15 faktų apie super uogas - serbentus

15 faktų apie super uogas - serbentus

22. Jul 2015, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

 Serbentų uogos valgomos šviežios, konservuotos, šaldytos. Iš jų verdama uogienė, kompotas, galima gaminti marmeladą, sirupą, želė, vyną, sultis.

  1. Serbentai pakankamai ištvermingi žiemą: pakelia net iki minus 30 °C temperatūrą. Ypač ištvermingi raudonieji ir baltieji serbentai, mažiau – juodieji. Jų ūgliai dažniau pašąla.
  2. Raudonųjų ir baltųjų serbentų uogos ir jų produktai gerina skrandžio ir žarnyno veiklą, stabdo aterosklerozę, stiprina kraujagyslių ir kapiliarų sieneles, padeda esant virškinimo trakto sutrikimams.
  3. Serbentų uogos gaivina, malšina troškulį, gerina apetitą, sukelia prakaitavimą, todėl geriamos peršalus, didina skrandžio sulčių rūgštingumą, aktyvina žarnyno peristaltiką.
  4. Kol serbentai ne visai sunokę, patartina gaminti drebučius ir uogienes.
  5. Geriausia uogas laikyti užšaldžius – išlieka beveik visas vitaminas C.
  6. Tinka serbentų uogas ir džiovinti (ne tik uogas, bet ir lapus). Iš sudžiovintų lapų ir uogų gaminamas skanus vitaminingas gėrimas, galima uogas valgyti ir vienas.
  7. Baltieji serbentai yra ypač kvapūs ir saldūs, lyginnat su kitomis serbentų rūšimis. Jie paprastai valgomi švieži, nors galima ir šaldyti. Ypač skanios jų uogienės.
  8. Juodųjų serbentų uogose labai daug vitamino C, vertingų mineralų: geležies, kalio, kalcio, magnio, fosforo ir cinko.
  9. Juodųjų serbentų uogos ir jų produktai didina organizmo atsparumą infekcijoms, padeda pašalinti sunkiuosius ir radioaktyviąsias medžiagas, gydo nuo skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligės, gastrito, vartojamos sergant avitaminoze, gerina širdies, kraujagyslių ir kvėpavimo organų veiklą.
  10. Juodieji serbentai vertinami ir dėl vertingų lapų, kuriuose daug vitamino C, eterinių aliejų, slopinančių uždegimus, varančių šlapimą ir gydančių nuo reumato.
  11. Lapų ir uogų arbatą labai tinka gerti, kai pakilusi temperatūra, – ji skatina prakaitavimą. Arbata vartojama ir peršalimo ligoms gydyti – ligonis lengviau atsikosti.
  12. Juoduosiuose serbentuose randama flavonoidų, kurie veikia kaip antioksidantai, todėl juos rekomenduojama vartoti kaip papildomą priemonę nuo venų ligų ir hemorojaus.
  13. Juodųjų serbentų lapus (kaip ir vyšnių) galima kaip prieskonį naudoti sūdant ir rauginant kopūstus, agurkus, pomidorus. Lapai turėtų būti nepažeisti, prieš naudodami juos apipilkite verdančiu vandeniu 
  14. Iš džiovintų juodųjų serbentų lapų galima ruošti kvapias ir skanias arbatas.
  15. Kaip ir kitas uogas, juoduosius serbentus naudingiausia valgyti šviežius. Jei norite išlaikyti ilgiau, geriausia šaldyti, džiovinti arba paruošti sultis (termiškai neapdorojant). Uogas galima neilgai palaikyti šaldytuve ir iš jų paruošti nevirtą uogienę.

Ar jūs mėgstate serbentus? Ką iš jų gaminate?

floryte floryte 22. Jul 2015, 14:49

Aš juos žiemai užsišaldau. Paskui valgome, kol dar visai neatšyla, neištyžta. Naudojame ir pieniškiems kokteiliams gaminti. Labai mėgsta dukrytė😀