Užmigdykite savyje kritiką ir pažadinkite genijų

Užmigdykite savyje kritiką ir pažadinkite genijų

02. Oct 2015, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kaip sako neurolingvistinio programavimo konsultantė Linga Švanienė, kiekviename iš mūsų gyvena kritikas ir genijus. Kuo žemesnė žmogaus savivertė ir pasitikėjimas savimi, tuo galingesnis jame gyvenantis kritikas.

Konsultuoja neurolingvistinio programavimo konsultantė (NLP) Linga Švanienė www.neurokodas.lt

Sveikos, mielos mamytės,

Ar žinote, kad kiekviename žmoguje gyvena ir genijus, ir kritikas?  Pirmasis, lengvai ir greitai sugalvoja, ką ir kaip reikia padaryti. Ir viskas būtų įgyvendinta, jei jam savo talentų išreikšti netrukdytų skubantis kritikuoti oponentas.  Taip jau yra, kad gražbylingas, viską logiškai paaiškinantis ir sugebantis įtikinti kritikas užblokuoja bet kokius genijaus gabumus ir talentus. 

Kuo žemesnė žmogaus savivertė ir pasitikėjimas savimi, tuo galingesnis jame gyvenantis kritikas.

Ir tai, ką pasakoju, visai ne vėjai.  Teniso treneris Timotis Galvėjus (Timothy Gallwey) pastebėjo, kad jo mokiniai greičiau išmoksta žaisti tada, kai jis tik parodydavo kaip smūgiuoti ir prašydavo padaryti taip pat. Treneris atsisakė pastabų ir klaidingų judesių aiškinimų bei taisymų. Nuostabiausia, kad taip mokomi tiek naujokai, tiek jau patyrę žaidėjai spėriai demonstruodavo savo pasiekimus teniso žaidime.

Pastabusis treneris padarė išvadą, kad tiek išorinė, tiek vidinė kritika smarkiai stabdo mokymosi procesą ir neleidžia pasireikšti individualiems gabumams. Juk vaizdiniais operuojančiam genijui pilnai pakanka parodyti ir leisti pačiam veikti.  Apie tai jis parašė knygose „Vidinis teniso žaidimas“ ir „Vidinis golfo žaidimas“.

Paseksiu T.Galvėjaus pavyzdžiu ir neaiškinsiu, kaip trenerio sėkmingą patirtį galima pritaikyti vaikučių auklėjime ir mokyme.  Pabaigai pastebėsiu, kad šiuolaikiniai specialūs  metodai, tokie kaip reguliuojamas kvėpavimas, relaksacijos ir meditacijos, yra naudojami kritiko mumyse užmigdymui, kad galėtų pasireikšti kūrybingasis genijus.

Sėkmės kritikų migdyme!