43 kūdikio raidos savaitė: nestabdyk, į sportą su kūdikiu nedraudžiama

43 kūdikio raidos savaitė: nestabdyk, į sportą su kūdikiu nedraudžiama

02. Apr 2017, 22:57 Deivės Mama Deivės Mama

Taip, šį savo įrašą noriu dedikuoti toms, kurios pagalvojate apie sportą mamoms, bet... visais įmanomais būdais stabdote save.

Man atsitiko taip, kad dalyvaudama kalėdiniame bėgime gavau vieną nemokamą apsilankymą į sporto akademiją GET FIT Vilniuje. Pasirinkau pilates. Po apsilankymo su manimi susisiekė GET FIT pardavimų vadovė. Kaip gi kitaip, ji buvo suinteresuota privilioti mane ilgalaikei narystei, bet kalbant atvirai ir nuoširdžiai, pokalbis su darbuotoja nebuvo įkyrus. Aš pasidalinau savo pastebėjimais, uždaviau klausimų. Kaip tik vienas tokių buvo susijęs su sportavimo kartu su kūdikiu galimybėmis. Jau tada užkodavau save tam, kad noriu į sportą kartu su savo vaiku.

Apsvarsčiusi darbuotojos pasiūlytus variantus, supratau, kad dabartinėmis savo kasdienybės ir fizinio pajėgumo sąlygomis į sporto užsiėmimus daugiau nei 2 kartus per savaitę nuvykti negalėsiu, todėl ilgalaikė narystė man neaktuali ir finansiškai nepatraukli. Įsigyjau kartinį (12 kartų) abonementą.

Per pirmąją treniruotę kartu su Deimante tarp besitreniruojančių mamų jaučiausi kaip nesava. Kai Deimantė prisilaikydama už kitos mamos bandė stovėti arba griebėsi graužti gertuvę, priklausančią kitai mamai, sutrikau ir nežinojau kaip elgtis - tęsti atliekamą pratimą, bėgti atitraukti savo vaiko. Pastarąjį variantą ir rinkausi, bet mamos labai greit leido suprasti, kad Deimantės elgesys normalus.

Išties, į sporto užsiėmimą mamos atvyksta su įvairaus amžiaus kūdikiais ir vaikais. Kai tikrai reikia, sustoji ir dėmesį skiri vaikui. Mano pirmosios treniruotės metu iš 50 min. laiko Deimantė pareikalavo 5 min., kai jau tikrai turėjau paimti ją į rankas, paraminti ir vėl sugrįžti ties savo veikla.

Treniruotė mamoms - puiki alternatyva tradiciniam laiko leidimui su vaiku namie ar lauke, o nauda akivaizdi tiek mamai, tiek vaikui. Pastebėjau, kad tokia aplinka mano vaikui leidžia socializuotis, tyrinėti.

Štai sportuodama atsitokėjau, kad nebematau savo akiratyje savo vaiko. O ji tiesiog ropodama nusekė paskui vyresnius vaikus į kitą šalia esančią patalpą. Tiesa, treniruotės patalpoje yra žaislų, bet galite iš namų pasiimti ir atsinešti jūsų mažylio mėgstamą daiktą. Aišku, vaikai ne tik draugauja, bet kartais tyčia ar netyčia vienas kitą užgauna, tada mamos situaciją pataiso.

Turbūt svarbu paminėti, kad šiam treniruotės tipui mamos savo vaikų kaip sporto inventoriaus nenaudoja (priešingai nei treniruotėje "Mama ir mažylis", kurią sudaro pratimai mamoms, pratimai mažyliams ir bendras mamos ir vaiko darbas), nebent vaikas suirzta ir mama pati nusprendžia pratimą atlikti drauge su vaiku.

GET FIT interneto svetainėje treniruotė mamoms pristatoma kaip treniruotė, kurios metu atliekami įvairūs, visiems tinkami pratimai, tačiau ypatingai pritaikyti neseniai gimdžiusioms ar dar maitinančioms moterims. Dirbama su savo kūno svoriu ir papildoma įranga. Dėmesys skiriamas viso kūno stiprinimui, bendram fiziniam lavinimui. Treniruotės metu vaikas būna šalia mamos, žaidžia su kitais vaikais.

Po poros dienų pajutau treniruotės rezultatą - jaučiausi kaip sulaužyta. Netgi pagalvojau, kad pilates treniruotės fizine prasme šiuo metu man lengvesnės, o turėjau lūkesčių, kad specifinė treniruotė mamoms kaip tik bus lengvesnė.

Persirengimo kambaryje po treniruotės mamos čiauškėjo primaitinimo ir kitais vaiko priežiūros klausimais, kas skubėjo į dušą, kas neskubėdamos maitino savuosius palydovus. Beje, į persirengimo kambarį galima atsistumti vežimą. O jei atvykus į treniruotę mažylis miega, jis ir toliau gali miegoti treniruotės patalpoje.

Aš pati pirmąkart dėl negalėjimo palikti Deimantę kažkieno priežiūrai vengiau ėjimo į dušą, bet kitąsyk šią problemą išsprendžiau maudydamasi duše kartu su savo vaiku. Juk maniškė lanko baseiną, tad viešas dušas jai kone kasdienybė ir smagumas. Kitos, jau pažįstamos mamos šioje situacijoje padeda viena kitai.

Jau laukiu kitos treniruotės, o jeigu tu esi vilnietė ir nori pabandyti sportuoti, pasinaudok proga tai 1 kartą GET FIT sporto akademijoje padaryti nemokamai. Be to, galbūt esi iš tų, kuri vengi eiti su kūdikiu į užsiėmimus (pavyzdžiui, baseiną, muzikos pamokas ar pan.) vien dėl to, kad baiminiesi ligų. Eidama sportuoti kartu su kūdikiu gali labiau tikėtis, kad besirenkanti auditorija stengiasi palaikyti aktyvų ir sveiką gyvenimo būdą, todėl su sirguliuojančiais vaikais treniruotėje mamos tikrai nedalyvauja ir nekelia grėsmės kitiems.

Dar labai įdomu, ar mamoms, gyvenančioms mažesniuose miestuose, sudaromos galimybės sportuoti. Vilniuje tokių sporto užsiėmimų pasiūla tikrai nemaža.

Pagaliau, šio įrašo pabaigoje noriu labai trumpai apibendrinti Deimantės savaitės pasiekimus ir vystymosi pokyčius:

- išdygo viršuje dar 1 dantukas (dabar iš viso 5);

- karstymasis ir bandymas užlipti kažkur aukščiau nei grindų lygis darosi įdomus;

- savarankiško stovėjimo trukmė, kad ir sekundėmis, bet darosi vis ilgesnė.

20170402225735-42045.jpg

Ir galų gale, turiu atskleisti paslaptį, kurią atskleisti vengiau ankstesniuose savo įrašuose. 8-ojo mėnesio apibendrinime pasakojau, kaip mes išgabenome Deimantės lovytę į kitą kambarį. Aš sėkmingai ir kantriai po naktinių žindymų nešiojau ją iš savo lovos į jos lovą nuo pat gimimo iki 9-ojo mėnesio pradžios, o tada...

Tada ir dabar lovytė taip ir stovi didžiąją nakties dalį kitame kambaryje tuščia, nes joje Deimantė miega tik iki pirmo naktinio pabudimo (būta naktų, kai nepavykdavo net ir tokiam laikui palikti miegoti), o visą likusią naktį miega kartu su mumis. Nujaučiu, kad taip bus dar ilgai arba bent kol išdygs visi dantys. Bet kaip bus, taip...

Vytulka Vytulka 03. Apr 2017, 13:09

Vaikai žino, kur geriausia miegoti 😃👍