VIDEO: Vaikų alergijos: kaip atpažinti ir ką keisti?

05. Mar 2019, 12:19 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Mama Kristina, neseniai pastebėjusi nedingstančius bėrimus ant dukros kūno ir įtarusi, jog tai alergija maistui, nutarė pasikonsultuoti su alergologe, kuri, apžiūrėjusi mergaitę, konstatavo, jog tai galėtų būti atopinio dermatito požymis.

Pasak gydytojos alergologės dr. Rūtos Dubakienės, vienas iš atopinio dermatito aiškių simptomų - odos bėrimas, išsausėjusios, rausvos dėmės. Jei bėrimas yra niežtintis – tai tikrai alergija.

Atominis dermatitas gali būti alerginis, gali būti ir nealerginis. Tačiau mama įtaria, kad dukros odos bėrimus išprovokavo pienas.

"Pienas yra tikrai pakankamai agresyvus alergenas. Karvės piene yra atskirų frakcijų: kazeinas, globalinai, kurie ya labai alergeniški. Kai kurios frakcijos išlaiko savo alergeniškumą, net ir termiškai apdorojant pieną", - paaiškino gydytoja.

Po vizito pas alergologę merginos ryžosi dviejų savaičių eksperimentui – mitybai be pieno produktų. Eliminuoti produktus, kuriems įtariame, jog vaikas gali būti alergiškas – paprasčiausias būdas suprasti, ar iš tiesų taip yra.

Specialistai primena, kad alergiškiems vaikams svarbu, jog maistas būtų kuo natūralesnis, be dažiklių, pridėtinių skonio stipriklių, fosfatų, aromatizatorių ir kt. 

Alergologės patarimas: jeigu vaikai kažko nemėgsta, nereikia siūlyti per prievartą, nes gali būti, kad vaikas intuityvai jaučia, kas jam tinka, tad reikia įsiklausyti į tai, ką jis sako.

Karvės pienas, anot dr. R.Dubakienės – pagrindinė mažų vaikų atopinio dermatito priežastis. Jį vejasi kiaušinis.

"Pienas yra pirmasis alergenas, su kuriuo susiduria vaikas. Pagarbą turime atiduoti žindančioms mamytėms, kurios apsaugo vaiką, bet vėliau gaudamas karvės pieną vaikas gali įsijautrinti, jeigu turi alergijos genus", - paaiškino gydytoja.

Net jeigu vaikas nėra alergiškas karvės pienui, Lietuvoje, anot medikų, daugėja laktozės netoleruojančių žmonių. Skaičiuojama, kad laktozės netoleruoja apie 30 proc. lietuvių.

Jeigu žmogus netoleruoja laktozės, pastebimi labai tipiški požymiai: išgeri pieno ar suvalgai pienišką dešrelę - iš karto viduriuoji. Tad džiugu, kad šiais laikais jau daugėja įvairių maisto produktų be laktozės.

Vaikams paprastai patinka gaminiai su kokosų pienu, kuris suteikia švelnų skonį, tinka alergiškiems ir laktozės netoleruojantiems žmonėms.

Būkite sveiki!