Tėvai gėdijasi prisipažinti, sirgę enureze vaikystėje

Tėvai gėdijasi prisipažinti, sirgę enureze vaikystėje

03. Aug 2017, 06:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Nevalingas naktinis šlapimo nelaikymas, dar kitaip vadinamas naktine enureze, yra dažna vaikų bėda, apie kurią tėvai dar nedrąsiai kalba. Remiantis statistikos duomenimis, net 15 procentų 6 metų amžiaus vaikų visame pasaulyje turi šią problemą, kai tuo tarpu 1-2 proc. enurezė pasitaiko tarp 14-15 metų paauglių.

Anot šeimos gydytojos Rasos Katkevičienės, enurezė pasitaiko ir tarp suaugusiųjų, tačiau jie šią  bėdą turi rečiau – tik vienas procentas.

„Džiugu tik viena, kad ir kokia rimta bėda būtų enurezė, ji yra išaugama. Tačiau kai kurie vaikai gali kankintis net iki 16 metų ar ilgiau“, – sakė gydytoja.

„Mano keturmetė dukra kartais pasišlapina į lovytę. Ar jau reikia kreiptis į gydytojus“, – klausia Emilytės mama Aušra.

Kaip teigė R.Katkevičienė, sunerimti reikėtų pradėti, jei penkerių metų vaikas ir vyresnis ima periodiškai šlapintis naktį į lovą. „Būna, kad vaikai tik nuo tokio amžiaus ir ima naktį šlapintis. O būna vaikų, kurie vos tik išaugo iš sauskelnių, taip niekada ir nesiprašė į tualetą. Tuomet reikia kreiptis į specialistus“, – paaiškino šeimos gydytoja.

Jei vienas iš tėvų vaikystėje sirgo enureze, 50 procentų, kad vaikas paveldės šią bėdą. Ir nieko nepakeisi. Tik tuomet gydytoja patarė kreiptis pirmiausia į nefrologą, kuris atliks tyrimus. Vaikams nuo penkerių metų skiriama taip vadinama pakaitinė terapija.

Vaikui į nosį lašinami hormonai, kurie sustabdo šlapimo gamybą naktį. Ir tol ši terapija taikoma, kol vaikas savaime neišauga.

Sunkiausia būna, kai abu tėvai ar vienas iš tėvų turėjo šią problemą ir neprisipažįsta: „Būna, kad to gėdijasi, ypač vyrai. Buvo atvejis, kai paaiškėjo, jog vyras net iki 18 metų šlapinosi į lovą. Pasisakė tik tuomet, kad visa šeima atvedė vaiką pas gydytoją. Taigi, nebijokime to pripažinti, nes taip lengviau ir greičiau galėsime pagelbėti vaikams“.

                         Tavo vaikas šlapinasi į lovą? Pasidalink patirtimi, užduok klausimą specialistui ir laimėk dovanų!