Žiūrėkite animacinius filmukus kartu su vaiku

Žiūrėkite animacinius filmukus kartu su vaiku

06. Aug 2013, 17:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

„Multikai“ – žodis, kuris daugeliui asocijuojasi su vaikyste. Kokius animacinius filmukus reikia vaikams žiūrėti, kokie yra nepageidaujami ir kodėl? Apie tai pasakoja psichologės Liudmila Paškevič, Natalija Zacepina ir Irina Dedelė.

Nuo moralo iki žiaurumo

Negalima vienareikšmiškai tvirtinti, kad animaciniai filmukai – blogis. Žinoma, ne. Jie lavina fantaziją ir formuoja aplinkinio pasaulio modelį: iš filmuko vaikas gali sužinoti, kad apgaudinėti negerai, kaip ir šykštėti ko nors ar skriausti mažesnius, neklausyti suaugusiųjų, kaip elgtis viešumoje, kad reikia būti geru ir gerai mokytis.

Tačiau jeigu lygintume filmukus, kuriuose yra istorija su moralu, ir tuos, kuriuose yra prievartos, smurto užuomazgų kaip „Tomas ir Džeris“, „Kariai“, „Looney Tunes" ir kt., tai mažieji žiūrovai, žinoma, pasirinks antrąjį variantą.

Kodėl vaikus taip traukia animaciniai filmukai, kuriuose kažkas kažką vejasi, po to visa jėga muša per galvą, uodegas, susprogdina, kovoja su ateiviais iš kito pasaulio…?

Pirma, tokie filmukai ryškus, triukšmingi, juose greitai keičiasi vaizdas – tai traukia vaikus.

Antra, tokie filmukai labiau suprantami, tokiame siužete nėra apie ką susimąstyti, kaip jaučiasi herojus, ar jis gavo kokią nors pamoką ir pan.

Trečia, prisiminkite, kodėl suaugusieji žiūri siaubo filmus – mumyse giliai glūdi užslėptos baimės, išgyvenimai ir mumyse yra noras išgyventi šiuos jausmus ir išsivaduoti iš to.

Gėris nugali

Visiškai apriboti vaikus nuo tokių filmukų neįmanoma. Tuomet pasistenkite leisti žiūrėti tuos filmukus ar filmus, turinčius agresijos ar žiaurumo elementų, kurie baigiasi lamingai, kad vaikas suprastų, jog gėris visada laimi („Haris Poteris“, „Žmogus voras“). Tai taip pat formuoja atitinkamą pasaulio modelį – supratimą, kad visada nugali gėris, laimi tie herojai, kurie buvo sąžiningi, geri ir drąsūs.

Bet jokiu būdu neleiskite tokių filmų žiūrėti visai mažiems vaikams. Pagal galimybes ribokite agresyvių, su smurto, prievartos užuomazgomis filmų žiūrėjimą bet kokio amžiaus vaikams, nes:

-vaikui nesivystys teisingumo pojūtis, juk jis mato, kad herojai nenukenčia nuo smūgių, galima mušti gyvūnus ir kitus gyvius, nes jie juk nepatiria skausmo (pvz. peliukas visuomet laimi filmuke „Tomas ir Džeris“)

-gali atsirasti vienokia ar kitokia fobija, pvz. tamsos, uždarų patalpų baimė;

-vaiko miegas gali tapti neramus, o jis pats gali tapti irzlus dirglus, nervingas;

-itin greitai besikeičiantys vaizdai animaciniame filme neigiamai veikia vaikus, kurie linkę į epilepsiją, net jei ši liga atvirai nepasireiškia.

Alternatyva yra

Šiandien yra daug filmukų, kurie gali drąsiai konkuruoti su agresyviais. Be to, juose vaizdai nesikeičia beprotišku greičiu, kas leidžia vystytis vaiko dėmesio koncentracijai.

Tarp senosios animacijos filmukų yra taip pat gražių ir ryškių kaip „Mikė Pūkuotukas“, „Laiškanešys“, „Dvylika mėnesių“. Šiai dienai daugelio vaikučių pamėgtas animacinis filmukas kaip „Maša ir Lokys“.

Kaip alternatyva tam gali būti kompanijos „Volto Disnėjaus“ animaciniai filmukai, kurie vizualiai yra ryškesni nei sovietiniai.

Ne ilgiau kaip 20 minučių per dieną

Kiek laiko galima vaikui žiūrėti filmukus per dieną? Individualu. Kai kurie psichologai mano, kad ne ilgiau 5 min., kiti gi leidžia 10 min., o treti sako, kad apskritai leidžiama per savaitę žiūrėti tik 2 kartus. Tai priklauso nuo tėvų požiūrio bei vaiko amžiaus.

Tačiau dėl vieno psichologai sutaria: ne ilgiau 20 minučių per dieną, kitaip vaikas pervargs.

Jeigu žiūrite filmukus, paverskite tai ritualu: po pietų, prieš miegą trumpai ar tik savaitgaliais ir pan.

Taip pat atminkite, kad filmuko peržiūra turi vykti šviesiame kambaryje ir ne arčiau kaip penki metrai nuo TV ekrano. Tokiu būdu apsaugosite vaiko akis nuo per didelio įsitempimo.

Jei vaikas reikalauja pratęsti filmuko žiūrėjimą, turite iš anksto susitarti, kad žiūrite tam tikrą laiką (pvz 15 min., kol laikrodžio rodyklė bus prie tokios valandos) arba, kai lapė pagaus kiškį, voverytė eis riešutauti ir pan.

Po susitarimo nesakykite „Na o dabar išjungsime filmuką“, geriau „O dabar eisime žaisti, piešti, skaityti…“. Kad vaikas būtų ir toliau kažkuo sudomintas.

Aiškiname ir kalbamės

Nepamirškite, kad būtent jūs, tėvai, renkate filmukus savo vaikams, todėl pirkdami kompaktinę plokštelę ar įjungdami filmukų kanalą, užduokite sau klausimą, ką vaikas gaus iš šio filmuko.

Dažnai mes tokiu būdu norime sau duoti laisvo laiko, kol vaikas žiūri animacinį filmą. Tačiau psichologai pataria kartu žiūrėti juos, kad galėtumėte komentuoti, kas vyksta.

Po peržiūros galite pakalbėti su vaiku, ką jis suprato iš filmuko, kodėl vilkas įpuolė į eketę, kodėl su kiškeliu niekas nebenorėjo draugauti, kodėl suvalgė Pagranduką.

Tėvai turėtų paaiškinti, kas gera, kas bloga herojų elgesyje. Pvz. jei maža mergaitė žiūri filmuką apie princesę, kuri galvoja tik apie savo gražius drabužius ir apie nieką kita, apie tai, kaip tapti grožio karaliene, tuomet paaiškinkite dukrai, kad būti gražia – ne svarbiausia gyvenime, svarbu dar būti gerai, protingai…

Labai svarbu pakartotinai žiūrėti gerus filmukus, nes tuomet vaikas labiau įsimins matyti filmuko prasmę.

Kokius animacinius filmukus mėgsta jūsų vaikai? Kaip dažnai leidžiate juos žiūrėti?