Ar geriate vandenį iš čiaupo?

Ar geriate vandenį iš čiaupo?

10. Aug 2015, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Šiandien kviečiame padiskutuoti apie geriamąjį vandenį.

Ar pasitikite vandens iš čiaupo kokybe? O gal naudojate filtrą ar vandenį, skirtą maisto ruošimui, perkate? 

Vilniaus visuomenės sveikatos centras mano, kad gerti vandenį iš čiaupo yra sveika ir saugu. Pasaulyje maistui naudojamas gėlas vanduo, gaunamas iš gruntinių, paviršinių ir požeminių vandens šaltinių.  

Lietuva – viena iš nedaugelio Europos šalių, kur centralizuotam vandens tiekimui naudojamas tik požeminis vanduo. Mat gruntinio ir paviršinio gėlo vandens šaltiniai yra itin jautrūs išorės poveikiui, nuo kurio geriausiai apsaugotas yra požeminis vanduo. Be to, Lietuvos žemės gelmės yra sukaupusios dideles gėlo vandens atsargas. 

Daugeliu atveju mūsų šalyje vartotojams tiekiamas požeminis vanduo nėra papildomai apdorojamas, kadangi jo kokybė yra tinkama. Vis dėlto Lietuvos gyventojams dažnai kyla klausimas – ar gerti vandenį iš čiaupo. Yra manančių, kad tokį vandenį būtina virinti arba papildomai valyti buitiniais filtrais. 

Derėtų žinoti, kad reikalavimai centralizuotai tiekiamo geriamojo vandens kokybei ir saugai Lietuvoje yra griežtai reglamentuoti. Vandens tiekėjai atsako už vandens kokybę iki įvadų pastatuose ir reguliariai vykdo jo kontrolę (t.y atlieka tyrimus).

Taigi vanduo Lietuvoje, bėgantis iš čiaupų, yra saugus ir kokybiškas, gerdami jį nerizikuojame savo sveikata.

O jūs ar pasitikite geriamojo vandens kokybe iš čiaupo? Kokį vandenį duodate vaikams?

 
 
mama ingrida mama ingrida 10. Aug 2015, 12:40

Geriame ir iš čiaupo ir pirktinį😀

Liucyte Liucyte 10. Aug 2015, 11:51

Mes taip pat geriame vandenį iš čiaupo 😀

floryte floryte 10. Aug 2015, 10:21

Geriame iš čiaupo. Filtruotas negerai, nes netenka mineralinių medžiagų, o plastikiniuose buteliuose stovintys ilgą laiką (neaišku kokiomis sąlygomis, gal pvz., aukštoje temperatūroje, kas gali lemti plastiko sąveiką su vandeniu) pasitikėjimo irgi nekelia (tokį vandenį geriame, bet retai). Taigi, vandeniu iš čiaupo pasitikime labiausiai😀

irmantaite irmantaite 10. Aug 2015, 10:19

kasdien geriame 😀

10. Aug 2015, 09:45

Geriame ir galvos nesukame 😀