Vitaminai vaikams: kada jie išties būtini?

Vitaminai vaikams: kada jie išties būtini?

10. Sep 2013, 08:24 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Vaistinėse gausu įvairiaspalvių vitaminų pakuočių - taip ir vilioja nupirkti vaikučiui brašių, aviečių ar vyšnių skonio. Bet ar žinote, kada vitaminai išties būtini ir kaip pasirinkti tinkamai?

Pasak vaistininkės Gintarės Paulauskaitės, parinkti vaikui tinkamus vitaminus nėra tokia paprasta užduotis, kaip atrodytų iš pirmo žvilgsnio.

Kelios to priežastys:

1) patariama pasirinkti kuo platesnės sudėties maisto papildą,

2) vitaminų bei mineralų kiekiai turi tenkinti rekomenduojamą paros normą (ji ant pakuotės trumpinama RPN),

3) reikėtų vengti sintetinių priedų (dažiklių ir kvapiklių).

Į ką atkreipti dėmesį, renkant vaikams vitaminų papildus?

Pasak vaistininkės G.Paulauskaitės, amžius – tai vienas kriterijų renkantis vitaminus vaikučiams. Mažesniems vaikams ir net kūdikėliams skirti sirupo ar lašiukų formos maisto papildai, vyresniems – tabletės (nuryjamos arba čiulpiamos/ kramtomos)

"Dažnai visi jie būna skanūs (apelsinų, baltojo šokolado, braškių ir kitokių skonių) ir gražūs (meškučio, žuvytės ar kitos formos), tačiau reikia nepamiršti, jog tai nėra saldainiai, ir dozuoti taip, kaip nurodyta ant pakuotės arba kaip nurodo vaistininkas", - patarė G.Paulauskaitė.

Vitaminų dozės viršyti nereikėtų, taigi idealiausia, jei juos vaikučiui paduotų pati mamytė ar tėvelis. Todėl vitaminus reikėtų laikyti nepasiekiamoje vaikams vietoje. Paaugliai nuo 14 metų jau drąsiai gali naudoti suaugusiems skirtus maisto papildus.

Renkantis maisto papildus vaikams, vaistininkė patarė išanalizuoti jų sudėtį:

-Jei vaikutis yra alergiškas, vitaminus reikia išsirinkti labai atidžiai, kruopščiai išstudijavus ant pakuotės nurodytą sudėtį ir vengti galinčių sukelti alergiją medžiagų;

-Jei mažylis serga cukriniu diabetu – būtina išanalizuoti, ar maisto papildo sudėtyje nėra cukraus. Šiuo atveju tinka vitaminai su saldikliais;

-Jei gresia mažakraujystė/anemija – vaistinėje yra maisto papildų su didesniu geležies kiekiu;

-Dygstant dantukams, patartina vartoto maisto papildus su didesniu kalcio kiekiu;

-Jei mažylio imunitetas silpnas – vaistinėje galima rasti vitaminų, kurių sudėtyje yra ir ežiuolės arba betagliukano, kurie puikiai stiprina imunitetą, didina atsparumą įvairioms ligoms ir peršalimui;

-Jei vaikutis valgo mažai, yra nevalgus, polivitaminai šiuo atveju būtini (dažnai apetitas mažyliams pablogėja, jei jiems trūksta vitaminų A, C ir B1).

Vitaminus vaikučiams geriausia duoti ryte po valgio.

Ekspertai