Vaikas bijo lankytis pas odontologą: kaip jį įkalbinti?

Vaikas bijo lankytis pas odontologą: kaip jį įkalbinti?

19. Jul 2018, 09:10 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jei turite klausimų Mamyčių klubo specialistams - šeimos gydytojai, kineziterapeutei, psichologei, akušerei ir žindymo specialistei, vaistininkei, odontologei - rašykite redakcija@mamyciuklubas.lt

Ką daryti, kad vaikas nebijotų lankytis pas odontologą? Kaip jį prikalbinti apsilankyti? Konsultuoja Šv. Kristoforo odontologijos gyd. odontologė Giedrė Gumbelevičienė.

Visų pirma, svarbu neperduoti savo baimės vaikams. Jei tėvai jaučia didelį nerimą, jis atsispindi jų veide, balso intonacijoje. Dar nežinodamas, kas yra odontologas ir kokia procedūra laukia, nerimaujančios mamos ar tėčio veide vaikas perskaito žinutę apie tykantį pavojų. Tada atžala tampa irzli ir pradeda priešintis.

Jei odontologo bijo mama, geriausia būtų, kad pas jį vaiką nuvestų tėtis, ir atvirkščiai. Nepasakokite savo pačių patirties vaikui girdint. Jei žinote, kad jūsų vaikas yra kažkur netoli, jokiu būdu kalbėdamiesi su kitais nesakykite tokių sakinių kaip, pavyzdžiui, „Manau, kad jis neišsižios, aš pati bijau“.

Prieš pirmąjį vizitą reikėtų vaikui paaiškinti, jog pas dantų gydytoją reikės plačiai prasižioti tam, kad būtų galima suskaičiuoti visus dantukus.

Labai svarbu, kad tėvai, pasakodami vaikams apie odontologus, nevartotų žodžių „baimė“ ar „skausmas“.

Nereikėtų savo vaikui sakyti: „Tu nebijok, tau neskaudės.“ Išgirdęs tokį sakinį vaikas supras, kad gali skaudėti. 

Sėkmės. 

20180719091601-91031.jpg

Ekspertai

Giedrė Gumbelevičienė

Šv. Kristoforo odontologijos gyd. odontologė
Giedrė Gumbelevičienė in-vecaku-skola