Tiku taku laikrodukas: kaip padėti vaikučiui pažinti valandas

Tiku taku laikrodukas: kaip padėti vaikučiui pažinti valandas

13. Dec 2013, 11:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Išmokyti vaiką pažinti valandas, suprasti, kuo pirmadienis skiriasi nuo sekmadienio, nėra jau toks paprastas dalykas, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Tai pareikalauja ne tik tėvų laiko, bet ir kūrybiškumo. Keletas pastebėjimų šia tema.

Mokymo procesas turi vykti žaismingai

Kada vaikas išmoks pažinti laiką, priklauso ne tik nuo paties vaiko, bet ir nuo mūsų, suaugusiųjų. Jei norime, kad tai nutiktų kuo anksčiau, turime įtraukti vaikus į kasdienius žaidimus, kurie padėtų jam pažinti laiką. Žinoma, mokymo procesas turi vykti žaismingai ir nepastebimai – vaikui tai viso labo smagus žaidimas, o ne „laiko mokymo pamoka“. Pirmas žingsnis – padėti vaikui susigaudyti tokiuose gamtos cikluose kaip „Diena ir Naktis“, „Žiema ir Vasara“, „Savaitė“.

Vaikai – smalsios asmenybės

Logopedė metodininkė Vaida Vilienė sako, kad pirmuosius klausimus, susijusius su laiku, vaikas užduoda vos išmokęs kalbėti. Toks jos smalsumas yra natūralus ir intuityvus. „Vaikas klausia: „Kada ateis Kalėdų senelis?“, „Kada bus mano gimtadienis?“, „Kada aš gausiu dovanų?“. Tėveliai gali atsakyti labai trumpai, pavyzdžiui, sakydami „Greitai“ arba įvesti vaiką į tą laiko ir erdvės suvokimą“ – sako logopedė metodininkė Vaida Vilienė.

Žaidžiame savaitgalį

Specialistė pateikia konkretų pavyzdį, kaip paaiškinti mažyliui, kai jam kyla klausimų apie laiką. Štai vaikas klausia: "Mama, kada važiuosime pas močiutę?“, ir mama atsako, kad savaitgalį.  Logopedė metodininkė Vaida Vilienė: „Mama turėtų paaiškinti, kas yra tas savaitgalis. Mes galėtume tiesiog paimti vaikučio rankutę ir pasakyti rodydami pirštukus - mūsų savaitė yra sudaryta iš septynių dienų, iš jų 5 dienos yra darbo, kai tėveliai eina į darbą, o vaikai - į darželį.

Šešta ir septinta diena yra laisvadieniai, kai nereikia eiti į darbą ir darželį, kai mes skiriame pramogoms. Tai ir yra savaitgalis. Jei vaikui ir toliau neaišku, jūs pamatysite iš jo reakcijos, jis klausinės toliau.

Galite sunumeruoti jo pirštukus nuo 1 iki 7. Galite netgi tokį žaidimą pažaisti - septynias popieriaus juosteles nuspalvinkite septyniomis skirtingomis spalvomis, ant 1 - 5 juostelių nupieškite kažkokią vaiko veiklą, darbą, na, o ant 6 ir 7 nupieškite pramogą - numatomą išvyką pas močiutę ar panašiai“.

Būkite kūrybingos

Darželio „Klaužada“ auklėtoja Živilė Gončerovaitė sako, kad būdų supažindinti vaiką su laiku yra įvairiausių. Pasak jos, jei vaikas mėgsta klijuoti, galima klijuoti laikrodžio skaičiukus ant popieriaus, jei mėgsta klausyti pasakų - sekite jas, įtraukdami ir vaiką, pavyzdžiui, su pirštukinėmis lėlytėmis.

Nepamirškite sekdami akcentuoti laiko, pavyzdžiui: „Anksti ryte, 7 ryto jis atsikėlė iš lovos...“. Jei vaikas mėgsta piešti, duokite jam laikroduko formos popierių ir vaikas jį piešia su mėgstama piešimo priemone. Žodžiu, tėvai turėtų būti kūrybiški ir lankstūs, pajutę vaiko smalsumą ir tinkamai jį išnaudodami.

Darželio „Klaužada“ auklėtoja Živilė Gončerovaitė : „Jeigu namuose kabo didelis laikrodis, galima užklijuoti lipduką ties ta vieta, kai vaikas kažko laukia. Tarkim, kasdien 3 valandą rodomas jo mėgstamas filmukas, mes paprasčiausiai prie laikrodžio priklijuojame lipduką su jo mėgstamu herojumi, ir vaikas tikrins laikroduką, žiūrės, kada gi ateis toji trečia valanda“.

Maži vaikai laiką supranta per kasdienį dienos ritmą – dabar laikas pusryčiauti, o dabar - jau laikas valgyti pietus, tada – miegelio laikas, laikas plautis rankutes ir panašiai. Galima įvardinti ir valandas, kada tai daroma.

Ar Jūsų vaikučiai jau užduoda klausimų apie laiką, valandas, apie savaitės dienas?

13. Dec 2013, 11:15

Maniškis geriausiai žino 20:00 val šiokiadieniais, kai eina "Labanakt, vaikučiai" 😃 Vis seka, kad nepraleistų. O turim tokius du lavinamuosius laikrodukus - vienas su išimamais skaičiukais, kitais tiesiog su besisukančiom rodyklėm - pamenu nupirkau dar mažam esant, o dabar jau pats tas - pamažu mokomės. Visig, manau turėtų pažinoti iki mokyklėlės tikrai, kad lengviau būtų. Nors tiesa, lyginimas, mano vaikiukas moka tą ir tą, o štai jų dar ne - nelabai smagus. O, manau geriasiai vaikas išsmoksta, kai tėvai užsiima.