Kaip lietuviška virtuvė be didžkukulių, liaudiškai vadinamų cepelinais? Dažniausiai jie gaminami su mėsos kukuliu viduje. Jie greičiau paruošiami, tačiau man jie labai nepatinka. Todėl valgau tik pagal senelio receptą darytus cepelinus, nes jų įdaras sudarytas iš birios masės.
Tai tikri kaimiški „bočiaus“cepelinai. O kodėl juos taip pavadinau? Nes vaikystėje buvau pratusi senelį vadinti bočiumi ir dažnai klausdavo jo: „Bočiukai, kada išvirsi cepelinų?“ Tai štai išduosiu, kaip šis gardus patiekalas gaminamas.
Sudėtis:
4 kg bulvių
1 galvutė svogūno
400 g jautienos-kiaulienos faršo
3 skiltelės česnako
druska
pipirai
200 g šaltai rūkytos šoninės
krakmolo
grietinės.
Paruošimas
Nuskuskite bulves. Maždaug 1 kg bulvių išsivirkite ir gerai sutrinkite. Likusias bulves sutarkuokite smulkia tarka. Į indą marle išspauskite bulves, o kietąją dalį padėkite atskirai į kitą indą ir sumaišykite kartu su virtomis trintomis bulvėmis.
{pic:3}
Pasūdykite, įdėkite krakmolo ir išminkykite gerai rankomis. Krakmolą naudokite iš išspaustų bulvių, nupylus bulvių skystį. Jei matote, kad krakmolo susidarė nedaug, tuomet naudokite pirktinį krakmolą.
Įdaras. Sudėkite faršą į įkaitintą keptuvę, dėkite smulkiai pjaustytas česnako skilteles ir svogūną, druską, pipirų pagal skonį, šiek tiek viską pakepinkite. Nuvirkite šoninę, kad nueitų riebaliukai, vėliau supjaustykite smulkiais kubeliais.
{pic:1}
{pic:2}
Paruoštą šoninę sumaišykite su pakepintu faršu, jei reikia papildomai įdėkite druskos pipirų, galite naudoti ir maltos mėsos prieskonius.
Formuokite cepelinus. Pirmiausia, iš paruoštos bulvių pasės pasiruoškite apvalius kukulius, kad cepelinai gautųsi vienodo dydžio. Imkite kiekvieną kukulį (prieš tai rankas sudrėkinkite drungnu vandeniu), jį suspauskite (kaip blyną), pirštais padarykite nedidelę įdubą, į ją dėkite įdarą, iš visų šonų atsargiai užlenkite ir formuokite delnais pailgą formą.
{pic:4}
Cepelinus atsargiai dėkite į pasūdytą verdantį vandenį. Virkite apie 40-50 minučių, jei cepelinus darote didelius. Valgykite su grietine ar spirgučių padažu.
PATARIMAS: cepelinams geriausia naudoti kuo didesnį puodą. Dėkite ne daugiau 5 cepelinų iš karto, pirmiausia laukite, kol nors vienas cepelinas iškils, tuomet dėkite sekantį. 10 litrų puode virkite ne daugiau 15 didelių cepelinų, jei mažesni, galite dėti ir daugiau.
Živilė Gibiežaitė – Bagdonienė
gzazi nuotrauka\r\n
bus skanu😀
Kad tešla būtų balta dedu į tešlą vitamino C, buna vaistinėse tabletėmis arba milteliais, jei tabletės tada jas sutrinu. Cepelinai nepajuoduoja o buna gelsvai balti tikrai atrodo liuks
delnas delnui nelygus 😀 svarbiausia kad skanus butu 😀 😀
nu tikrai didelius ir pati darau,net vyras juokiasi kaip man i delna telpa😀
reikia viena paragauti 😀 tada ir suprasi ar jau isvire ar ne 😀 😀
nelabai suprantu kdl taip ilgai reikia virti?as su zaliu farsu cepelinus tik puse val verdu
Aciu, Ziviliuk! Reiks pasigaminti...panasiai gaminu....
O seniai ju bedariau, net seile tysti eme😀 reiktu laiko atrasti.
labai detalus aprasymas 😀 cia ir nevirusi nei karto manau kad susigundys pasigaminti 😀
su tokiu idaru kepu zemaiciu blynus,bet deti i cepelinus nebandziau. na reiks isbandyti. vis kitoks skonis 😀
niam niam
labai megstam cepelinus😀
aciu uz skanius cepelinus.
nu jau skanus tas idaras atrodo turetu but 👍 😀 saunuole zivile 😀