Vyresnis brolis ar sese - kaip su jais bendrauti gimus mažyliui?

Vyresnis brolis ar sese - kaip su jais bendrauti gimus mažyliui?

14. Jul 2014, 14:05 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Gimus antram vaikučiui šeimoje, pirmasis visada jaus ypatingus jausmus – ir nerimą, ir liūdesį, ir sumišimą, ir džiaugsmą. Kaip mes galime padėti pirmagimiui kuo sklandžiau susigyventi su mintimi, kad nuo šiol mamos ir tėčio dėmesį teks dalintis su broliuku ar sesute?

3 patarimai šeimoms, kuriose be naujagimio auga ir vyresnis vaikas:

1.Kalbėkis ir dar kartą kalbėkis

Pirmoji pagalba pirmagimiui gimus kitam vaikučiui būtų tėvų pokalbis su juo ir patikinimas, kad šie mato, kaip jis jaučiasi. „Aš matau, kad tau sunku, pastebiu, kad ir tu nori būti mažesniu, matyt, galvodamas, kad būti mažiuku yra smagiau“. Taip ir sakykite: „Tau atrodo, kad būti kūdikiu yra smagu? Taip, jis guli lovoje ir mes jį rengiame, o tu rengiesi pats. Mes jį maitiname, o tu valgai pats. Tau, turbūt, skaudu“.

Kalbėtis su vaikučiu tai nereiškia skaityti jam ilgų paskaitų apie tai, kaip jis jaučiasi, įrodinėti, kad mažesnysis vaikas yra bejėgis, todėl jam reikia daugiau fizinio kontakto ir globos. Ne! Tokių jūsų išvedžiojimų ir postringavimų vaikas nesupras. Verčiau trumpai ir suprantamai pasakykite, kad matote, jog jam sunku, jis sutrikęs ir jam, turbūt, trūksta mamos dėmesio.

2.Padalink laiką abiems

Kitas žingsnis tėvams – sąmoningai planuoti laiką padalijant jį į kelias dalis, tiek, kiek turite vaikų. Taip, jūs esate naujagimio mama, tačiau turite ir vyresnįjį laiką, kuriam reikia mamos dėmesio tiek pat, kaip ir iki gimstant kitam vaikučiui.  Vienas iš paprastų, bet veiksmingų būdų, atkreipti dėmesį į vyresnįjį tada, kai maitinate naujagimį. „Ateik pas mane, padėk galvytę ant kelių“ – galite pasakyti dičkiukui, kai jis su pavydu žiūri į jūsų ir mažylio artumą.

Dabar prie krūties bus vienas, o ant kelių – kitas. Maitindama mažylį, galėsite pakalbinti vyresnėlį, paglostysi jam galvą. Prisimink -  vyresniam vaikui irgi ne mažiau svarbus tavo fizinis kontaktas. Jeigu matote, kad fiziškai to padaryti negalite, pasakykite vyresniajam: „Kartais man yra labai sunku, negaliu pamyluoti tavęs dabar, bet tą padarysiu po 5 minučių“. Būtinai įvykdykite šį pažadą!

3.Atkreipk dėmesį į vyresnįjį, kai jis gražiai žaidžia

Jeigu pastebite, kad vyresnysis mėgdžioja mažąjį - krenta ant grindų, verkia ar ima čiulpti pirštą, kumštį, pagalvokite, ar nėra taip, kad vyresniajam dėmesio skiriate tik tada, kai jis elgiasi negerai? Ar skiriate dėmesio ir tada, pavyzdžiui, kai jis sau gražiai ir ramiai žaidžia, taigi, elgiasi  jums priimtinai?

Visai gali būti, kad vaikas suprato, jog taip reikalingą jūsų dėmesį jis gauna tik tada, kai netinkamai elgiasi, o kai jis elgiasi pavyzdingai, nekreipiate į jį dėmesio. Vaikui dėmesį reikia skirti ne tik tada, kai „gesinamas gaisras“, t.y., netinkamas jo elgesys, bet ir tiesiog rasti laiko pabuvimui su juo. Tai mūsų, tėvų pareiga, juk būtent mes sprendžiame, kiek vaikų auginsime.

Su kokiais sunkumais susidūrėte Jūs, gimus antram vaikučiui šeimoje?

14. Jul 2014, 23:22

Atsiminiau vieninteli sunkuma - nuolatos atimdavo ciulptuka ir dekuti 😃 ciulptuka isidedavo sau I burnyte o dekuciu uzsiklodavo 😃

14. Jul 2014, 23:20

Tiesa nuo tada kai tik gryzom is ligonines kas diena vyresnelis palaiko maziuka ant ranku ar paguli apsikabines 😀

14. Jul 2014, 23:09

Dazniausiai budavo ir yra kad kai maitynu mazaji vyresnelis atsyseda salia ir prisiglaudzia,tada su laisva ranka visada apkabinu ir paglostau 😀

14. Jul 2014, 23:07

Nebuvo jokio pavydo scenu ar mazojo skriaudimo.kazkaip viskas lengvai 😀