Projektas "Kaip mes kuriame darželį": Remontas, interjeras ir kiti įsikūrimo rūpesčiai

Projektas "Kaip mes kuriame darželį": Remontas, interjeras ir kiti įsikūrimo rūpesčiai

09. Dec 2013, 09:39

Išsirinkus patalpas užgriuvo darbų lavina. Svarbiausia įrengti vaikučiams jaukų, saugų ir jiems patiems patinkantį darželį.... bet mes turėjome ir kitų tikslų: įrengti darželį kaip tik galima labiau ekologiškai, vaikams palankiai bei skoningai.

Taigi pirmiausia išgryninome erdves: kur bus įrengta erdvė tinkama vaikams žaisti, lavėti, sportuoti, miegoti, valgyti.

Paklausus vaikučių, jie tuojau pat sukurtų pasakišką interjerą, kur laipo žmogus voras, kaba barbės - šviestuvai, kilimai - žaibai makvinai ir kiekvienas kampelis turėtų vis po kitą šiuolaikinį pasakų herojų. Bet visa tai vaikučiui augant labai greitai nusibosta, o ir vaikai skirtingi, vieniems - patinka kitiems ne. Todėl nusprendėme įrengti neutralius kambarius - sienoms pasirinkome baltą spalvą (aišku – perdažyti teks kas sezoną. Esam tam pasiruošę :) ) Tačiau mūsų manymu tai labiausiai atitinka skandinavišką mūsų kryptį bei patalpoms suteikia erdvės ir laisvės pojūtį.

Atskirai įrengėme pasakų kampelį, kur jaukiai susiglaudę tarp pagalvėlių skaitysime pasakėles ar dainuosime daineles. Pasakų kampelis bus įrengtas tamsesnėmis spalvomis, kadangi tokios spalvos judrius vaikus nuramina, padeda jiems susikaupti. O skaitant pasakas taip svarbu susikoncentruoti, pasinerti į herojų nuotykius. :)

Sienoms pasirinkome neįprastų sprendimų. Vieną sieną padengėme mokyklinės lentos dažais, kad būtų kur mažiesiems pikasams ir modiljaniams pasireikšti, taip pat tai gera priemonė žaidimams žaisti, raidelėms ir skaičiukams mokytis, dar yra bent 100 neatskleistų tokios lentos panaudojimo būdų – kuriuos visus išbandysim :) vieną sieną pavertėme laipiojimo siena :) Žaidimams planuojame palikti daug šviesios erdvės, kur vaikai galės tiesiog žaisti.

Įrengdami patalpas visą laiką lyginome savo namus ir mūsų darželį. Mūsų siekis – ne vaikų namus primenanti beveidė erdvė, o kuo namiškesnė aplinka mūsų mažiesiems klientams :) Taigi atsisakėme taip darželiuose paplitusių plytelių ir grindis pasirinkome laminatą. Parinkome žinomo vokiečių gamintojo storą, šilumą gerai izoliuojantį paklotą, kad būtų šilčiau, nesirinktų drėgmė ir pan. ir kokybišką to paties gamintojo laminatą. Tikimės, kad bus „namiškiau“. Plytelių grindys - šaltos ir nejaukios, nors gal prižiūrėti jas būtų lengviau. Šiuo atveju aukojom patogumą ir rinkomės tai, kas mūsų nuomone jaukiau ir maloniau.

Kai kurias sienas padengėme šilko tapetais ir stiklo audinio tapetais. Mūsų naudoti šilko tapetai - ekologiškai švari ir saugi vidaus apdailos medžiaga neturinti kvapo ir dulkių. Šilko tapetai reguliuoja kambario drėgnumą, esant per dideliam drėgnumui, sugeria drėgmę, per mažam išskiria. Puiki danga vaikams bei alergiškiems žmonėms. Šilkinės dangos gamybai naudojamos tik natūralios medžiagos: celiuliozė, šilkas, medvilnė, ir kt. Šilkinė dekoratyvinė danga yra ekologiška ir saugi medžiaga. Tai patvirtinama visuomenės sveikatos ir priežiūros tarnybos prie sveikatos ministerijos sertifikatu. :)

Tiek daug visko per paskutines savaites įvyko... Matau, kad pasakodama apie įrengimą labai išsiplėčiau, tad apie vonios kambarį, baldelius ir kitas smulkybes papasakosiu kitą kartą.

Jei turite klausimų – klauskite, labai norėtume diskusijos, labai norėtume Jūsų nuomonės, juk visos esam Mamytės, o šį darželį rengiame ir savo ir Jūsų mažyliams.

20131212101031-45339.jpg

pypse pypse 11. Dec 2013, 23:14

Aišku, juk naujas patalpas įrenginėjate, tai negi kursit bet kaip. tėveliai ateis pamatys pirmiausia patalpas, jas pajaus, visos erdvės įkvėps, o tada ims domėtis dienotvarke, auklytėmis, maitinimu ir tt. O jums, žinoma, turėti kuo daugiau pliusų vardinant savo darželio ypatybes. Kodėl gi prie pliusų negali būti ekologiškos medžiagos, estetinis ugdymas, kičo vengimas ir tt. O fainiausia, akd tas "vargas" jums malonus😉 tada ir rezultatas bus supermalonus😀 superbriediškas😉

09. Dec 2013, 16:33

Mokyklos lentos siena ir mums bus naujiena. Namie nenorėčiau ja dekoruoti nei virtuvės nei kambario durų, nors jo, kai domėjomės apžiūrėjome visus išvardintus variantus 😀 darželio erdvė man rodos kaip tik ta vieta, kur galima ja žaisti. Jei labai dulkės ir situacija bus nekontroliuojama - naudosime tik konkrečioms užduotims.
O šiaip Jūs esate visiškai teisi galvodama, kad svarbiau yra turinys nei įpakavimas. Aš pati ieškodama darželio savo dukrytei irgi didesnį dėmesį kreipčiau į ugdymo programą, auklytes ir pan. bet nesinorėtų palikti jos ant plikų plytelių, vėjo košiamoje patalpoje. Kažkiek visgi svarbi yra ir aplinka, kurioje laiką leidžia mažieji. Aplinka juk formuoja estetinį vaiko suvokimą, padeda sau pačiam susiformuoti tvarkos ir grožio konceptus.
O kaip darželio kūrėjai, tai mes einame tiesiog kas žingsnelį priekin ir kiekviename žingsnelyje randame neįveikiamų kliūčių ir randame mus praturtinančių dalykų. Stengiamės išgyventi kiekvieną akimirką. O interjeras baisiai malonus mums „vargas“ 😀

pypse pypse 09. Dec 2013, 12:29

Labai fainai išsiplėtėte, tik be nuotraukų sunku įsivaizduoti 😀
Man kas paskutiniu metu užkliūva iš vadinamų interjerinių sprendimų tai ta mokyklinės lentos siena - interjero akcentas. Aš dirbu mokykloje, kur turime tokią lentą, tai žinokit kabinu didelius lapus ir naudojuosi markeriu, nes jau tiek atsikandau tos lentos... vaikui turim tokį ale molbertą su viena lentine puse, kreida. tai jau kreida irgi pakavota. dulkių - milijonas, nuplaut idealiai turi, nes kitiap išmozota viskas, ilgoje perspektyvoje niekas gražiai nebenusiplauna. o vis žurnaluose pamatau virtuvėje akcentas, vaikų kambario spintos durys tokios, sienos tokios, pertvaros tokios. foto jos švarios su gražiu užrašu, meniu, piešinėliu ar pan. Tai arba dabar tų lentų stebuklingos technologijos, arba yra spec nuvalymo priemonės (kurių aš nežinau, o mokykloms neįkandama) arba... man čia toks neskanus ir nešvarus reikalas😀 bet jūs turbūt viską apgalvoję, prisiskaitę ne tik idėjų kaip su ja dirbt bet kaip ir su ja tvarkytis, tai gal problemų nekils. Tik pasidalinau man į galvą atėjusia tokia iš karto labai dulkina vizija😀

dėl grindų, kad šiuolaikinės grindys gerai prisižiūri, nebijo nei valymų, nei dėvėjimosi, tai tikrai fainiau nei plytelės. Nors gal jūs kalbate apie vonios patalpas? Mes dabar vonią įsirenginėjam, tai man tobuliausia būtų tos išliejamos grindys arba linoleumas, kur galima ir raštus sugalvoti ir pan, tik profai turi pakloti, bet nebijo drėgmės, yra ir atsparių slydimui ir spalvų gama fantastiška. gaila, kad mes vis gi pasirinkome namų sąlygomis įveikiamą plytelių paklojimą, kol šildomos grindys smagu, bet šiaip... fainai kad visus metus būtų šiltos grindys. tai daržiukyje manau vonioje irgi galima rasti sprendimą be plytelių.

Aš tai dabar galvoju, kiek turi kainuoti darželio paslaugos, kad man labai labai aktualu būtų kiekviena interjero smulkmena, medžiaga ir tt. Man tai svarbiausia ko gero, koks auklyčių požiūris į vaikų lavinimą ir ugdymą, kiek laiko praleidžia lauke, arba kaip paskirsto dienos dienotvarkę (kad eina į lauką bet kokiu oru čia man kaip skandinaviškos kultūros gerbėjai tai tobuliausia, atrodo visa kita mažiausiai rūpi) ir kaip atsakingai žiūrima į sergančius vaikus grupėje. O ten sienos spalva ar žaisliuko modelis mažiausiai rūpi. aišku kai įrenginėji naujai tai fainai apgalvot visas smulkmenas ir turėti aiškias vizijas net ir smulkiais klausimais.