Šlapia lovytė - problema, apie kurią reikia kalbėti

Šlapia lovytė - problema, apie kurią reikia kalbėti

26. Jun 2014, 12:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

"Mamyčių klubas" meta iššūkį stereotipams ir šią vasarą yra pasiryžęs kalbėti apie nevalingo vaikų šlapinimosi į lovą problemą.

Mes nemanome, kad tai gėda, kurią reikia nutylėti, atvirkščiai, norime garsiai pasakyti - kuo anksčiau apie problemą pradėsime kalbėti, tuo greičiau ji bus diagnozuojama ir išsprendžiama.

Vaikų enurezė - dažna vaikystės palydovė

Naktinis šlapinimasis į lovą yra gana dažna vaikų problema. Nors apie ją ir kalbama nedaug bei fragmentiškai, problema nuo to nesumažėja. Lietuvoje statistika, kiek vaikų serga enureze (nevalingu šlapinimusi į lovą) nėra viešai žinoma.

Tačiau statistika panaši visame pasaulyje. Manoma, kad apie 10 procentų, vadinasi, kas dešimtas vaikas, sulaukęs 7 metų, šlapinasi į lovą. Štai Vokietijoje ši problema paliečia net 600 tūkstančių vaikų ir vadinama antra po alergijos visuotine vaikų sveikatos problema.

Labai daugelyje šeimų naktinio šlapinimosi problema yra „tabu“ tema. Šeimoms gėda, jos abejoja, gal yra pačios dėl to kaltos ir kažką ne taip padarė. Kadangi šeimoms trūksta informacijos apie vaikų enurezę, jos požymius bei pagalbos būdus, neretai pagalbos tokiems vaikams kreipiamasi vėlai. Problemos nutylėjimas, laukimas, kad ji praeis savaime ir savigyda – trys priežastys, dar pagilinančios problemą.

Kada sunerimti?

Enurezė (nevalingas šlapimo nelaikymas) diagnozuojamas vyresniems kaip 4-5 metų vaikams. Kaip rodo statistika, maždaug 16% penkerių metų vaikų kartais pribunda šlapioje lovoje. Kai vaikui sueina septyneri metai, naktinio šlapinimosi atvejų nustatoma 7% vaikams. Naktimis šlapinasi ir mergaitės, ir berniukai, nors 2 kartus dažniau ši problema kamuoja berniukus. Suėjus 10 metų naktimis šlapinasi maždaug 3% berniukų ir 2% mergaičių.

Pirminė enurezė

Pirminė enurezė – tai pasikartojantis ir nekontroliuojamas šlapinimasis naktį. Pirminė naktinė enurezė diagnozuojama tada, kai vaikams šlapimo pūslės kontrolė „šlubuoja“ nuo vaikystės ir jie nėra išmiegoję naktį sausi ilgiau kaip 6 mėnesius.

Antrinė enurezė

Antrinė enurezė atsiranda tada, kai vaikas ar paauglys nesišlapino į lovą (bent 6 mėnesius), o tada vėl ima šlapintis. Antrinė enurezė sudaro maždaug 25 procentus visų enurezės atvejų. (Priminsime, kad pirminė enurezė nustatoma tada, kai vaikas šlapinasi į lovą nuo kūdikystės). Antrinės enurezės atvejai konstatuojami didesnio amžiaus vaikams, lyginant su bendra naktinio šlapinimosi atvejų statistika.

Paveldimumas

Tai viena iš žinomų naktinės enurezės priežasčių. Jeigu šeimoje panašių bėdų vaikystėje turėjo tėtis ar mama, rizika tą patirti vaikui didėja. Tarkim, kad nei tėtis, nei mama būdami vaikais nesišlapino į lovas. Tad jų vaikui tokia tikimybė lygi 15%. Jeigu vaikystėje šlapinosi vienas iš tėvų, vaiko rizika išauga iki 40%. Jeigu abu tėvai turi panašios patirties, tikimybė, kad vaikas turės naktinio šlapinimosi problemų, didėja iki 75%.

Kitos vaikų enurezės priežastys

Pirminės ir antrinės enurezės priežastys skirtingos. Antrinės enurezės atveju priežastys neretai psichologinio pobūdžio, o pirminės enurezės atveju priežasčių vyrauja keletas: 

Nebrandi nervų sistema. Neretai ši problema susitvarko savaime, tačiau palikto to savieigai negalima. Kuo anksčiau kreipiamasi pagalbos, tuo ji efektyvesnė.

Šlapimo pūslės funkcijos sutrikimai. Tai įvairios šlapimo pūslės anomalijos, taip pat infekcinės šlapimo sistemos ligos.

Antidiuretinio hormono (vazopresino) trūkumas. Jo naktį vaiko organizme išsiskiria mažiau, šlapimo pūslė prisipildo, ir vaikas pasišlapina.

Raidos sutrikimai. Didesnės rizikos grupėje yra vaikai, turintys genetinių apsigimimų, didelio laipsnio neišnešiotukai, vaikai, kuriems diagnozuotas hiperaktyvumo sindromas.

Netinkama mityba, gėrimai, dienos režimas. Turintys daug kofeino arba energetiniai gėrimai, šokoladas ir pan. Vengtini vaikams, turintiems problemų.

Stresas ir kitos psichologinės priežastys. Neretai ši priežastis yra pervertinama, tuo tarpu pirminės enurezės atveju (kuri yra dažniausia) ji nėra labai svarbi. Psichologinės traumas, tokios kaip tėvų skyrybos, naujas šeimos narys, naujas darželis ar pradinė mokykla gali tapti antrinės enurezės priežastimi.

Nežinomos priežastys. Deja, tenka pripažinti, kad dalis nevalingo šlapinimosi priežasčių dar nėra iki galo žinomos.

"Mamyčių klubas" kviečia nelikti abejingais!

Jeigu esate ar buvote susidūrę su vaikų enurezės problema, jeigu jūsų šeima sėkmingai ją įveikė, labai kviečiame atsiliepti ir pasidalinti patirtimi. Kuo daugiau apie tai kalbėsime, sklaidysime mitus, tuo didesnė tikimybė, kad informacija pasieks tuos, kam ji aktuali. Mes garsiai sakome - vaikų enurezė - problema, apie kurią reikia kalbėti!

Ar Jūsų šeima buvo susidūrusi su šia problema? Ar sulaukėte kvalifikuotos pagalbos?

Į pagalbą skuba Huggies DryNites vienakartinės kelnaitės vaikams!

20130804201647-99202.jpg

DryNites® vienkartinės, drėgmę sugeriančios kelnaitės skirtos vaikams, nelaikantiems šlapimo, nuo 4 iki 15 metų amžiaus - jos sukurtos atskirai berniukams ir mergaitėms!

  • DryNites® primena paprastas kelnaites, jas patogu apsimauti po pižama ar apatiniais rūbais.
  • Kelnaičių DryNites® subtilus dizainas – tai padeda vaikui jaustis patogiai bet kurioje situacijoje. Pavyzdžiui, jeigu nori miegoti pas draugus. Apskritai tai psichologiškai padeda vaikams lengviau apsimauti šias kelnaites.
  • Jos skiriasi nuo įprastų sauskelnių tuo, jog sukurtos vaikams nuo 4 iki 15 metų amžiaus ir sugeria daugiau negu įprastos sauskelnės.
  • DryNites® pagamintos iš minkštų ir švelnių medžiagų, panašių į medvilnę.
  • Jos plonesnės už įprastas sauskelnes ir nešiugžda po drabužiais. 
  • Naktinių kelnaičių viduje yra sugeriamasis, drėgmę absorbuojantis sluoksnis, o išorėje – drėgmės nepraleidžiantis sluoksnis, kuris apsaugos patalynę.

Palaikymo ir patarimų ieškok www.vaikuenureze.lt!

 

mama ingrida mama ingrida 26. Jun 2014, 18:04

Mes turime šią problema.Sūnui 4,5 metai ir šlapinamės į lova miegant gana dažnai.Pasakius gyditojams atsakymas:
laukite penkiu metu tada vaistai kompensuojami.O šiaip stebime ir režimą,vakare skysčius ribojame.Šiuo metu lyg ir džiaugiamės per dvi savaites tik tris kartus šlapia lova.O anksčiau vos ne kasnakt.☹ Ir tai mums ne tik naktine problema.Per pietu miega taip pat pasitaiko.Jis taip stipriai miega,kad net nejaučia kada nuvedu į tualeta miegantį☹ Tikiuosi išaugsim sulig penkiais metais,nes iš gyditoju girdžiu tai norma iki penkių metų,laukit...