Trimetė neleidžia taisyti dantukų: ką daryti

Trimetė neleidžia taisyti dantukų: ką daryti

13. Mar 2014, 10:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš mamos laiško redakcijai:

 „Dukrai greitai bus 3 metukai. Turime bėdą su dantukais nuo pat mažens. Buteliukų kariesas, todėl jau du dantukai nutrupėję, ir, lyg maža to būtų, pilna burnytė skylučių.

Ėjome į polikliniką - nesileido gydoma. Tada pagal rekomendacijas nuvedžiau į privačią kliniką. Vieną dantuką apačioje sutvarkė be didelių rūpesčių. Kitą kartą tvarkė viršuje.... O čia ir prasidėjo - klykimai cypimai, pradėjo vandeniu springti, tai teko per prievartą užvertus palaikyti, kad pabaigtų tvarkyti dantuką. Dabar ji vėl verkia, kad kitus dantukus skauda:(

Kur tik jos nevedžiau, niekur nesižioja, praverkia visą laiką tiesiog drebėdama ir jokių rezultatų. Man pasiūlė odontologė, kad kitus taisytų su narkoze. Man tas žodis "narkozė" tokiam vaikui jau gąsdina, patarkit ką nors...“

Konsultuoja neurolingvistinio programavimo (NLP) konsultantė Linga Švanienė:

Sveiki,

Užjaučiu abi, tave ir dukrytę, dėl iškilusių problemų su dantukais. Mergaitei skauda dantukai, tačiau dar labiau ji bijo dantų gydymo procedūros ir neleidžia odontologui jų sutvarkyti.  Natūralu, kad tai tau sukelia įvairių jausmų. Iš vienos pusės, supranti dukrytę ir tau jos gaila.

Iš kitos pusės tu žinai, kad dantukai turi būti sutvarkyti, todėl gali jausti apmaudą tiek ant vaiko, tiek ant gydytojų, kad nesugeba susitvarkyti su problema.  O čia dar prisidėjo narkozės pasiūlymas, kas tave išgąsdino, todėl sutrikai dar labiau.

Matau, kad puikiai supranti, jog dantukus gydyti reikia.  Tu jau daug dėl to darei - vedei pas eilę odontologų, tegu ir ne visada pasisekdavo pasiekti rezultatų.

Mamos nerimas

Dabartinis tavo nerimas yra susijęs su žodžiu "narkozė".  Tikiu, kad gąsdina ne pats žodis, o poreikis pritaikyti šią procedūrą tavo mergaitei. Kaip baisiausias yra nežinomas žvėris, taip nežinoma procedūra sukėlė tavyje baimę ir nerimą.

Čia ir glūdi atsakymas.  Tu gali susirasti informacijos apie narkozės taikymą ir jos poveikį vaikams internete ar knygose. Tačiau geriausia būtų pakalbėti su mergaitę gydančia odontologe.  Tu kaip mama turi teisę išreikšti visas abejones, išsiklausinėti smulkmenas, išsiaiškinti viską, kas neramina. Kad būtum visiškai tikra, gali pasiteirauti ne vieno, o kelių vaikų gydytojų nuomonės.

Neabejoju, kad sužinojusi daugiau apie narkozę, tapsi kur kas ramesnė. O tai svarbu ne tik tau, bet ir tavo dukrytei.  Vaikai labai gerai jaučia artimųjų, o ypač mamos būsenas. Šitai jiems duota gamtos, nes yra susiję su jų išgyvenimu.

O dabar įsivaizduok, kaip jaučiasi mažylė, kai mama nervinasi.  Ji dar maža, todėl nesugeba objektyviai įvertinti situacijos, nes neturi patirties. Tad jei tokia didelė ir stipri mama bijo, vadinasi atsitiko ar vyksta kažkas iš tiesų baisaus. Suprantama, kodėl mergaitės reakcija yra atitinkama.

Todėl savo dukrytės labui padaryk viską, kas padėtų tau pačiai nurimti ir būti tikra, kaip pasielgti teisingai.   Numanau, kad nuraminti dukrytę iš pradžių bus nelengva, nes ji jau yra įsibaiminusi odontologų.  Tačiau kai pati jausiesi tvirtai, padaryti tai bus kur kas paprasčiau.

 Linkiu tvirtybės ir sėkmės!

13. Mar 2014, 14:15

as savo dukrytei, kuriai eina 5 metukai, sutvarkiau dantuka be jokiu stresu ir be narkoziu, bet Vilniuje zinau Nortway, o mes tvarkeme Baltijos Amerikos klinikoje su tablete, ten tokia tablete, kuria vaikas isgeria atejes, uz keleta minuciu ji suveikia ir be jokiu stresu ziuri filmukus ir leidzia tvarkyti dantuka...isbandyta, tikrai daug geriau nei stresas vaikuciui....