus interviu Lietuvos radijui, jo rūpestis, kad kuo daugiau vaikų gimtų tradicinėse šeimose. Bet kas yra šeima – ar vien santuokoje gimę vaikai su abiem tėvais?

 

Valstybė turi pasirūpinti, kad kuo daugiau vaikų Lietuvoje gimtų tradicinėse šeimose, sako premjeras Andrius Kubilius, komentuodamas daug diskusijų sukėlusį Šeimos pagrindų įstatymo projektą, rašo Delfi.lt

 

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija parengė Šeimos politikos pagrindų įstatymo projektą, kuriuo siūloma įtvirtinti, kad šeima – tai sutuoktiniai su vaikais.

 

Opozicijoje esantys socialdemokratai tokią nuostatą kritikuoja ir sako besibaiminantys, kad gali nukentėti ne santuokoje gyvenantiems tėvams gimę vaikai.

 

O kas yra iš tiesų šeima? Ar išsiskyrusi šeima jau nėra šeima, nes gyvena nebe kartu?

 

Pamenate, Seimo patvirtintoje Valstybinėje šeimos koncepcijoje šeima laikoma tik santuokoje gyvenantys žmonės. O nepilna šeima – kai "santuokai pasibaigus vaikai yra netekę vieno ar abiejų tėvų".

 

Ką jūs apie tai manote? Ar vaikai, gyvenantys nepilnoje šeimoje, nusipelno tokios pačios paramos ir valstybės rūpesčio kaip ir gimę pilnoje šeimoje?

29. Apr 2011, 15:00

as is dalies palaikau toki istatyma, gal pagaliau sumazes apsimeteliu vienisu mamu, kurios augina po 3-5 vaikus ir vis vienisos mamos, nenori santuokos tik todel, kad negaus didesnes pasalpos ar kitu kompensaciju, jau geriau tures sugyventini.

28. Apr 2011, 20:48

šiaip ir šeimą sukūrę žmonės gali parazituoti dirbančiųjų sąskaita ir netgi labiau nei kiti. O mūsų valstybė mažai teprisideda prie vaikų auginimo. Bedarbio pašalpas gauna tiek vieniši tėvai, tiek susituokę. Tiek vieni, tiek kiti gali pretenduoti į 315 litų pašalpą, jei neturi pajamų ar jos labai mažos, už darželius irgi tiek vieni, tiek kiti mažiau moka, jei mažos pajamos (beje nuolaidas už darželius gauna ir kariškių, studentų ir t.t. vaikai), taip pat ir su šildymu.

28. Apr 2011, 13:16

Rokeila, taip dabar tokios konkrecios pasalpos nebera, as to ir nesakiau, bet yra kitokia forma gaunami pinigeliai bei lengvatos (uz sildyma, darzelius, mazos pajamos ir kt.). As tik uz tai, kad valstybe padetu vienisoms mamoms, bet as kalbejau ne apie tai, o apie zmoniu piktniaudziavima. Dalis visuomenes linke parazituoti dirbanciuju saskaita.
Valstybe turi skatinti jaunus zmones kurti seimas, o ne gyventi bet kaip, su bet kuo, gimdyti vaikus ir tiketis, kad valstybe juos uzaugins.
Mano nuomone tokia 😀 ir niekas jos nepakeis 😀

28. Apr 2011, 00:59

lina30, nekalbėkit ko nežinot. Deja vienišos mamos negauna jokiu pašalpų, visa ką jos gauna, tai ilgesnes atostogas, įstatymiškai joms tepriklauso 35 dienos atostogų.

27. Apr 2011, 17:49

As is dalies palaikau tokia tendencija. Ir tikiuosi, kad vyriausybe labiau rems butent tokias seimas. Paziurekime kas dabar darosi - dauguma poru specialiai nesituokia, kad tik gautu didesnes pasalpas. Pvz. pas mus kaime susituokusi pora, kuri augina 9 vaikus, gauna kelis kartus mazesne parama, nei asociali 2 vaikus auginanti mamyte, kuri beja nedirba ir gyvena su savo sugyventiniu. Ir dar ji turi pirmenybe leisti i darzeli savo vaikus, nors sedi namuose. Absurdas kazkoks! Pati vyriausybe ir paskatino savo veiksmais ir kvailais istatymais atsirasti tokiai ydingai situacijai, tikiuosi dabar prades taisyti savo klaidas.

27. Apr 2011, 17:49

kristuliukas, kartais tos 1🤓likinės labiau subrendę ir protingesnės už 30- metes!o mokslas nei proto nei atsakomybės tikrai nepridės, jei norės tai mokslus pasibaigs ir su vaikais, ir ateitį puikią susikurs. Gaila tu karjerisčių kurios pirma nori milijonus uždirbt o paskui vos ne kas antra verkia nes pastot negali. Vaikai patys pasirenka kada jiems ateit, ir nesvarbu ar 18 ar 30. Tikrai nekalbu apie tas kurios nuo 13 su gyvom lėlėm jau žaidžia 😃, o kad vaikai nuo 13 metų jau apie lovą galvoja, tai nereik kaltint vien tik vaikų, manau tėvai turėtų susimąstyt ką daryt, kad taip nebūtų.

27. Apr 2011, 15:52

Mes draugaujam dešimt metų, nesusituokę, turim vaikutį. Registruojant gimimo liudijimą įžeidžiančiai skambėjo tėčio įvardijimas - sugyventinis. Protestavom, tačiau biurokratai neturi kito "žodžio" pildant dokumentus. Nesusituokėm, vienas Lietuvoj, kitas užsieny, tai darbas, tai mokslai. Tai kaip ir nesu vieniša mama, neturiu ir šeimos, statusas "bilekoks" 😀

Krisliukas Krisliukas 27. Apr 2011, 15:26

ne į temą, bet pažiūrėkit kokios jaunos gimdo vaikus, kad ir MK, kai pasižiūri, 1🤓20 metų..tai koks tokių žmonių požiūris į šeimą..kai tau 18, mano nuomone, dar mokytis reikia, pagalvot apie ateitį, o ne nuo 13 metų apie lovą galvot.. todėl tiek daug šeimų ir skiriasi, nes per anksti tuokiasi, per anksti pradeda suaugusių gyvenimą gyvent.. nu užmėtykit mane akmenim, pakalbėjau turbūt kaip bobutė, bet man nenormalu kai taip anksti pradeda vaikai vaidint suaugusius..kai man buvo 13 ,aš dar su lėlėm žaidžiau

blogietee blogietee 27. Apr 2011, 14:29

bet koks absurdas vaikus skirstyti dėl išmokų būtų...

27. Apr 2011, 14:29

cia tikm kubilius taip ir gali sugalvot

27. Apr 2011, 14:08

nesamone, nebeturi ka veikti😃

27. Apr 2011, 13:59

👍

27. Apr 2011, 13:46

tik Lietuvoj tokie klausimai gali iškilti 😃, man šeima yra tai tėtis, mama ir vaikai ir nesvarbu jie susituokę ar ne, kiekvienas turi teisė rinktis kaip gyventi. Aš norėjau, kad mano vaikai gimtų santuokoje, o ne bėgti prie altoriais su pilvu ar kad ir vestuvėse dalyvautų jau mano vaikai, todėl man santuoka yra šventas dalykas. Gyvenom nesusituokę ir save laikė šeima, nes bendras turtas, bendri pinigai... Sumąstė naują matyt įstatymą kaip mažiau išmokų iš sodros sumokėt už vaikus...Juokinga jeigu nebūtų graudu

blogietee blogietee 27. Apr 2011, 13:35

Šeimos apibrėžimą svarstyti Seime jau yra absurdas... Vien žmogaus pasirinkimo laisvės suvaržymas tokiais apibrėžimais .. O kalbant apie vaikus, tai iš viso, ką jie padarė, kad jų tėvai renkasi kaip gyventi.. Vaikai tikrai negimsta kitokie santuokinėje šeimoje nuo gimusių nesantuokoje..
Šeima yra šeima, nesvarbu ar susituokę ar ne.. nuo to niekas nesikeičia.. Tėtis duoda pavardę vaikams. O kalbėti apie moralines vertybes ir įsitikinimus manau ne įstatymo apibrėžimais reikia.. Įstatymais nepriversi žmogaus būti ištikimu, atsidavusiu šeimai ir t.t.

27. Apr 2011, 13:20

Jau užtenka,kad Bažnyčia išskiria, tiesiog atskiria nuo tikinčiųjų poras, kurios gyvena ,kaip jie sako, "nuodėmėje".Pavyzdys.Buvau bažnyčioje , prasidėjo komunija, buvo pasakyta, kad eina tie , kurie gyvenane "nuodėmėje".Absurdas. Nors esu tikinčioji, bet mano mąstymas ir požiūris prasilenkia kažkaip su tuo požiūriu.

27. Apr 2011, 13:08

vienas pavizdys nieko nesako.paziurekit kiek zmoniu gyvenanciu santuokoje yra kurie varineja i kaire ir i desinia.jeigu jau nenori gyventi tai ir nei santuoka nepades.pazystu keleta seimu kurios gyvena ne santuokoje ir jiems tik galima pavydeti kokie laimingi zmones yra.tas anspaudas nieko jiems nepakeistu.beto ar kubilius pasidomejo kodel daug zmoniu yra kurie gyvena nesisituoke?gal jiems tiesiog finansiskai nesigauna.zinoma jam visiskai yra neidomu.tik cirkus daro su savo tokiom kalbom.zmonem spaudimas koks bus.man tikrai yra nesuprantama.ateis laikas ir susituoks kas nores o dabar sumaste ir viskas.nesusituokia tai ne seima.apsurdas

27. Apr 2011, 13:04

santuoka,nemanau,kad pakeIčia žmogaus mastymą
KAD IR LIESIŲ ŠEIMA IDEALIA LAIKYTA BYRA,IR JOKS ANTS;PAUDAS ,AR ĮSTATYMAS NEPADĖS ŠEIMOS IŠSAUGOT
http://www.lrytas.lt/-13038963271302782560-skyrybas-i%C5%A1gyvenanti-j-liesio-%C5%BEmona-kelio-atgal-n%C4%97ra.htm

Krisliukas Krisliukas 27. Apr 2011, 12:58

mano nuomone, tie kurie gyvena nesusituokę, tai mažai ir atsakomybės turi..pagyvenau su viena boba porą metų, padariau vaiką, ai, nusibodo, bėgu pas kitą, vis tiek nesusituokę.. turiu vienus pažįstamus, kur vyras turi savo verslą, gan nemažą, bet jie nuo pat pradžių gyvena kaip šuo su kate..vyras net norėjo skirtis, bet kai paskaičiavo, jam finansiškai neapsimoka..tai gyvena toliau, jau turi du vaikučius.. ėjo ir pas psichologą, santykiai tvarkosi.. o jei būtų nesusituokę, jau seniai būtų išsilakstę į skirtingas puses, ir vaikai liktų su mama

27. Apr 2011, 12:53

nebeturi ka daugiau veikti kubilius tik ir masto ka cia dar tokio iskretus.koks skirtumas susituokia ar ne nejaugi tas anspaudas tik ir gali sukurti seima.man yra nesuprantama.kodel kitose salyse tokios diskusijos nevyksta ir tokiu istatymu nera.cia pas mus kubilius vis kanors naujo ismasto😃.

27. Apr 2011, 12:52

Aišku, aš sutinku, kad tikra šeima - tai santuokoje įregistruoti du asmenys ir jų vaikai. Tačiau negalima taip bausti tų, kurie gyvena nesusituokę ar išsiskyrę, nepilnose šeimose. Juk tam gali būti įvairių priežasčių, kad ir finansinės problemos, jauniems žmonėms nėra taip lengva pradėti savo gyvenimą šiais laikais, kaip kad buvo anksčiau.. Pasižiūrėkit kaip skiriasi kainos, pragyvenimo lygiai, baisu.. Jeigu būtų galimybės, manau, atsirastų daugiau porų, kurios savo santykius įregistruotų santuoka. Tikrai neturėtų nukentėti tie vaikučiai, kurie gimė nesantuokoje, galų gale tai tik kažkoks dokumentas, kuriuo kartais net nėra apdrausta meilė, laimė ir visos kitos šeimyninės vertybės..

1 2