Treji metai - ką moka tokio amžiaus vaikas?

Treji metai - ką moka tokio amžiaus vaikas?

18. Mar 2014, 14:39 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Apie tai, kaip vystosi kūdikis iki metukų, informacijos netrūksta. O ar žinote, ką moka ir sugeba trejų metų sulaukęs vaikas?

Trejų metų gimtadienis – su visais pieniniais dantukais

Trejų metų mažylis paprastai jau turi išdygusius visus 20 pieninių dantukų – 10 viršuje ir 10 apačioje. Nepamirškite jų kruopščiai valyti ryte ir vakare. Vaikai iki mokyklos (o kai kurių šaltinių duomenimis, net iki 9-10 metų) patys nesugeba taisyklingai išsivalyti dantukų, ir jiems būtina tėvų pagalba.

Per metus mažylis vidutiniškai priauga 1,5 – 2 kg ir ūgteli apie 2 cm. Žinoma, tai labai individualu, tačiau „knyginės“ normos yra būtent tokios.

Pašoka abiem kojytėmis

Palyginus su vienerių ar dvejų metų mažyliais, trimetis yra tikras „vikruolis“ ir „stipruolis“. Jis gerai bėgioja, išlaiko pusiausvyrą, užlipa ir nulipa laiptais, na, o didžiausias ir naujausias sportinis pasiekimas vaikas moka šokinėti abiem kojytėmis. Pavyzdžiui, lipa laiptais ir mėgsta nušokti nuo pirmo laiptelio. Atsistojęs ant vienos kojos trejų metų vaikas išlaiko pusiausvyrą.

Žinoma, vaiko fizinius gebėjimus reikia ir būtina skatinti. Savaitgalius prie televizoriaus verta iškeisti į savaitgalius gamtoje, kur vaikas turės progos lakstyti, žaisti ir laisvai judėti.

Moka palaukti

Trejų metų vaikas sugeba palaukti tol, kol bus patenkinti jo poreikiai, pavyzdžiui, kol eis pasivaikščioti, gaus valgyti ir panašiai. Jis jau moka pasakyti savo vardą ir pavardę, kalba paprastais sakinukais iš 3 – 4 žodžių. Prasideda „kodėlčiuko“ etapas – vaikas mėgsta klausti: „kur?“, „kada?“, „kas?“.

Būtinai išnaudokite šį laiką vaiko savarankiškumo lavinimui. Trejų metų vaikas paprastai mėgsta parodyti, kad yra savarankiškas – prausiasi pats, moka apsirengti, nori padėti jums tvarkytis, pavyzdžiui, šluoti grindis ar dengti stalą staltiese belaukiant svečių. Stenkitės nesakyti „Nemoki“, „Netrukdyk“, nes vėliau, kai jau manysite, kad atėjo laikas vaikui būti savarankiškam, galite toki etapo nebesulaukti.

Ką žaidžia trimečiai?

Trimečiui jau tikrai pats laikas išbandyti vaikiškas žirkles (jei to dar nepadarėte), nors išeina ir kreivai, jis jau bando karpyti. Tokio amžiaus vaikai mėgsta piešti skritulius ir linijas. Piešinyje galite rasti ir „galvakojį“ – žmogų su galva (apskritimas) ir kojomis (pagaliukai).

Trimetis jau žaidžia su kitais vaikais paprastučius žaidimus, tiesa, neretai jie pasibaigia ašaromis. Jam patinka žaisti namų ruošos žaidimus – mergaitės rengia, prausia ir guldo lėlytes, berniukai žaidžia garaže su mašinytėmis ar stato namus iš kaladėlių.