Metas į darželį! Kalbėkite su vaiku apie tai

Metas į darželį! Kalbėkite su vaiku apie tai

01. Jul 2013, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jūsų mažylis rudeniop pradės lankyti vaikų darželį? Tai labai svarbus gyvenimo etapas ne tik jam, bet ir jums.

Pirmą kartą gyvenime visai dienai išsiskiria jūsų keliai: vaikas eina į grupę, kurioje jo laukia naujas gyvenimas, nauji draugai ir mokymasis tarpusavio santykių. Tuo tarpu jūsų gyvenimas irgi keičiasi – išleidę vaiką į darželį, jūs, greičiausiai, daugiau dėmesio galėsite skirti darbui, karjerai, o jei pasiliekate namuose, turėsite laiko sau.

Tačiau jūs prarandate vaiko kontrolę – nebežinote, ką ir kaip jis suvalgė pietums, ar apsiavė šiltas kojines eidamas pasivaikščioti į lauką ir pan. Visa tai verčia jus pelnytai nerimauti, todėl pirmomis dienomis gali apimti įvairiausi jausmai – ir baimė, ir sumišimas, ir nerimas, ar jūsų vaikui darželyje bus gerai, ar juo tinkamai pasirūpins.

Tam, kad pasijustumėte gerai, pirmas dalykas turėtų būti tvirtas apsiprendimas, kad darželis šiandien jūsų vaikui – geriausia išeitis. Tai pat labai svarbu pasitikėti auklėtoja, į kurios rankas atiduodate vaiką. Tai labai svarbu, kad jūsų mažylis darželį pradėtų lankyti motyvuotas ir gerai nusiteikęs.

Kalbėkite su vaiku apie tai, kas jo laukia

Tai priklauso nuo vaiko amžiaus, jūs patys geriausiai žinote, kiek suvokia jūsų vaikas, ir kiek reikia kalbėti apie darželį. Labai padeda knygučių vartymas ir skaitymas, kuriose yra pavaizduotas vaikų darželio gyvenimas, dienotvarkė.

Rinkite žodžius, kalbėdami apie darželį

Sakydami “Nebijok, viskas bus gerai”, jūs jau programuojate vaiką baimei. Vaikas suklūsta: “ O kodėl mama sako nebijoti? Kas ten tokio baisaus manęs  laukia?”

Pasakymas “Tu privalai eiti į darželį” yra ne toks patrauklus kaip” Esi pakankamai didelis ir jau gali eiti į darželį”.

Jeigu pažįstate vaikų, kurie jau eina į darželį, pasikalbėkite savo vaikui dalyvaujant apie tai su juo, kas jam labiausiai patinka, koks žaislas mėgstamiausias, koks geriausio draugo vardas. Tegul būsimas darželinukas visa tai girdi,  tai sužadins jo pozityvų smalsumą.

Pasivaikščiokite šalia būsimo vaiko darželio, stebėkite žaidžiančius kieme vaikus, aptarkite, kokius žaidimų įrenginius matote.

PATARIMAI

- Keliaukite su būsimuoju darželinuku apsipirkti daiktų, kurie jam bus reikalingi darželyje, pavyzdžiui, gertuvė, šlepetės. Leiskite pagal galimybę pasirinkti vaikui pačiam.

- Su didesniuoju vaiku galite žymėti dienas kalendoriuje iki vaikų darželio lankymo. Kiekvieną rytą užbraukite po dieną, taip vaikui bus lengviau įsivaizduoti, kada gi ateis TOJI diena.

-Ne pro šalį “pasitreniruoti” su vaiku trumpiems išsiskyrimams, tuo labiau, jei iki šiol jį nuo ryto iki vakaro prižiūrėjote tik jūs. Tai gali būti seneliai, draugė, kaimynė. Vėliau, pasilikdamas darželyje, vaikas supras, kad mama ir tėtis nedingsta amžinai, jis sugrįš jo pasiimti, kai tada, kai jį prižiūrėjo teta Kristina.

-Stenkitės gyventi panašiu režimu, kaip ir darželyje- tokiu metu atsikelti ryte, pusryčiauti, eiti miegoti pietų miego. Taip bus lengviau mažyliui priprasti prie naujo ritmo.

-Jeigu jaučiate, kad jums bus sunku atsisveikinti su liūdinčiu ar verkiančiu vaiku pirmomis dienomis darželyje, paprašykite, kad jį vestų tėtis ar močiutė. Tačiau į darželį vedantis žmogus turi būti artimas vaikui, ji su juo turi būti užmezgęs glaudų ryšį, ir juo pasitikėti.

Pasidalinkite patarimais iš savo patirties, kaip palengvinti vaiko pradžią darželyje.