Ar norėtumėte tapti kraujo donorėmis?

Ar norėtumėte tapti kraujo donorėmis?

21. Jan 2013, 08:00

Ar yra tarp mūsų mamyčių, savanoriškai aukojančių kraują? Jei seniai apie tai svajojate, keletas atsakymų į jums rūpimų klausimų.

 

Nacionalinis kraujo centras atsako į dažniausius klausimus, susiruošus būti kraujo donoru.

 

Kas gali tapti kraujo donoru?

 

Kraujo donorais gali būti sveiki asmenys nuo 18 iki 65 metų amžiaus, savanoriškai duodantys kraujo ar jo sudėtinių dalių.
17 metų asmuo gali tapti kraujo donoru tik turėdamas notaro patvirtintą tėvų sutikimą arba į kraujo centrą atvykęs su vienu iš tėvų ar globėju.


Žmogaus kūno masė turi būti ne mažesnė nei 50 kilogramų.

 

Kokius dokumentus privalo turėti kraujo donoru norintis tapti žmogus?

 

Žmogus, norintis duoti kraujo, privalo turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą – asmens tapatybės kortelę, pasą ar vairuotojo pažymėjimą.

 

Kaip pasirengti kraujo donorystei

 

Prieš duodamas kraujo donoras privalo būti pailsėjęs, pavalgęs. Negalima kraujo duoti nevalgius, nes tai gali sukelti silpnumą.
Dieną prieš duodant kraujo siūloma nevalgyti labai riebaus, aštraus maisto ir būtina gerti daugiau nei įprasta skysčių: mineralinio vandens, sulčių, arbatos.


Nepatartina duoti kraujo po įtempto darbo, naktinės pamainos.


Ar teigiamą Kell antigeną turintis žmogus gali būti kraujo donoras?

 

Kell antigeną turintis asmuo gali būti kraujo donoras.

 

Kaip įvertinama būsimojo kraujo donoro sveikatos būklė?


Kiekvieną kartą duodamas kraujo, žmogus užpildo donoro apklausos anketą. Gydytojas patikrina bendrą donoro sveikatos būklę. Kraujo donoru leidžiama tapti įvertinus žmogaus sveikatos būklę.

 

Kiek kartų per metus galima duoti kraujo?

 

Moterims per metus leidžiama duoti kraujo keturis kartus, vyrams – penkis. Pertraukos tarp kraujo davimo privalo būti ne trumpesnės kaip 60 dienų.

 

Kaip elgtis po kraujo davimo?


Davus kraujo venos dūrio vietoje uždedamas sterilus spaudžiamasis tvarstis, kurio negalima nuimti 2 valandas, jo negalima drėkinti. Kraujo davęs donoras turi pailsėti nuo 10 iki 15 minučių.


Labai retai dėl jaudulio prieš procedūrą, adatos dūrio baimės, nepailsėjus ar nepavalgius kraujo davimo metu ar po procedūros gali svaigti galva, išpilti prakaitas ar pasidaryti silpna. Jei pajutote nors vieną iš šių simptomų, nedelsdami pasakykite tai kraujo centro specialistams. Jie pasirengę Jums padėti.



Kraujo davimo dieną patariama nesportuoti, nedirbti fizinio darbo. Davus kraujo rekomenduojama daugiau nei įprastai vartoti skysčių, valgyti lengvą maistą, nepatariama gerti stipraus alkoholio.

 

Daugiau apie savanorišką donorystę, Nacionalinio kraujo centro tinklalapyje www.kraujodonoryste.lt. Turite klausimų apie tai?

 

Rašykite juos komentaruose arba el.p redakcija@mamyciuklubas.lt, pasistengsime į juos atsakyti!

22. Jan 2013, 12:58

ali net siurpas nukrete 😀 man tai nebudavo bloga ... bet va pirmosios savaitess po davimo nekokios budavo ... lipdama laiptais padusdavau, daznai galva apsvaikdavo na zodziu daznai oro trukdavo

21. Jan 2013, 18:16

dar po to kai praejo kazkiek laiko jie man siunte sms su priminimu kad praejo reikiamas laikas ir jau vel galiu atvykti duot kraujo.bet manes ten nebesulauke

21. Jan 2013, 18:13

as karta daviau kraujo,gavau sokolado,kojines,kupona ir knyga 😃 bet vos nusibeldijau iki namu.o tik uzlipus i 4auksta ir atidarius buto duris akyse uztemo ir netekau samones.nzn kiek laiko buvau be samones bet kai atsypeikejau dar ant grindu pragulejau kokiu 30min.buvo ziauriai silpna,kad net nebuvo jegu atsikelt.

Krisliukas Krisliukas 21. Jan 2013, 18:05

ir aš mielai duočiau savo kraujo, bet per mažai sveriu

21. Jan 2013, 12:34

man 4 kartus teko duoti ...pirmas kartas buvo vidurineje .... su mokiniais ...kaip baisu prisiminti nes labai daug isboortusiu buvo 😀

21. Jan 2013, 10:27

ir ne tik kruajuka,bet ir kraujo plazma...

21. Jan 2013, 10:26

iki vaiko atsiradimo,mes su vyru labai daznai duodavom kraujuka,kas kelis menesius.

21. Jan 2013, 10:24

Nereciau buti donore, bet deje del savo ligos kogero net negaliu ...