Vaiko piešinys – sielos veidrodis?

Vaiko piešinys – sielos veidrodis?

15. Jul 2012, 09:00

Kol vaikas mažas, interpretuoti jo piešinius gana sunku, nes vaikas tik mokosi pažinti pasaulį. Tačiau vėliau vaiko piešinys gero specialisto rankose gali tapti tarsi jo dienoraščiu, atspindinčiu vaiko jausmus, nuotaikas.

 

Konsultuoja  psichologė psichoterapeutė Rūta Bačiulytė

 

Vidinio gyvenimo atspindys


Pasak psichologės psichoterapeutės Rūtos Bačiulytės, vaikų piešiniai atspindi ir jo raidą, ir emocinius išgyvenimus. Tai lyg vaiko vidinio gyvenimo atspindys.

 

„Dauguma vaikų mėgsta piešti tol, kol jų darbelių nepradeda vertinti suaugusieji arba primigtinai mokyti juos piešti tam tikru būdu. Tuomet vaikas piešimą ima suvokti kaip darbą, prievartą, dingsta spontaniškumas“, – aiškino specialistė. Laisvas vaiko piešinys gali turėti ir gydomąjį, koreguojamąjį poveikį.

 

Vertinti nereikia


Tėvai kartais mėgsta „įvertinti“ vaiko piešinius, pavyzdžiui, tamsiose spalvose įžvelgdami blogą jo nuotaiką, nerimą ir kitus neigiamus vaiko jausmus. Taip daryti netikslinga ir nereikia. „Būtų neatsakinga vertinti vaiko piešinius atsietai nuo viso jo gyvenimo konteksto. Nors ir egzistuoja tam tikri dėsningumai vertinant vaikų piešinius, bet tai atskira ir gan sudėtinga sritis. Visgi svarbiausia – individualumas ir unikalumas“ - teigė psichologė psichoterapeutė.

 

Ar Jūsų vaikai piešdami turi mėgstamas spalvas? O gal jos keičiasi pagal vaiko nuotaiką?