Vaikų empatija: 8 būdai kaip ją ugdyti

Vaikų empatija: 8 būdai kaip ją ugdyti

08. May 2014, 11:02 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Empatija - tai įsijautimas į kito būseną, gebėjimas suprasti ką jaučia kitas ir sėkmingo bendravimo pagrindas. Empatiniai gebėjimai su laiku gali būti labiau išvysti ir taip pagerinti su kitais santykius, bet ją įmanoma ir sumažinti, užgniaužti. Turbūt kiekviena mama supranta, kodėl taip svarbu skatinti vaikų empatiją, kad vėliau jiems būtų paprasčiau bendrauti, pritapti ir net suprasti kitus.

Dalinamės 8 patarimais, kaip ugdyti vaikų empatiją:

1. Saugumas. Baimė yra pirmas empatijos priešas, todėl sukurkite vaikams saugią aplinką, kur jie jausis ramūs, mylimi. Tai galioja ne tik namuose, bet ir mokykloje ar darželyje. Jie neturi bijoti.

2. Rutina. Reguliarus šeimos ir darželio/mokyklos ritmas sukuria vaikams saugumo jausmą. Nusistovėjusi kasdienybė padeda vaikams tobulinti savireguliacijos įgūdžius.

3. Savireguliacijos įgūdžiai yra empatijos pagrindas. Mokymasis pačiam nusiraminti, kontroliuoti emocijas, atidėti pasitenkimą, atkakliai susitelkti į pagrindinius dalykus leidžia vaikams pažvelgti patiems į save. 

4. Empatijos pavyzdžiai. Kalbėkitės apie kitus, pasakokite vaikams kaip jaučiatės patys įsijautę į kito būseną ir kas vyksta jei to nedarote. 

5. Pasakokite vaikams istorijas, kurios padės vaikams pažvelgti į pasaulį kitų akimis. 

6. Skaitykite kokybiškas vaikiškas knygas, kuriose atkreipiamas dėmesys į personažų gyvenimą, padeda suprasti kodėl pasaulis yra skirtingas ir net kartais neteisingas. “Jeigu norite, kad vaikas būtų protingas, - pasakė Albertas Einšteinas - skaitykite jiems pasakas. Jeigu norite, kad būtų dar protingesnis - skaitykite jiems dar daugiau pasakų.”

7. Pastebėkite savo vaiko jausmus. Kalbėkitės apie juos ir padėkite vaikui juos suprasti, apibūdinti. 

8. Santykiai. Padėkite vaikui suprasti kas yra žmonių tarpusavio santykiai, kuriais galima pasitikėti, padėkite išmokti rūpintis draugais.