Augustės dienoraštis: kaip "prisijaukinti" skaitymą ir rašymą

Augustės dienoraštis: kaip "prisijaukinti" skaitymą ir rašymą

10. Nov 2020, 17:35 floryte floryte

Pirmokė Augustė, panašu, jau prisijaukino skaitymą ir rašymą. Ką reiškia "prisijaukino"?...

"Prisijaukino", nes ši veikla vaikui teikia malonumą, skatina vis daugiau ir daugiau save išreikšti naudojant skaitymą ir rašymą. Vaiko nebereikia prašyti užsiimti šia veikla, jis pats aktyviai, be kitų žmonių įsikišimo imasi iniciatyvos. Pasidalinsiu, kuo tai pasireiškia, galbūt, kas nors imsite ir tuo pasinaudosite savo vaikų ugdymui.

Knygų skaitymas, laiškų rašymas namuose gyvenančiam gyvūnui. Augustė, prisiminusi, kad mūsų šuniuko gimtadienis - rudenį, imasi jam rašyti sveikinimo atviruką. Žinoma, nemažą jo dalį sudaro piešiniai, tačiau atvirukas - itin informatyvus: galima suprasti vaiko ir šuns ryšį, vaikas užrašo, įvardija šuns emocijas. Rašydama Augustė daro dar daug klaidų(praleidžia raides, arba užrašo taip, kaip girdi ir t.t.), kartais manęs prašo jas ištaisyti. Bet ji juk dar tik pirmokė, tad tikiuosi, laikui einant, klaidų vis mažės.

Beje, gyvūnas - pats kantriausias mažojo skaitytojo klausytojas. Niekada neniurnės, jei per lėtai ar su klaidomis bus skaitoma. Tad Augustė, anksčiau knygeles tik varčiusi, dabar jas skaito mūsų šuniukui. Beje, priešmokyklinėje grupėje, Augustės auklėtoja, norėdama ją paskatinti skaityti, apsimesdavo, kad neprimato ir prašydavo jos paskaityti. Vaikas neatsisakydavo pagelbėti "neprimatančiai" auklėtojai.

Laiško rašymas draugėms. Vieną dieną Augustė sumąstė, kad nori savo klasės draugėms parašyti laiškelį. Kaip tarė, taip padarė:

Dovanos su įpakavimu. Augustė labai mėgsta kitiems dovanoti dovanas. Tiesiog paima kokį savo žaisliuką, jį supakuoja, suvynioja į popierių, ant kurio prirašo: kam skirta, nuo ko, ką reiškia ši dovana ir pan.

Žaidimai. Labiausiai mane sužavėjo, kai vaikas susigalvojo štai tokį žaidimą. Popieriaus lape užrašė žaidimo veikėjus: Augustė, Kora(mūsų šuo), Rokis(žaislinis šuo), Kiculė(mūsų katė). Tuomet tame pačiame lape, po kiekvieno veikėjo vardu, nurodė jo vaidmenį, paskirtį(rašau taip, kaip rašė vaikas): Augustė - žinios; Kora - saugoti; Rokis - stebėti; Kiculė - pranešti. Po tuo užrašė: "bet ir gali dirbti kartu". Suprantu, kad kiekvienas atskirai vykdo savo funkciją, bet vardan vieno tikslo, gali veikti kartu. Visos rašysenos pabaigoje buvo parašyta: "vagis - dešimtukai". Čia jau nelabai supratau, prašiau vaiko paaiškinti. Ir paaiškino: "čia toks žaidimas, kurį žaidžiu su Kora, Rokiu ir Kicule. Mes visi gaudėm vagis (mano žaisliukai), ir mes buvom geriausi vagių gaudytojai - dešimtukai".

Buvau taip sužavėta vaiko išmone, kad paslapčia tą popierių įsikišau į rankinę. Pamaniau, parodysiu kolegėms darbe, kokius žaidimus sugalvoja vaikai. Įsikišau tą lapą ir tiek. O vakare, vaiko tiesiog paprašiau iš rankinės atnešti telefono pakrovėją...Atsinešė vaikas rankinę, atidarė ją ir sustingo, pamačiusi savo žaidimų lapą...Akimirką stojo nejauki tyla...Juk vaiko neatsiklausiau, ar galiu paimti tą jos žaidimų lapą...Augustė, po trumpos pauzės: "a, tai juk darbe kolegoms parodysi." Ir be jokių priekaištų ar klausimų įdėjo atgal į mano rankinę. 

Tai štai - tokia patirtis. O vaikų fantazijai ribų nėra. Taip žaismingai, įdomiai vaikai gali lavinti skaitymo, rašymo įgūdžius. 

floryte floryte 12. Nov 2020, 23:01

Ačiū, mamytės?!

jaldija jaldija 10. Nov 2020, 23:27

Išrasinga mergaitė. Kaip smagu stebėti tokį vaiko tobulėjimą, pokyčius. ?

ODISEJAaa ODISEJAaa 10. Nov 2020, 21:11

Fainuolė?

Gintarep Gintarep 10. Nov 2020, 20:50

Žaviuosi ❤️