Vaikų psichologė: nesivaikykite plaukimo, šokių ir kitų madų rinkdami vaikui būrelį

Vaikų psichologė: nesivaikykite plaukimo, šokių ir kitų madų rinkdami vaikui būrelį

09. Mar 2014, 17:33 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Vaikų psichologė Eglė Gudelienė primena tėvams, kuriems kyla klausimų renkant tinkamiausią būrelį savo vaikui, pirmiausia atsižvelgti į jo, o ne savo interesus ir pomėgius. Taip pat ji siūlo nesivaikyti madų ir būti pasiruošusiems ne kartą keisti būrelį, kol atsiras toks, kuris vaikui tikrai patiks. 

„Po Rūtos Meilutytės pasiekimų išpopuliarėjo plaukimo būreliai, po televizijos šokių projektų – šokių ir taip toliau. Bet jei jūsų vaikui nepatinka plaukimas, neverskite jo lankyti plaukimo vien dėl to, kad tikitės, jog vieną dieną jis taps olimpiniu čempionu“, – įspėja E. Gudelienė.

Išbandykite kelis

Edukologė, „Būstovizija kūrybinių dirbtuvių“ neformalaus ugdymo vadovė Sigutė Gudelionienė pritaria vaikų psichologei ir pažymi, kad daug vaikų, su kuriais ji dirba, išbando kelis būrelius, kol randa sau tinkamiausią. Jos teigimu, svarbiausia per prievartą nepiršti vaikui to, ko jis nenori ir kas sunkiai sekasi, o priešingai – skatinti tobulėti jam smagiose veiklose. Abi specialistės sutaria: tinkamai parinkti būreliai vaikams yra labai naudingi. 

„Pastebėjome, kad tėvai dažniausiai leidžia vaikams patiems rinktis, kokį būrelį jie nori lankyti arba tarp tėvų ir vaikų vyksta susitarimas, kad pora būrelių vaikas išsirinks pats, o vieną lankys tą, kurį parinks tėvai. Dažniausiai būreliai parenkami pagal vaiko savybes: jei vaikas mėgsta judėti, parenkamas sportas ar šokiai, jei vaikas turi gabumų muzikai, tuomet mokosi groti pasirinktu instrumentu ar lanko chorą“, – pasakoja S. Gudelionienė.

Tinka visiems 

Pasak jos, visi užsiėmimai skatina pareigos jausmą, atsakomybę, lavina socialinius įgūdžius, o taip pat ir specifinius gebėjimus. Pavyzdžiui, dailės būrelis ypač padeda ugdyti loginį mąstymą, suvokti tūrius ir daiktų, erdvės mastelius, dėl to jį lankančiam vaikui lengviau mokytis matematikos.

Psichologė E. Gudelienė pažymi, kad nereikėtų rūšiuoti būrelių į „berniukiškus“ ir „mergaitiškus“. „Kasmet atsiranda mergaičių, norinčių išmėginti savo jėgas įvairiuose sportiniuose, o berniukų – meninio ugdymo būreliuose. Be to, ikimokykliniame ir pradiniame mokykliniame amžiuje vaikų pomėgiai dar tik formuojasi, jie dažnai eksperimentuoja, keičia veiklas ir anksčiau mėgtų būrelių po metų ar keleto mėnesių lankyti nebenori. To nereikia bijoti. Išbandęs skirtingas sritis vaikas pajus, kuri iš jų jam labiausiai priimtina ir kelia didžiausią pasitenkinimą. Svarbiausia – paskatinti vaiką eiti ten, kur linksta jo širdis“, – sako vaikų psichologė.

Adaptacija - normalu

„Būstovizija kūrybinių dirbtuvių“ atstovė įspėja, kad tėvai turėtų įvertinti adaptacinį laikotarpį, kai vaikas pradeda lankyti naują būrelį. Kai kuriems vaikams pakanka vienos pamokos, kad pasijustų saugūs ir susidomėtų bei norėtų atvykti į kitą pamoką, o kitiems reikia kiek ilgesnio laiko apsiprasti.

Švietimo ir mokslo ministerijos prižiūrimoje Atviroje informavimo ir konsultavimo sistemoje (AIKOS), teikiančioje informaciją apie mokymosi galimybes Lietuvoje, šiuo metu yra įregistruotos 309 neformaliojo vaikų švietimo mokyklos. 36,5 proc. šių mokyklų yra meno mokyklos, 27,1 proc. – sporto mokyklos, 18,6 proc. – kitų rūšių (kalbų mokymosi, tiksliųjų mokslų ir t t.) mokyklos, o 17,8 proc. mokyklų apima įvairias sritis.

„Būstovizija kūrybinės dirbtuvės“ siūlo įvairių meninio ugdymų veiklų pamokas vaikams ir suaugusiems. Tarp šių veiklų – keramika, viršglazūrinis piešimas, tapyba ant šilko, dekupažas, mini keramika, stiklo dekoravimas, mozaika, muilo gamyba, žvakių kūrimas, kiaušinių dekoravimas vašku. Taip pat dirbtuvės organizuoja gimtadienius, mergvakarius, įmonių šventes, komandos formavimo mokymus.

Krisliukas Krisliukas 10. Mar 2014, 11:50

mano nuomone, anksčiau ar vėliau bet koks būrelis atsibosta..todėl patarti vaikui mesti būrelį,jei nepasisekė ar atsibodo ir nori kitur,atrodo absurdiška..
maniškis lanko karatė,matom,kad jam sekas,turi duomenis..iš pradžių buvo sunku,nes nesigaudavo kaip reikia
belankydamas karatė užsimanė lankyti futbolą..lankė metus,atsibodo..dabar eina į krepšinį
jam pasakėm,kad karatė turi lankyti..o visus kitus būrelius tegu pabando

10. Mar 2014, 08:23

as esu uz tai jei nutinka ,,krize" kai vaikas nebenori eiti i tam tikra uzsiemima tai reikia duoti laiko vaikui apsispresti ar benori eiti...viena diena nenueiti ,savaite .... kita... Jei ir po ilgo tarpo nepasiilgs burelio vadinas jis buvo ne jam. Turi mokytis pabaigti ,,darbus" . Bet iskart mesti - esu pries. Kas su vaiku bus, jei pradetus darbus metys ir tevai dar palaikys. Tai ir uzauges gali netureti pastovumo.
O bureliu ieskojimas pagal mada tai zinoma nekaip skamba.

Gintarep Gintarep 09. Mar 2014, 18:20

teko matyti,kai vaikas verkia, o tevai vis vien veda. Kartais uztenka, tik vadova-mokytoja pakeisti, kartais - specialybe, o kartais net ir krypti. Šiaip jau 3 metu vaikutyje galima izvelgti jo polinkius, bet tai labai individualu. Gaila buna ziureti,kai veda vaikuti i ten, kur eina grupiokas (klasiokas), kaimynas, na ir vaikuciu sugebejimai ir galimybes skirtingos, galu gale ir sveikatos bukle skiriasi...