10 D - pagal Birutės tėvelius

10 D - pagal Birutės tėvelius

03. Feb 2013, 00:00 Gintarep Gintarep

 

Mūsų darna susideda iš 10 D:

 

Dialogas, diskusija

Diplomatiškumas

Draugiškumas

Domėjimasis

Dovanėlės

Dorumas, dvasingumas

Dėkingumas

Dėmesys

Dalykiškumas

Darbas

(Vaikas patikslino, kad tai - 5 Birutės... Sudejo 2 D raideles - gavosi viena B)

 

Štai taip mūsų ne vieno dešimtmečio gyvenimo kartu patirtis išdėstė iš pažiūros paprastus dalykus. Popieriaus lape jie eiliniai žodžiai, tačiau jais vadovaujantis, jų vedamais, galima ir kalnus nuversti, jaustis lyg gyventum išsvajotoje pasakoje. Sakysite, taip nebūna? Būna, būna....

Esame mes žmonės, tad turime visas problemas, džiaugsmus, rūpesčius, nusivylimus išreikšti žodžiais, dialogo, diskusijos forma. Juk mes visi iš skirtingų šeimų, tradicijų ir galbūt tuos pačius dalykus vertiname skirtingai, o kad jie būtų suvokiami vienodai - tenka kalbėtis dialogo forma.

 

„Žodžiais išreikštuose ketinimuose slypi magiška galia“ D.Chopra

 

Būna, kad tenka pasitelkti ir diplomatiškumą. Man patiko kažkada perskaitytas anekdotas:

 

Senukas guli mirties patale, dėkoja žmonai už laimingai nugyventą gyvenimą ir klausia, ar ji neturėjo nuo jo paslapčių, ji atsako, kad turėjo. Senelis paprašo papasakoti. Ji atneša dėžutę, o joje lėlytė ir nemaža krūvelė pinigėlių. Senelis susidomi, kas ta lėlytė, o ji atsako, kad jai močiutė, kai ji tekėjo, sakė, kad jei supyks ant vyro, nerodyti pykčio, o numegzti lėlytę. Senelis džiaugiasi, kad močiutė tik kartą supyko ant jo, nes lėlytė tik viena... Vėliau paklausia, iš kur pinigėliai? O močiutė atsako, kad už parduotas lėlytes...

 

Tad stengiamės ir mes iškart nerodyti nepasitenkinimo. O praėjus pvz. 30 min. net juoką kelia tos „problemos“. Tad drąsiai galiu teigti, kad visas problemas gydo laikas.

 

„Maloniai pasivaikščiokite gryname ore, į namus galite grįžti kitu žmogumi – pakerėti ir pakiliai nusiteikę“ M.E.Chase

 

Bandome būti draugiški. Ar mums pavyksta? Būsiu nuoširdi, kad kartais nuovargis, rutina norus pakreipia kita linkme.

 

Didelę reikšmę lemia domėjimasis. Juk kaip būdavo vaikystėje gera, kai po mokyklos ar grįžus iš kur nors kitur mama paklausdavo: „Gintaryte, kaip tau sekėsi?“ Atrodo, lyg ir dabar skamba šis malonus klausimas.... Tuomet galėdavai VISKĄ papasakoti, pasidžiaugti, pasiguosti...

 

Be dovanėlių mes irgi neapsieiname. Jų būna įvairių: teatras, kelionė, baseinas, kavinukė, paties išauginta gėlytė, pagaminta vakarienė, o gal ir.... nuplauta mašinytė ar sutvarkyti kambariai.

 

Labai vertinu tiesą. Bandau elgtis dorai, tuo užkrėsdama ir kitus. Juk tik savo pavyzdžiu galiu prašyti iš kito. Jei aš pati meluosiu, ar galėsiu iš kito žmogaus reikalauti, kad jis man nemeluotų? Manau būtų nesąžininga ir nemanau, kad man pavyktų pasiekti norimo tikslo.

 

Pas mus šeimoje vyrauja žodis „AČIŪ“. Ačiū, kad esi, ačiū, kad padedi, ačiū, kad kartu. Juk tai nieko nekainuoja, bet jis vertas viso pasaulio laimės.

 

„Dėkingumas – tai ir skiepas, ir priešnuodis, ir antiseptikas.“ J..Jowettas

 

„Prieš valgydami jūs dėkojate. Puiku. Tačiau aš dėkoju prieš kiekvieną koncertą, operą ar pantomimos spektaklį. Dėkoju kaskart atsiversdamas knygą, prieš darydamas eskizą, tapydamas, plaukiodamas, prieš eidamas pasivaikščioti ir prieš pamerkdamas plunksnakotį į tušą“ G.K.Chestertonas

 

Dėmesys irgi didelę reikšmę vaidina. Pastebėjau, kad dėmesys kartais būna analogiškas meilei. Bet dėmesys/meilė dar negarantuoja darnos. Šiam „patiekalui“ reikia dar ir kitų 9 ingredientų.

 

 

Dalykiškumas labiau būdingesnis vyrams, todėl jų pagalba gyvenimas tampa pilnaverčiu, pilnaprasmiu, savotiškai žaismingu.

„Gyvenimas yra žaismingas, tik pradėkite žaisti ir iš naujo atrasite jus supančią magiją“ F.Colao

 

Darbas. Paklausite kodėl darbas atsidūrė dešimtoje pozicijoje?

 

O todėl, kad bedirbdami klystame, klumpame, keliamės ir vėl bandome pakilti, atsikelti ir eiti tolyn link savo tikslo. Tikslas būna įvairus, tai priklauso nuo tam tikro gyvenimo tarpsnio. Tad ir dirbame, ir klystame skirtingai.

 

Gyvenimas kartu ir dar darniai, manau, yra didelis, didelis darbas. Kuo ilgiau-daugiau dirbame, tuo daugiau padarome klaidų. Tad taip ir norisi sau, savo šeimai ir kiekvienam iš mūsų palinkėti - „Savo klaidas  paverskime išmintimi“.  O.Winfrey.

Visi darbeliai Birutės. Ji taip bandė apipavidalinti mano aprašytus 10 D.

 

Gintarė ir Birutė

 


 Valentino dienos konkursas "JIS ir JI": antroji užduotis

Dešimt patarimų, kaip išsaugoti darnius tarpusavio santykius

 

Pagrindinis prizas - abonementas šeimoms į sporto klubą "Gemma"!

Bistryčios g.13, Antakalnyje – GEMMA reabilitacijos centras

www.gemma.lt

1 

Kiekvieną savaitę rinksime po vieną laimėtoją, kuriai prizus įsteigė

www.ulus.lt
http://www.facebook.com/ulusdecorating

 

Savaitės prizas – pasirinkta medžiaginė raidė Jūsų namų ar biuro interjerui!

 

2

Gintarep Gintarep 04. Feb 2013, 07:22

Dziaugiuosi,kad patarimai patiko 😀 Aciu 😀

rainiukas rainiukas 03. Feb 2013, 20:21

tikrai verti demesio patarimai, net su iliustracijom!!! Puiki Jūsų šeimyna 🤗

jaldija jaldija 03. Feb 2013, 18:59

Tiesiog puikiai 👍

motinysteveza motinysteveza 03. Feb 2013, 14:18

super 👍 labai patiko 😀

03. Feb 2013, 11:42

Na super,nebera ka ir pridurti. Man patiko 😀

03. Feb 2013, 10:27

Įdomiai ir taikliai 😉