Augustės dienoraštis: aštuonmetei dantų gydymas - su narkoze!?

Augustės dienoraštis: aštuonmetei dantų gydymas - su narkoze!?

23. Sep 2021, 16:40 floryte floryte

   Jau kurį laiką gyvenu itin neramiai. Laukiu savo aštuonmetės vizito pas stomatologą. Problema tame, kad manoji itin bijo gydytojų, o gal jei dar tiksliau - jų atliekamų procedūrų. Neseniai maniškei buvo imamas kraujo iš piršto, tai rėkė baisingai, teko laikyti glėby, kad seselei pavyktų. Baisiausia man, kad ji pradeda visa drebėti.

   Vasarą Augustė lankėsi pas stomatologą. Šiaip ne taip prisileido gydytoją apžiūrėti dantukus. Mūsų nelaimei, rado vieną sugedusį tikrąjį dantuką. Gydytoja, pamačiusi, kokia Augustė baugi, pasakė, kad negydys jos dantų. Davė kontaktus klinikos, kur vaikų dantis gydo su sedacija (t.y. vaiko apsvaiginimas dujomis). Telefonu susisiekus su klinika, jos specialistai pasiūlė jautraus vaiko dantis gydyti su narkoze! Mane tiesiog ištiko šokas!  Jie tiesiog įtikinėjo mane, kad tai - geriausias būdas! Aš tai suvokiu kiek kitaip. Juk narkozė dantų gydymui aštuonmetei -tai jau visiškas kraštutinumas. Suprantu, jei vaikui - treji metukai, bet dabar...Juk narkozė jautriam vaiko organizmui gali turėti labai negerų poveikių. Beje, kyla klausimas - tai juk visą gyvenimą Augustė nesigydys dantų su narkoze?...Kada turi ateiti tas laikas, kai ji išdrįs nugalėti baimę?..Taigi, į tą kliniką užsiregistravau tik konsultacijai. Tačiau į mūsų šeimą įsisukus Covid'ui, suplanuotą vizitą teko atšaukti, vėliau klinikos darbuotojai išėjo atostogų, ir galų gale nusprendžiau ieškoti pagalbos kitur. Pasirodo, ne viskas taip paprasta. Stomatologai, išgirdę, kad vaikas bijo, jautrus, pataria pagalbos ieškoti pas kitus. Kaip suprantu, niekas nenori "terliotis" su jautruoliais. Šiaip ne taip, radau vieną gydytoją, kuri dirba su mažaisiais pasientais. To gydytojo net 2 mėn. reikia laukti!

    Kol laukiam, bandau pati "paruošti dirvą" vizitui pas stomatologą - kalbuosi su vaiku apie tai, bandau sužinoti, dėl ko vaikas būtų pasiruošęs nugalėti baimę ir net pakentėti. Pasirodo, aštuonmetė dėl didelio Čiupa čiups čiulpinuko viską iškentėtų. Hmmm....Man net sunku tuo patikėti. Būtų tikras stebuklas, jei viskas būtų taip paprasta. Kažkada esu bandžiusi šį metodą, bet jis Augustei nepasitvirtino. Kai užvaldo baimė, vaikui nebe čiulpinukai galvoje.

   Gal kas galite patarti, kaip gi mums "išsirutulioti" šioje situacijoje?...Noriu, kad ir dantukas būtų gerai sutvarkytas (vis tik - jau nuolatinis), ir kad vaikas įveiktų baimę, nepatirdamas baisių išgyvenimų. Gal kas iš savo patirties galite pasidalinti patarimais?..

   Beje, Augustė, būdama, berods ketverių, gydėsi pieninį dantuką pas "Dantukų fėją". Išties gydytojai čia moka prisikalbinti vaikus, Augustė viską ištvėrė - ir danties gręžimą, ir plombavimą. Tačiau, po kurio laiko, dantukas visas pajuodo. Kaip suprantu, nebuvo gerai sutvarkytas. Na, tebūnie, atleistina, kad taip su pieninuku...Bet su tikruoju dantuku viskas turėtų būti kur kas rimčiau.

   Kažkas net patarė vaiką nuvesti pas psichologą, kuris padėtų įveikti, nugalėti baimę gydytojams ir jų atliekamoms procedūroms.

Ką jūs manote? Gal MK galėtų kokį psichologo komentarą, patarimą duotų?..

"Mama, mano pirštai mėlynuoja.." - išsigandus man skambina Augustė, ir atsiunčia nuotrauką. Pasirodo, tai - dažais ištepti pirštai. Augustė nepamatė, kur išsitepė, ir jau akys - pilnos baimės. Manau, taip atrodo perdėtas jautrumas. Norėčiau, kad būtų kitaip. Bet yra kaip yra.

floryte floryte 12. Oct 2021, 21:31

Odisėja, kaip džiugu, kad taip puikiai Aistei sekėsi! Šaunuolė! Jau artėja vizitas ir Augustei....

ODISEJAaa ODISEJAaa 04. Oct 2021, 22:01

Mes kaip tik taisėme nuolatinį dantuką..Aistė mūsų drąsi,tai nieko nebijojo. Kantriai atlaikė viska. Nors išėjusi sakė,kad skaudėjo,bet kabinete nutylėjo.. gavo dovanų balioną. Kadangi turim dar keletą skylučių nenuolatiniuose,tai apsilankysime tvarkyti juos. Iš pradžių lyg ir nenorėjo..bet žadėjo įdėti spalvotas plombas,leido spalvas sugalvoti kokių norės,tai laukiame sekančio vizito. Tokia mūsų pirmoji patirtis su dantistais.?

floryte floryte 27. Sep 2021, 22:27

Popuo, ačiū už palaikymą ❤!

popou popou 27. Sep 2021, 11:49

Pieninis dantukas pajuodo po gydymo,nes matyt buvo išgedęs iki nervų, tada būna jie po gydymo pakeičia spalvą, mus gydytoja taip įspėjo po gydymo. Na o patarsiu be jokių narkotikų ir sedacijų bandyti apsieiti,juk sąmoninga mergaitė jau. Laikysit už rankutės,moterys viską ištveria net jei Tau dar tik 🤓neri....Didžiulis palaikymas iš mūsų Jums!

floryte floryte 26. Sep 2021, 01:54

Raudonas balionėli, narkozė ir sedacija - ne tas pats. Sedacija- apsvaiginimas dujomis, kai vaikas sąmoningas, o narkozė- jau užmigdymas. Kaip šauniai jūsų vyresnėliui praėjo vizitas pas stomatologą! Ir aš taip savajai norėčiau! Viską leisčiau pasirinkt, kad tik pavyktų sklandžiai!

floryte floryte 26. Sep 2021, 01:48

Simonadub, vaje, kiek prisikentėjęs jūsų vaikiukas.. ?. Išties, Šiauliuose dažnai normalu, kad gydytojai pieninių vaikų dantų netvarko...?

Simonadub Simonadub 25. Sep 2021, 21:47

Raudonas balionėlis, mes Kaune atradome, Benukas nebijos . Bet išrauti neįsileidžia , nes skauda jam. Tai tik su sedacija teks

Simonadub Simonadub 25. Sep 2021, 21:45

Floryte viena tai dėl adenoidu kita, taip dantuku gydymui, bet Kaune , Šiauliai mums laiku nesuteikė pagalbos . Laiku būtu sutvarkė mūsų dantukus nebūtų nutikę , taip kaip nutiko. Dabar spalio 20d reiks vėl , nes jam dantuku kariesas , dantukai prižiūrėti, patvirtino, tai odontologai, higiena gera , bet kariesui
Paėmus ir plinta toliau, laiku pirmojo kareso nesustabdžius... dabar teks apačioje išrauti du dantukus... https://www.tv3.lt/naujiena/gyvenimas/siauliete-mama-nebegali-tyleti-laukiu-karantino-pabaigos-kad-paziureciau-medikei-i-akis-n1045557?utm_source=facebook.com&utm_medium=social&utm_campaign=tv3televizija&utm_content=URL--naujiena-gyvenimas-1045557-siauliete-mama-nebegali-tyleti-laukiu-karantino-pabaigos-kad-paziureciau-medikei-i-akis

Raudonas balionėlis Raudonas balionėlis 25. Sep 2021, 21:29

O šiaip labai gaila dėl tokios baimės. Su dantistu reikalų pas mus kol kas tik vyresnėlis turėjo. Nėjo pas išrinktą daktarę,net apžiūrėt neleido…tai atidariau vaikų odontologijos klinikos puslapį ir atvėriau kaip aš sakau “katalogą” su visom daktarų foto. Išsirinko pas kurią tikrai eis. Na aišku dar ir filmukus ten rodo, prizai laukia ir pan. Ir tfu tfu tfu jokių problemų su dantistais daugiau neturim. Labai tikiuosi jum pavyks išspręsti šitą problemą ir be narkozių ☺️

Raudonas balionėlis Raudonas balionėlis 25. Sep 2021, 21:22

O ką jūs turit galvoj narkozę? Čia ta dar vadinama sedacija? Nes kai yra bėdų su baimėm, tai taiko sedaciją, ji ne tokia pikta kaip tikra narkozė

Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis 25. Sep 2021, 10:37

Draugės dukrai visus dantukus gydė su narkoze. Tuo atveju tikrai kitaip būtų neįmanoma. Tačiau dėl vieno dantuko daryti narkozę... Nežinau, ar čia pats geriausias būdas. Daug kas priklauso nuo odontologo, kaip moka prieiti prie vaiko

floryte floryte 24. Sep 2021, 23:17

Simonadub, dantukų gydymui?

Simonadub Simonadub 24. Sep 2021, 19:54

Turėjom rugpjūčio 3 narkoze , dabar turėsime spalio 20d 😥

floryte floryte 23. Sep 2021, 19:59

Oi, labai ačiū! Labai lauksiu!

Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt 23. Sep 2021, 19:45

Ačiū, kad daliniesi. Pabandysiu surasti psichologą, kad pakomentuotų.