Vaikų rašytojas Henrikas Tammas – apie katinus, išradimus ir kūrybą

Vaikų rašytojas Henrikas Tammas – apie katinus, išradimus ir kūrybą

29. Mar 2016, 12:04 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Rašytojas ir iliustruotojas Henrikas Tammas sukūrė Lietuvos skaitytojų jau pamėgtas knygas apie sumanų nindzę Timį ir jo draugus, spėjo palikti savo bato atspaudą filmų industrijoje ir išmaišė pusę pasaulio. Gimė Švedijoje, pabuvojo ir Tanzanijoje, ir Pakistane, galiausiai atsidūrė Pekine, kur... ant stogo sutiko drąsų pilką katiną. Kas buvo toliau? Skaitykite interviu.  

Kaip ir kada supratote, kad norite tapti vaikų literatūros autoriumi? 

Aš ilgai dirbau filmų industrijoje, ypač animacijos sferoje (vis dar kartais tebedirbu), taigi, buvau apsuptas fantastiškų istorijų. Darbas man patiko ir suteikė galimybę sutikti daug nuostabių ir talentingų žmonių. Bet atėjo laikas, kai man nusibodo dirbti su kitų žmonių idėjomis, norėjau sukurti savo! Kadangi jau tada neblogai piešiau, istorijos vaikams pasirodė labai priimtinos. 

Kaip gimė knygos apie nindzę Timį idėja? Ar knyga buvo labai griežtai suplanuota?

Idėja gimė, kai grįžau iš kelionės po Pekiną. Buvau ten su animatorių grupe, su kuriais turėjome vesti paskaitą. Buvo vieno iš tų žmonių gimtadienis. Šventėme jį ant vieno iš Pekino stogų ir, kai sėdėjome valgydami tortą, aš pastebėjau pilką katiną, kuris vamzdžiais ir vielomis lipo mūsų link. Pasiekęs tą vietą, kur sėdėjome, jis pareikalavo gabalėlio torto! Stebėdamas, kaip jis ryja savo gabalėlį, pradėjau spėlioti apie to katino gyvenimą – kas jo draugai, kaip jis linksminasi... Kaip jis atrodytų su nindzės kostiumu. Kitą dieną netyčia atsidūriau žaislų parduotuvėje, kurioje iš kartos į kartą dirbo ta pati šeima. Visi žaislai buvo rankų gamybos ir atrodė stebuklingai. Toji parduotuvėlė įkvėpė sukurti Alfredo žaislų parduotuvėlę knygoje. 

20160329120702-35900.jpg

Ar istorijos veikėjus įkvėpė tikri asmenys, ar juos visus išgalvojote? 

Jie išgalvoti, tačiau manau, kad kiekvienas veikėjas, kurį sukuri, turi kokių nors panašumų su žmonėmis, kuriuos pažįsti. Teisinga būtų paminėti, jog šiek tiek Timio yra manyje. Štai dar kai kas: istorijos dalį apie Gaką ir iguanas sugalvojau Italijoje. Sėdėjau kavinėje ir rašiau, kai pro mane pralėkė grupė vaikų su burzgiančiais mopedais, palikdami už savęs išmetamųjų dujų juostą. Geresnio laiko tokiam vaizdui nebūčiau sugalvojęs – jie padėjo man įveikti vieną iš istorijos problemų. Į knygą jie nukeliavo!

20160329120723-84885.jpg

Ar mėgstate matematiką taip pat smarkiai, kaip jūsų veikėjai?

Bijau, kad ne. Prisimenu, kad mėgau ją, kai mokiausi mokykloje, bet kai menas užėmė svarbiausią vietą mano gyvenime, greitai matematiką užmiršau. Manau, kad dabar aš siaubingas matematikas. Bet labai mėgstu kai kurių matematikos terminų pavadinimus!

Koks buvo jūsų mėgstamiausias autorius ar knyga, kai buvote mažas? O dabar?

Astrid Lindgren „Broliai liūtaširdžiai“ buvo mano mylimiausia istorija. Neseniai ją perskaičiau dar kartą ir vis dar galvoju, kad ji nuostabi. Kai buvau maždaug 9 ar 10 metų, tėtis man davė dėžę, iki pat kraštų pripildytą savo paties skaitytų knygų, kurias parašė W. E. Johns. Nuostabi nuotykinė literatūra! Perskaičiau jų apie 50. Dabar skaitau daug Paul Auster knygų. 

Knygoje labai daug įdomių ir sudėtingų išradimų. Ką norėtumėte išrasti jūs?

Norėčiau sukurti robotą, kuris būtų prisotintas visų įmanomų pasaulio žinių, iki pat paskutinės kruopelytės. Ir tada jis galėtų tapti pasaulio valdovų patarėju ir derybininku. Jis išmokytų priešiškas puses suprasti vienoms kitas ir išspręsti visas problemas, kurios gali kilti.

Ar norėjote būti nindze, kai buvote mažas? O gal labiau mėgote superherojus?

Augau šiek tiek klajokliškai – gyvenau ir Tanzanijoje, ir Pakistane, ir Peru – susipažinau su superherojais ir nindzėmis tik kiek vėliau, todėl sunku atsakyti... Galbūt dėl to dabar ir jaučiu norą kurti filmus apie superherojus ir rašyti knygas apie nindzes! 

Kaip rašoma knygoje, Alfredas – labai geras virėjas. O kokie jūsų virėjo įgūdžiai?

Labai mėgstu kepti grilyje ir visai gerai tai darau. Bet jeigu tektų gaminti maistą ne ant grilio, negalėčiau tvirtinti, kad jo skonis būtų geras. 

Ką norėtumėte pasakyti Lietuvos skaitytojams, kurie mėgsta nindzės Timio nuotykius arba dar tik planuoja prisijungti prie narsaus katinėlio ir jo draugų?

Aš labai laimingas, kad Timis toks populiarus Lietuvoje! Neseniai baigiau rašyti ketvirtąją knygą apie jį. Labai didelė tikimybė, kad bus ir penktoji. Taigi, tikėkitės dar daugiau nuotykių, atradimų, išradimų ir nindzių kovų! Ir nepamirškite – niekada nepraraskite savo vaizduotės, visada išlikite smalsūs ir nebūkite nuobodos!

Ačiū už atsakymus!

Visai nėra už ką!

Henrikas