5 vasariški receptai: šaltos sriubos ir trinti kokteiliai

5 vasariški receptai: šaltos sriubos ir trinti kokteiliai

05. Jul 2017, 11:48 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Lietuviška vasara po truputį įsibėgėja ir jau greitai sulauksime gražesnių bei šiltesnių orų. Kartu su jais ateina susirūpinimas dėl mitybos – dauguma žmonių vengia sunkaus ir riebaus maisto bei renkasi lengvesnius patiekalus. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad šiltesnis oras pakoreguoja tik produktų pasirinkimą, todėl pagrindinės sveikos mitybos taisyklės – įvairus maistas ir reguliarus valgymas, turėtų išlikti ir vasarą.

Didžioji dalis gyventojų vasarą stengiasi leisti aktyviai ir per daugybę veiklų neretai pamiršta kokybiškai pavalgyti. A. Rasmussen sako, kad šis metų laikas neturėtų sugriauti įprasto mitybos ritmo. Maisto ekspertė dalinasi keliais lengvais, tačiau sočiais vasaros patiekalų – šaltų sriubų ir tirštų kokteilių receptais, kurie nereikalaus didelių pastangų juos ruošiant bei pasotins skrandį karštą vasaros dieną. 

Klasikinė – šalta pomidorų sriuba

Pasigaminti tokią sriuba tikrai nėra sudėtinga, o valgyti – be galo skanu ir sveika. A. Rasmussen rekomenduoja išmėginti šį ispanišką šaltosios pomidorų sriubos receptą.

Jums reikės:

  • 2 kg pomidorų,
  • 3 vidutinio dydžio agurkų,
  • 1 vnt. saldžiosios paprikos,
  • 1 vnt. aitriosios paprikos
  • 5 česnakų skiltelių,
  • 2 vnt svogūnų,
  • 2 v. š baltojo vyno acto,
  • 1 v. š. balzaminio acto,
  • 3 v. š. alyvuogių aliejaus,
  • 2 stiklinių pomidorų sulčių
  • Druskos ir maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

Pomidorus užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite, kol atvės – tada nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Agurkus, saldžiąją ir aitriąją papriką taip pat supjaustykite kubeliais. Česnakų skilteles ir svogūnus nulupkite ir supjaustykite. Visus paruoštus produktus sudėkite į didelį dubenį arba puodą ir sutrinkite smulkintuvu. Supilkite baltojo vyno ir balzaminį actą, alyvuogių aliejų ir pomidorų sultis. Įpilkite daugiau pomidorų sulčių arba šalto vandens ir viską gerai išmaišykite. Indą su sriuba padėkite į šaldytuvą kelioms valandoms. Sriubą patiekite šaltą – galite į ją įberti ledo gabaliukų, o į sriubą įsidėti mėgstamų susmulkintų daržovių, įsiberti alyvuogių ar skrudintos duonos gabaliukų.

Neįprastos šaltosios sriubos

Kalbėdami apie šaltas sriubas, dauguma iš mūsų yra įpratę girdėti įvairius populiariųjų šaltibarščių sriubos receptus. Tačiau pastaruoju metu žmonės dažniau pradėjo gaminti vaisines ir saldžias sriubas, kurios gali būti tiekiamos ir kaip pagrindinis patiekalas ir kaip desertas. Pastaruoju atveju jas ypač skanu gardinti jogurtu.

Vienas populiariausių pasirinkimų vasarą – šalta arbūzų sriuba. A. Rasmussen dalinasi jos receptu ir pasakoja, kad arbūzai turi daug sveikųjų angliavandenių ir fruktozės, kurios malšina saldumynų norą, o vaisiuje esantis magnis gerina nuotaiką ir suteikia energijos.

Jums reikės: 

  • 400 g arbūzo
  • ¼ svogūno
  • ¼ raudonos paprikos
  • ¼ skiltelės česnako
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 v. š. baltojo vyno acto
  • Druskos
  • Juodųjų pipirų

Gaminimas:

Virtuviniame smulkintuve sumalkite arbūzą ir supilkite į didelį dubenį. Tuomet supilkite likusius produktus. Uždenkite ir padėkite į šaldytuvą bent 1 valandai. Prieš valgymą įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus ir baltojo vyno acto ir išmaišykite.

Tirštieji vasaros kokteiliai

Tiršti kokteiliai, dažniau yra ne valgomi, tačiau geriami. A. Rasmussen sako, kad jų pateikimas priklauso nuo ingredientų, todėl jie drąsiai gali būti vartojami pusryčiams arba vakarienei. Šie kokteiliai ypač puikia tinka tiems, kurie rūpinasi savo kūno formomis, mėgsta eksperimentuoti virtuvėje ar stengiasi praturtinti savo mitybos racioną vitaminais.

Klasikinis tirštojo kokteilio ingredientas – bananas, tačiau IKI maisto ekspertė siūlo išmėginti jį kartu su ananasais ir bananais. Taip pat, A. Rasmussen pateikia dar kelis gardžių, tačiau sočių kokteilių receptus.

Jums reikės:

  • 500 g ananaso
  • 500 g braškių
  • 500 g bananų

Gaminimas:

Bananus nulupkite, supjaustykite ir sudėkite į trintuvę. Tą patį padarykite ir su braškėmis. Ananasą nulupkite, pašalinkite šerdį, supjaustykite kubeliais ir įdėkite į trintuvę kartu su bananais ir braškėmis. Viską suplakite. Svarbu tai, kad gaminat šį kokteilį, jogurto ar vandens pilti nereikia.

Kriaušių ir špinatų kokteilis 

Jums reikės:

  • 2 kriaušių
  • 2 špinatų lapelių

Gaminimas:

Kriaušes supjaustykite, pašalinkite šerdį ir suplakite su špinatais. Norėdami kitokio skonio, vietoje jų taip pat galite naudoti bananus arba žaliąsias vynuoges.

Jogurto ir mėlynių kokteilis

Jums reikės:

  • 0,5 stiklinės cukraus
  • 1,5 stiklinės mėlynių
  • 200 g natūralaus jogurto
  • 1 stiklinės ledukų
  • 2 a. š. vanilinio cukraus

Gaminimas: 

Į trintuvą supilkite jogurtą, vanilinį cukrų, ledo kubelius ir viską gerai išmaišykite. Išplakę masę, sudėkite mėlynes ir dar paplakite apie kelias minutes. Vėliau supilstykite į stiklines ir mėgaukitės.