Ar mokytojai turi teisę jėga tramdyti vaikus?

Ar mokytojai turi teisę jėga tramdyti vaikus?

17. Jan 2013, 00:00

 

Mokytojai neturi teisės tramdyti vaikų, naudodami fizinę jėgą. Taip mano 76,1 proc. DELFI užsakymu „Spinter tyrimai” apklausoje dalyvavusių žmonių. Tačiau šiuo klausimu akivaizdžiai išsiskyrė vyrų ir moterų nuomonės.

 

Už tai, kad mokytojas esant reikalui gali tramdyti vaiką panaudodamas fizinę jėgą, pasisakė 17,9 proc. apklaustųjų, dauguma jų vyrai. Jėgos naudojimo priešininkės – moterys. 6 proc. apklaustųjų šiuo klausimu neturėjo nuomonės.

 

Kiek daugiau nei pusė respondentų pritaria minčiai, jog mokytojas, esant reikalui, gali patikrinti mokinio kuprinę, tačiau 36,5 proc. apklausos dalyvių tam nepritartų. 8,6 proc. šiuo klausimu neturėjo nuomonės.

 

„Aš griežtai pasisakau prieš smurtavimą. Bet jei prie mokyklos mušasi du vaikai, mokytojas, mano supratimu, turi turėti teisę panaudoti fizinę jėgą, kad muštynės būtų nutrauktos. Tai, kad dauguma apklausos dalyvių mano kitaip, rodo, jog tėvai – visiškai susipainioję. Viena vertus, reikalauja, kad už vaikų mokymą ir auklėjimą būtų atsakingi mokytojai, kita vertus, jiems transliuoja, kad sudėtingose situacijose mokytojai nesikištų”, – apklausos rezultatus komentavo Pilietinių iniciatyvų centrui vadovaujantis Girvydas Duoblys.

 

Iš atsakymų G. Duoblys nelabai suprato, ko nori fizinės jėgos panaudojimui nepritariantys tėvai. Kad mokytojas nestabdytų besimušančių, o eitų kviesti policiją? Tačiau tuo metu vaikai vienas kitą žalos. „Man šitas atsakymas keistas”, – sakė DELFI pašnekovas.

 

Vaikų daiktų tikrinimas, G. Duoblio manymu, yra subtilus dalykas.

 

„Tyrimų duomenys rodo žmonių norą, kad mokytojas niekur nesikištų. Kita vertus, jam keliami didžiuliai reikalavimai – ne tik mokyti, bet ir auklėti vaikus, taip pat užtikrinti jų saugumą. Kai reikalavimai prieštarauja vieni kitiems, mokytojai atsiduria sudėtingoje situacijoje, nes, kad ir kaip pasielgtų, neįtiks”, – atkreipė dėmesį Pilietinių iniciatyvų centro vadovas.

 

----

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai” praėjusių metų lapkričio 16–29 dienomis naujienų portalo DELFI užsakymu atliko viešosios nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausti 1009 respondentai. 

 

Parengta pagal www.delfi.lt

 

Kaip jūs manote - ar mokytojas gali panaudoti jėgą, tramdydamas vaikus?

 

18. Jan 2013, 13:56

gaila,bet to nezinojau, kad nebera adaptuotu klasiu,nes kai as mokinausi visurineje(pries 6-7 metus) tokios kalses budavo,ir tikiu, kad dabar tokie trenkti mokiniai turgdo mokintis normaliems vaikams,bet vistiek,nemanau, kad mokytojos gali kelti ranka pries mokinius...

18. Jan 2013, 10:27

as nekalbu apie apie tai,kai vaikai musasi,o mokytoja nieko nedaro,as kalbu apie tai,kai mokiniai neklauso mokytojos per pamokas,sukauja,kalbasi tarpusavyje ar pan. Mokytojos kelia rankas pries mokinius tada,kai jau nebeturi kantrybes su mokiniais,taciau kam mokytojai gyventi pastoviai strese,kai kokia 2-3 mokiniai jai pastoviai visas pamokas gadina,tada tam yra spec. pagalbos,visokie socialiniai,kitokios adaptuotu kalses,ar net kitokios mokyklos..

jaldija jaldija 17. Jan 2013, 22:32

Oi kaip nesutinku, iš kur vaikai gali gerbti mokytoją, jei yra tokių, kurie negerbia savo tėvų, gali juos pasiųsti...Ir kaip toks vaikas gali gerbti mokytoją? Pati auginu paauglį sūnų, ir tikrai iš jo prisiklausau visokių istorijų apie vaikų elgesį pamokose.O ką daryt, kad tėvams visiškai dzin, tas auklėjimas, juos pačius dar reikėtų auklėti.
Taip, kad negalima kategoriškai sakyti nei taip, nei ne.
Žiauru būtų sužinot, kad kitas mokinys mušė tavo vaiką, o mokytojas stovėjo šalia, ir negalėjo mušeikos grubiau suimti ( sakau grubiau, nes švelnus paėmimas nepadėtų, gal tik pradinukų atveju) ir nutraukti muštynių juos išskirdamas.

17. Jan 2013, 18:08

Jokiais budais mokytoja negali leisti vaiku,net pirstu. Jie nesugebi sutramdyti klases,jei jie taves-mokytojos negerbia,tai tik pati mokytoja yra kalta,kad neranda bendros kalbos su mokiniais ir nemoka su jais dirbti. Kokia cia mokytoja,jei neturi nei kantrybes,nei mokejimo sutramdyti mokinius zodziu. Vaikus turi aukleti tevai,o ne mokytojai. Tegul mokytoja sako visas pastabas tevams,o tevai su vaikais darys isvadas....

17. Jan 2013, 15:46

Tokiu dalyku kaip lupimas vaikams su liniuote dabar mokykloje manau tikrai nebera, nes kiekvienas mokytojas saugo savo vieta 😉 Mano nuomone jegos panaudojimas tramdant vaikus gali buti tik toks, kad neklauzadas paimti grieztai uz rankos. Daugiau net neisivaizduoju kokia jega mokytojas gali panaudoti pries vaika. Juk nepuls musti 😕

17. Jan 2013, 15:32

paauklet turetu zinoma ne iki melyniu

gintarerei gintarerei 17. Jan 2013, 15:23

priklauso nuo situacijos, bet negaliu buti kategoriska, nes yra daug situaciju kur galima be jegos ispresti, bet buna situaciju kur reikia jegos. Net nezinau, labai subtilus klausimas, ypatingai tada, kai pvz mokinys klaseje pradeda sakotis, kepti rankas pries pacia mokytoja. Kaip tokiu atveju elgtis? O jei mokytoja del kiekvieno maistavimo lupa visiems per pirstus su liniuote, tai irgi netinkamas elgesys. net nezinau viduriuko, bet as nei uz nei pries.

jaldija jaldija 18. Jan 2013, 15:56

Teisingai, ir kiek tokių atvejų, kad vaikai kenčia nuo tokių adaptuotų vaikų, ir nėra juos kas apgina. Ne vienų mano pažįstamų tėvų vaikus parys tėvai gavo perkelti į kitas mokyklas, kad apsaugotų nuo patyčių ir t.t. ne mušeikos perkeliami, o rūpestingų tėvų vaikai. Apie kokius dalykus kalbėt galima, jei vaikui nesaugu eit į mokyklą, ir grėsmė tikrai ne iš mokytojų pusės kyla.... Kodėl čia nepagalvojama ir nepriimamas joks įstatymas. Jei moksleiviai būna sumušami iki tokio lygio, kad prireikia ligoninių, ir mušeika lieka nenubaustas apsvarstomas, įspėjamas ir taip iki kito karto...