RIE tėvystė - pasaulio žvaigdžių vaikų auklėjimo metodas

RIE tėvystė - pasaulio žvaigdžių vaikų auklėjimo metodas

15. Jan 2014, 07:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Pamirškite prieraišiąją, "malūnsparninę" (angl.helicopter) ar natūraliąją tėvystes ir visa tai ką prieš tai žinojote - nuo šiol garsenybės ir jomis besižavintys turi naują metodą kaip auginti bet kurio amžiaus vaikus. 

Tai vadinasi RIE tėvystė (angl."Rie parenting"), kas yra akronimas iš "Resources for Infant Educarers" - "Besimokančių vaikų ištekliai" (vertimas labai laisvas ir jeigu turite geresnių pasiūlymų - rašykite komentaruose). Ką tai reiškia? Nuo šiol kūdikiai auginami kaip individualybės... ne kaip mažučiai mielučiai džiaugsmo gumulėliai. 

Šio metodo gerbėjai yra Helen Hunt, Tobey Maguire, Penelope Cruz (nuotraukose), Felicity Huffman ir Williamas H.Macy. Tai tik keletas jų. Matyt šis auklėjimo stilius šioms A lygio žvaigždėms yra pats tas, nes jo pagalba jie augina savo kūdikius nerodydami jiems nepagarbos. Chm, tai skamba šiek tiek keistai, bet štai keletas pavyzdžių kas RIE tėvystėje yra draudžiama.

Ne supynėms ar vibruojančioms kėdutėms - tai tiesiog velnio išradimas. Sodindami į šiuos krėsliukus kūdikius suardote jo erdvę ir juos ten sodinate vien dėl savo ramybės. Parodykite vaikams šiek tiek pagarbos.

Ne buteliukams ir gertuvėms - vien dėl to, kad jūsų vaikas yra kūdikis, tai visai nereiškia, jog jis negali gerti iš paprasto puodelio kaip didelis vaikas. Baikite galvoti, jog jis yra kvailas ir naudoti jo gyvenimą lengvinančius daiktus.

Ne maitinimo kėdutėms - jūsų vaikas tikrai gali sėdėti ant paprastos kėdės, net ir labai mažiukas. Sekant RIE principai "Jeigu nustato maitinimosi ribas... tai įmanoma jog kūdkiai valgytų oriai".

Ne gugenimams - Užmirškite gugugu ar au-au. Su vaiku turite kalbėtis lyg su suaugusiuoju visą laiką.

Ne žaislams - nes "vaikams nereikia žaislų".

Ne barškučiams - jie kelia triukšmą. Tuo viskas pasakyta.

Ne mobilioms auklėms - jeigu kūdikis to nepasirinko, reiškia įsiveržiate į jo miego erdvę. Kaip taip galima???

Ne čiulptukams -  ar nežinojot, jog "čiulptukai yra kištukai?" Arba, kad jūsų "kūdikis turi teisę rėkti?" Todėl baikite jį spausti ir leiskite išreikšti save.

Ne nešioklėms - jeigu kūdikis negali nueiti nuo taško A iki taško B, tai jau jo reikalas. Nepažeiskite jo teisių.

Ne vaikštynėms - nes tai yra "judantis kalėjimas"

Kaip jums tokios mintys? Kabutėse - tai citatos iš RIE principus propagujančių knygų. Ką reikėtų daryti, jeigu augintumėte pagal šiuos principus? Turbūt leisti vaikui gulėti ir rėkti tol, kol jis supras, kad laikas suaugti ir kontroliuoti savo gyvenimą pačiam. 

Ar kada nors išbandytumėte RIE tėvystės principus?

Paruošta pagal thestir.cafemom.com

16. Jan 2014, 09:20

Aš už viska taip, kaip sakant ne akmens amžiuj gyvenam ir jei aš sau galiu pasilengvint buiti tai tą ir darau ir vaikas laisvės turi. o dėl žaislų tai tikrai nesamonė, tai kaip vaikui tobulėt lavint savo vaizduote jei negalės žaisti 🤓| aplamai visi man šie punktai nesuprantami.

pypse pypse 15. Jan 2014, 13:28

Man patinka tas apie gugenimą😀

Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt 15. Jan 2014, 11:52

Zylutee - tai jau beveik kaip žvaigždė esate 😃 pusę Rie tėvystės principų!