Seksologas: Ką daryti, jeigu vaikas užtinka tėvus mylintis?

Seksologas: Ką daryti, jeigu vaikas užtinka tėvus mylintis?

19. Feb 2016, 11:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Kartu su medicinos klinikos „Mirameda” seksologu, psichiatru ir vienu iš knygos „Pokalbiai apie seksą” autoriumi Viktoru Šapurovu kalbamės vaikų lytinio švietimo temomis. Viena, yra šviesti apie tai kas bus, bet kita - ką daryti, kai vaikai sužino daugiau nei jiems derėtų pagal amžių. Tikime, kad sąmoningiems tėvams tokios situacijos nėra dažnos, bet geriau pasiruošti netikėtumams iš anksto.

„Svarbu suprasti, kad tai nepageidaujama situacija ir visų pirma tėvai turi pasistengti užtikrinti, kad taip neatsitiktų. O jeigu jau taip nutiko - pateikite iš anksto paruoštą vieną atsakymą, kuri patvirtina abu tėvai. 

Rekomenduoju vaikams nedetalizuoti ką ir kaip darėte. Tiesiog paprastais žodžiais nemeluojant, bet ir nesigilinant į smulkmenas pasakykite, kad mylite vienas kitą, tai jus džiugina. 

Šiais laikais informacija yra lengvai prieinama, todėl kartais net maži vaikai pamato jiems netinkančių nuotraukų ar vaizdų. Kalbu apie pornografiją. Jeigu iš vaiko klausimų suprantate, kad jis jau tai matė, nesislėpkite ir atsakykite tiesiai šviesiai. Pasakykite, kad tai lytinis gyvenimas, yra varpa ir makštis, varpai būnant makštyje išsilieja sėkla.

Žinoma, atsakymus būtina pritaikyti prie vaiko amžiaus. Labai pavojinga delsti, meluoti ar net bausti. Lytiškumo ugdymo tikslas yra suteikti tiek informacijos ir tokiu laiku, kad nekiltų noras bandyti sekso dar tam nepasirengus.“

Ekspertai

Viktoras Šapurovas

Klinikoje "Mirameda" konsultuojantis psichiatras, seksologas
Viktoras Šapurovas in-vecaku-skola