Aborto pasekmė - potrauminio streso sindromas

Aborto pasekmė - potrauminio streso sindromas

21. Aug 2014, 13:01 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

„Aš nužudžiau savo vaiką abortu. Kai mirė šis vaikas, manyje irgi kažkas mirė, ko jau niekada nebegalėsiu prikelti gyvenimui. Aš šiandien niekada to nedaryčiau, nesvarbu, kaip reaguotų aplinkiniai. Mane persekioja baimės jausmas, kurio aš niekada neatsikratysiu. Sapnuose matau, kaip maža mergytė bėga prie manęs ištiestomis rankomis ir vis kartoja klausimą: „Kodėl mamyte, kodėl?“ Paskui aš pabundu išpilta šalto prakaito. Šie sapnai ir mergaitės žvilgsnis mane persekioja nuo to laiko, kai aš leidau atlikti šią operaciją“, – rašo Judita.

Remiantis moksliniais tyrimais nustatyta, kad abortą patyrusios moterys išgyvena daugybę realių psichologinių simptomų, kurie mokslinėje literatūroje dar vadinami potrauminio (poabortinio) streso sindromu. Poabortinį sindromą gali išgyventi bet kuri moteris. 

Moterys, patyrusios abortą, išgyvena:
•    kaltę, pyktį, gėdą;
•    vienišumo jausmą;
•    netekties ir nevilties jausmą;
•    nemigą ir košmarus;
•    savęs nuvertinimą;
•    mintis apie savižudybę;
•    depresiją, nerimą, panikos priepuolius;
•    valgymo sutrikimus;
•    emocinį sustingimą;
•    intymaus gyvenimo pasikeitimą; 
•    pasikartojančius aborto išgyvenimus;
•    netikėjimą atleidimu; 
•    psichosomatinius simptomus (kraujospūdžio sutrikimus, galvos, pilvo skausmus, dusulį, odos niežulį ir kt.).

Šie išgyvenimai gali tęstis kelis mėnesius, metus arba visą likusį gyvenimą. Kadangi traumuojanti patirtis paprastai išstumiama į pasąmonę, moterys gali šių sutrikimų nesieti su aborto patirtimi ir jos neatpažinti arba ją neigti. Be to, po aborto moterys patiria sunkumų ir kitose gyvenimo srityse – jos pasakoja apie sugriuvusias santuokas, atšalusius santykius su vaikais, vyrais, tėvais. 

„Po ilgų svarstymų pagaliau apsisprendžiau pasidaryti abortą. Nepaisant to, aš ir dabar abejoju dėl savo sprendimo. Aš tai laikau žmogžudyste. Pirmoji mintis atsibudus po narkozės: „Mėšlas!“ Paskui žliumbiau visą dieną ir negalėjau sustoti. Aš nesugebėjau nieko daryti. Man norėjosi atvirai pasikalbėti su kuo nors, bet neturėjau žmogaus, kuris mane išklausytų. Atrodė, viskam atėjo galas. Aš norėjau nusižudyti“, – taip apie savo poabortinius išgyvenimus rašo medicinos sesuo Magda, abortui pasiryžusi dėl aplinkinių spaudimo.

Abortui moterys ryžtasi dėl įvairių priežasčių – dėl įvairių baimių, nepasitikėjimo savo jėgomis, pagalbos stokos, problemiškų santykių su vyru ar partneriu. Taip pat dažnai moterys priima šį sprendimą dėl spaudimo, kurį jos patiria iš aplinkinių, arba siekdamos patenkinti partnerio norus. Tačiau poros santykiai po aborto ne tik nepagerėja, bet dažnai pablogėja arba visiškai nutrūksta. Be to, labai dažnai apsisprendimo pasekmes moteris turi iškęsti viena, likusi su savo mintimis, širdgėla, sąžinės graužatimi. 

Poabortinį sindromą išgyvenančių moterų jausmai būna tokie intensyvūs ir sudėtingi, kad dažnai jiems išnarplioti reikalinga specialistų pagalba. Tačiau reikia atminti, kad nors aborto traumos sukeltas stresas yra labai realus ir bauginantis, visgi moteris gali iš to išeiti. 

Kadangi poabortinio sindromo rizika yra labai reali, sprendimas darytis abortą turi būti priimtas informuotai ir atsakingai, suvokiant visas aborto keliamas rizikas ir ilgalaikes pasekmes. Taip pat labai svarbu žinoti, jog yra alternatyvos abortui.  

„Šią istoriją rašau jaunoms merginoms ir moterims, kurios gali patekti į tokią pačią situaciją, kurioje aš buvau. Labai labai gerai pagalvokite, ką darote, nes sapnai irgi kankina. Taip pat persekioja ir žvilgsniai, kurių realybėje nėra. Su savo vienatve liksite vienos, žiūrint į jauną moterį su vaiku, jus persmelks liūdesys ir skausmas. Jums, o ne jūsų draugui teks iškęsti tokios operacijos naštą ir visas pasekmes. Jis negalės numalšinti jūsų baimės, liūdesio, vienatvės. Jis galės būti šalia, bet negalės pagelbėti. Gerai viską apgalvokite ir neleiskite jums daryti spaudimo. Priešingu atveju jūsų gyvenimas bus sužlugdytas. Yra organizacijų, kurios gali jus pakonsultuoti ir jums padėti. Nedarykite tos pačios klaidos, kurią padariau ir aš!“ – savo laiške jaunoms moterims ir merginoms rašo Judita, keturių vaikų mama, abortu nutraukusi penktąjį nėštumą. 

Vilniuje įsikūręs Krizinio nėštumo centras teikia nemokamas konsultacijas moterims, išgyvenančioms neplanuotą nėštumą arba aborto pasekmes. Jokių išankstinių nusistatymų neturintys darbuotojai mielai priims Tave ir Tavo situaciją tokią, kokia ji yra, ir padės priimti informuotą, atsakingą sprendimą bei suteiks reikiamą pagalbą. 

VšĮ Krizinio nėštumo centras (teikiama nemokama pagalba)

Skambinkite tel.: 8 603 57726; 8 603 57912

Kreipkitės el. paštu: neplanuotasnestumas@gmail.com 

Daugiau informacijos: www.neplanuotasnestumas.lt

Moterų laiškai paimti iš knygos „Mirjam… kodėl tu verki? Moterų kančios po aborto“

Ekspertai

Krizinio nėštumo centras

Pagalba moterims, kurios išgyvena neplanuoto nėštumo krizę ir su ja susijusius sunkumus
Krizinio nėštumo centras in-vecaku-skola
23. Feb 2015, 23:48

Laba diena, norime atlikti išsamų tyrimą apie nėštumo nutraukimą, tad labai prašome užpildyti šią anketą ir pasidalinti ja su tais, kurie mums gali padėti užpildant anketą. Labai Jums ačiū! http://goo.gl/fsH8nv