Ar rūšiuojate senas baterijas?

Ar rūšiuojate senas baterijas?

05. Mar 2013, 08:00

"Mamyčių klubo" Žaliasis puslapis buvo sukurtas įvairioms ekologinėms bei "žalioms" problemoms gvildenti. Šiandien norime atgaivinti jį ir siūlome padiskutuoti apie senas baterijas bei galvaninius elementus.

 

Iš neaktyvių, netinkamai išmestų baterijų į aplinką patenka sunkieji metalai, rūgštys, toksinės medžiagos, kurios teršia dirvožemį, gruntinius ir paviršinius vandenis. Pasak chemijos ekspertų, didžiausią neigiamą poveikį aplinkai daro baterijose esantys sunkieji metalai - švinas, gyvsidabris ir kadmis. Jie kaupiasi žmogaus organizme ir gali tapti ligų priežastimi. 


Net iki 90 proc. baterijose esančių medžiagų galima perdirbti ir pakartotinai naudoti gaminant naujas baterijas, todėl labai svarbu, kad tokios atliekos būtų tinkamai surenkamos ir perdirbamos.



„Statistika rodo, kad žmonės Lietuvoje vis atsakingiau rūpinasi aplinka ir didesnį dėmesį skiria atliekų rūšiavimui. 2010 m. senų galvaninių elementų buvo surinkta 10 tonų, 2011 m. - 13 tonų. Kuomet 2012 metais asociacijos EEPA ir UAB „Žalvaris" pastangomis tokių elementų surinkta daugiau nei 80 tonų. Surenkamų baterijų kiekiai ateityje tik didės, nes didėjanti importuotojų atsakomybė verčia finansuoti šių atliekų surinkimą ir perdirbimą", - apie perspektyvas pasakojo asociacijos EEPA direktorius Giedrius Mikulskas.


Bendrovės „Žalvaris" komercijos direktorius S. Ašmonas teigia, kad baterijų surinkimo tinklas Lietuvoje nuolat plečiamas. Šis tinklas, įsteigtas kartu su asociacija EEPA, jau jungia daugiau nei 6000 baterijų surinkimo vietų. S. Ašmonas primena, kad senas baterijas šiuo metu galima palikti išties nemažai vietų: parduotuvėse, degalinėse, paštuose ir kitose viešosiose įstaigose.



Daugiau informacijos apie netinkamų baterijų rūšiavimą, jų keliamą žalą galite rasti elektroniniame puslapyje www.senosbaterijos.lt. Visi Kauno miesto gyventojai, norintys savo daugiabučio laiptinėje įsirengti baterijų surinkimo dėžutes turėtų kreiptis į UAB „Žalvaris" nemokamu telefonu 8 800 00653.

 

Mielos mamos, ar jūs rūšiuojate panaudotas baterijas, išmesdamos jas tam skirtose vietose? O gal šalia jūsų namų nėra tokio baterijų surinkimo "taško"?

 

Kaip elgiatės su senomis baterijomis Jūs?

06. Mar 2013, 13:45

Rušiuoju visas šiukšles😀

05. Mar 2013, 19:21

Jau nuo mokyklos laikų nemetu baterijų lauk, paprasčiausiai senos mėtydavosi namuose, surinkau kartą, antrą ir dabar jau prisikaupęs maišiukas mažas baterijų, tai dažniausiai įmetu į spec.dėžutes, kurių tikrai galima rasti prekybcentriuose 😉 Juolab tai nėra sunku ir plius verta nors kiek prisidėti prie gamtos saugojimo ir tuo pačiu savo pačių sveikatos saugojimo 😉

05. Mar 2013, 09:33

Rūšiuojam visas siuksles (bent jau dauguma ): popieriu, stikla,plastika, baterijas. nenesiojamus, bet gerus drabuzius pirma karta pristatem i mamos ar vaiko namus.