Vaiko baimės: neignoruokite jų

Vaiko baimės: neignoruokite jų

14. Nov 2013, 11:17 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kaip palaikyti vaiką, kaip jam padėti susidoroti su savo baimėmis? Pasak psichologų, labai svarbu išklausyti vaiką. Visuomet klauskite – kas nutiko, ko tu išsigandai?

Pagalvok, tu, suaugęs žmogus, atsiduri krizinėje sunkioje situacijoje ir tau artimieji pasako: „Ai, tai menkniekis, nekalbėk niekų“ Ar tai tau padėtų? Vaikui taip pat.

Pakalbėk su vaiku

Dabar vaikučiui reikalingas artimas žmogus, kuris išklausytų jo ir tiesiog pasakytų: „Žinai, aš esu šalia. Už lango vaiduoklis? Kol mes su tėčiu namuose, joks vaiduoklis neužeis“ arba sugalvokite kitą efektyvų raminimo būdą.

Apgalvokite daugybę variantų, kurie tinka būtent jūsų vaikučiui nugalėti baimę.

Talismanas

Jeigu vaikutis tiki, kad pas jį gali ateiti kokia nors baidyklė ar ragana, jis gali turėti savo „stebuklingą talismaną“ – tai gali būti bet koks jo mylimas žaislas. Sakyk: „Jei ragana norėtų ateiti, tave apsaugos tavo talismanas, visuomet jį laikyk šalia“.

Paprašykite nupiešti baimę

Dar galite paprašyti mažylio nupiešti savo baimę. Šiuo atveju nereikia interpretuoti vaiko piešinių. Jei, pvz. piešinys bus tik juodos spalvos, tai dar nereiškia, kad viskas blogai.

Paprašykite išrėkti ir išgąsdinti baimę

Tam, kad vaikas išsivaduotų iš baimės, ją reikia išreikšti, išleisti iš vidaus. Pavyzdžiui, pažaiskite su vaikučiu "baimėmis". Mama ar tėtis gali sakyti: „Išgąsdink mane taip, kaip tavo baimė gąsdina tave“. Tada tėvai turėtų bijoti. Gali būti, kad vaikutis po to dar labiau jus gąsdins, ims juoktis ir pats nebebijos.

Galima nueiti į mišką ir išvaryti baimę: „Išeik, baime, išeik!“

Kada būtina psichologo pagalba?

Žinoma, galima išbandyti įvairius žaidimus, kurių pagalba galima išvaryti baimę. Bet jei jaučiate, kad ta baimė kankina vaiką vis labiau, tuomet reikia kreiptis į psichologą.

Ikimokyklinio amžiaus vaikams įvairios baimės – kaip septyngalvis slibinas - kai vieną išvarote, jos vietoje išauga kita baimė. Todėl tikslių rekomendacijų, kurie tiktų visiems vaikams, nėra.

ATMINKITE – vaikų baimes reikia priimti rimtai. Taip rimtai kaip pilvo skausmus. Niekada neignoruokite ir nesišaipykite iš to, ko vaikas bijo.

Ar jūsų vaikas ko nors bijo? Kaip jam padedate su tuo "susidraugauti"?